Απεργούν αύριο Πέμπτη οι γιατροί των Κέντρων Υγείας της Θράκης, αντιδρώντας στο νομοσχέδιο

Απεργούν αύριο Πέμπτη οι γιατροί των Κέντρων Υγείας της Θράκης, αντιδρώντας στο νομοσχέδιο

Σε απεργία προχωρούν αύριο Πέμπτη οι γιατροί των Κέντρων Υγείας της Θράκης, αντιδρώντας στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, με το οποίο διαφωνούν  κάθετα.

Σε ανακοίνωση της ΕΙΝΟΚΥΘ (Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Κέντρων Υγείας Θράκης) αναφέρεται συγκεκριμένα:

Οι Ιατροί Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας Θράκης ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ την Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου αντιδρώντας στο επαίσχυντο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας, το οποίο βάζει ταφόπλακα στο ΕΣΥ.

Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης με την κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών ΕΣΥ και τη δυνατότητα “μερικής” απασχόλησης τους στον ιδιωτικό τομέα, με, ταυτόχρονα, την είσοδο του ιδιωτικού τομέα στο ΕΣΥ ουσιαστικά και απροκάλυπτα καταργεί το Δημόσιο ΔΩΡΕΑΝ Σύστημα Υγείας. Αυτό το νομοσχέδιο δε συζητιέται, πετιέται.

Η μετανάστευση των γιατρών τα τελευταία χρόνια απέκτησε νέα διάσταση. Οι γιατροί δεν φεύγουν μόνο στο εξωτερικό (Γερμανία, Κύπρο, κοκ), αλλά παραιτούνται μαζικά από το ΕΣΥ για τον ιδιωτικό τομέα, όπου οι αμοιβές είναι καλύτερες.

Ενώ το Συμβούλιο της Επικρατείας και ο Άρειος Πάγος έκριναν αντισυνταγματικές τις περικοπές του 2012 στο ιατρικό μισθολόγιο και θα έπρεπε τα εισοδήματα να επιστρέψουν στα επίπεδα προ του 2012, η κυβέρνηση παρακάμπτοντας, τελείως κουτοπόνηρα, την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ (28/6/2022) για το ιατρικό μισθολόγιο, ΔΕΝ το επαναφέρει στα επίπεδα προ του 2012 (οι ιατροί του ΕΣΥ εχουν υποστεί, από το 2012 έως και τώρα, μειώσεις έως και 43% των αποδοχών τους), αλλά με ταχυδακτυλουργίες μοιράζει ψίχουλα (40 – 90 ευρώ/μήνα) και στέλνει ξανά τους γιατρούς στα δικηγορικά γραφεία και στα δικαστήρια.

Ζητάμε τώρα:

 Άμεση απόσυρση του επαίσχυντου νομοσχεδίου

 Μαζικές προσλήψεις ιατρών και νοσηλευτών.

 Μονιμοποίηση των επικουρικών ιατρών

 Εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων του ΣτΕ και επαναφορά του

ιατρικού μισθολογίου στα επίπεδα προ του 2012

 Αύξηση της αποζημίωσης των εφημεριών κι επαναφορά της αυτοτελούς

φορολόγησης τους με ειδικό συντελεστή και αφορολόγητες τις πρόσθετες

εφημερίες

 Ολοκληρωμένα και συνεχή προγράμματα ειδικευομένων και ειδικών ιατρών του ΕΣΥ

Αυτό το νομοσχέδιο σκοτώνει την Δημόσια Δωρεάν Υγεία.

και δε συζητιέται, πετιέται!

Καλούμε την Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου στις 10 το πρωί τους πολίτες και ιδιαίτερα τις Ενώσεις και τους Συλλόγους των ασθενών για συμμετοχή στην συγκέντρωση στην ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟ του ΠΓΝΑ

Το ΔΣ της ΕΙΝΟΚΥΘ

Στηρίζει τις κινητοποιήσεις και ο Ιατρικός Σύλλογος Έβρου

Τις κινητοποιήσεις και αντιδράσεις εναντίον του νέου νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας, στηρίζει και ο Ιατρικός Σύλλογος Έβρου. Με ανακοίνωση του μάλιστα καλεί σε συμμετοχή στις κινητοποιήσεις που πραγματοποιεί αύριο Πέμπτη η ΕΙΝΟΚΥΘ και όπως αναφέρει:

«Ο Ιατρικός Σύλλογος Έβρου, στηρίζει τις κινητοποιήσεις που έχει προκηρύξει η ΟΕΝΓΕ και συντάσσεται με τις θέσεις του ΠΙΣ εκφράζοντας την αντίθεση του σε βασικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου που έχει κατατεθεί, για την «ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ, ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΑΤΡΟΥΣ ΚΑΙ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΥΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΛΟΙΠΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ»

Είμαστε κάθετα αντίθετοι στην αλλαγή των εργασιακών σχέσεων στο ΕΣΥ, πράγμα που θα δημιουργήσει πολλαπλά προβλήματα και επ’ ουδενί δεν θα ωφελήσει ούτε τους πολίτες όσο και τους λειτουργούς της υγείας.

 Επειδή η ΥΓΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ ζητάμε:

  1. Άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου με ανάσχεση της διαδικασίας ψήφισής του
  2. Αύξηση της χρηματοδότησης του ΕΣΥ
  3. Άμεση προκήρυξη όλων των κενών οργανικών θέσεων Ιατρικού και Νοσηλευτικού προσωπικού, τόσο στην πρωτοβάθμια όσο και στη δευτεροβάθμια περίθαλψη, για την αποτελεσματική κάλυψη των πραγματικών αναγκών
  4. Εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων του ΣτΕ, και επαναφορά του μισθολογίου στα επίπεδα πριν το 2012
  5. Αύξηση του ωρομίσθιου της εφημερίας με αυτοτελή συντελεστή φορολόγησης
  6. Συνεχή εκπαίδευση τόσο των ειδικευομένων όσο και των ειδικευμένων ιατρών

Το ΔΣ του ΙΣΕ στηρίζει τις κινητοποιήσεις της ΟΕΝΓΕ και της ΕΙΝΟΚΥΘ

Καλούμε όλους να συμμετέχουν στη συγκέντρωση που θα πραγματοποιήσει η ΕΙΝΟΚΥΘ στις 1/12/2022, ημέρα Πέμπτη μπροστά στην Κεντρική Είσοδο του Π.Γ.Ν. Αλεξανδρούπολης, γιατί Εθνικό Σύστημα Υγείας χωρίς πλήρη και αποκλειστική εργασία, σωστά αμειβόμενων ιατρών, δεν υφίσταται.

 Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΧΑΤΖΗΠΑΠΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 ΒΑΛΚΑΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ