Δαδιά: Την λειτουργία της ανενεργής Μονάδας Τηλεθέρμανσης με Βιομάζα έθεσαν σε Σκυλακάκη, Καλακίκος και Δελησταμάτης

Δαδιά: Την λειτουργία της ανενεργής Μονάδας Τηλεθέρμανσης με Βιομάζα έθεσαν σε Σκυλακάκη, Καλακίκος και Δελησταμάτης

Την λειτουργία της ανενεργής από το 2003 που κατασκευάστηκε Μονάδας Τηλεθέρμανσης με Βιομάζα στη Δαδιά Σουφλίου, έθεσαν στον Αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας Θόδωρο Σκυλακάκη, ο δήμαρχος Σουφλίου Παναγιώτης Καλακίκος και ο Ατιπεριφερειάρης Αγροτικής Οικονομίας ΑΜΘ Βασίλης Δελησταμάτης.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με πληροφορίες του Evros-news.gr, kατά την χθεσινή επίσκεψη του κ.Σκυλακάκη στην Αλεξανδρούπoλη και την συνάντηση του με τους δημάρχους του νομού Έβρου, ο  κ.Καλακίκος, μεταξύ των πολλών ακόμα θεμάτων και προβλημάτων που του ζήτησε να λυθούν, αναφέρθηκε και στο συγκεκριμένο ζήτημα. Προς επίρρωση και ενισχυτικά για την  περίπτωση αυτή που ανέλυσε ο δήμαρχος Σουφλίου, ο Αντιπεριφερειάρχης κ.Δελησταμάτης ο οποίος μένει μόνιμα στην Δαδιά και γνωρίζει το ζήτημα πολύ καλά αφού το σπίτι του είχε συνδεθεί πριν 20 χρόνια με το συγκεκριμένο δίκτυο αλλά η Μονάδα Τηλεθέρμανσης δεν λειτούργησε ποτέ, ανέλυσε τα δεδομένα στον Αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας.

Καλακίκος και Δελησταμάτης επεσήμαναν ότι η συγκεκριμένη μονάδα η οποία σχεδιάστηκε από το Εργαστήριο Γεωργικών Κατασκευών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, το οποίο και είχε την ευθύνη συντονισμού και επίβλεψης του όλου έργου, κατασκευάστηκε το 2003 και από τότε είναι ανενεργή. Μπορεί να εξυπηρετεί 80 νοικοκυριά του χωριού της Δαδιάς, να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και να καταναλώνει την βιομάζα που παράγεται από το Δάδος Δαδιάς-Λευκίμης. Χρειάζεται αρχικά η νομοθετική παρέμβαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ώστε να αλλάξει ο χαρακτηρισμός από μεσαίας όχλησης και χαμηλής όχλησης, ώστε να μπορεί να δοθεί η άδεια λειτουργίας. Αυτό άλλωστε το ΛΑΘΟΣ είχε ως αποτέλεσμα αν και κατασκευάστηκε πριν 19 χρόνια και μπορεί να δώσει λύση στην τηλεθέρμανση της Δαδιάς, δεν λειτούργησε ποτέ.

Ο κ.Σκυλακάκης αντιμετώπισε με θετική διάθεση το συγκεκριμένο ζήτημα, δεσμεύθηκε ότι θα το εξετάσει σε συνεργασία με τον συνάδερφο του υπουργό Περιβάλλοντος Κώστα Σκρέκα και τον υφυπουργό Γιώργο Αμυρά και φυσικά να χρηματοδοτηθούν από το υπουργείο του οι απαραίτητες εργασίες που θα διαπιστωθεί ότι χρειάζεται ο μηχανολογικός και όχι μόνο εξοπλισμός. Όλα αυτά άλλωστε, όπως του ανέφερε ο δήμαρχος Παναγιώτης Καλακίκος, μπορούν να συμπεριληφθούν στις δεσμεύσεις που έδωσε η Κυβέρνηση για την περιοχή, μετά την καταστροφική πυρκαγιά του καλοκαιριού στο δάσος Δαδιάς.

Η εγκατεστημένη ισχύς του συστήματος Τηλεθέρμανσης, το οποίο είναι Αυστριακής τεχνολογίας, είναι 800 KWth και αποτελείται από αποθήκη βιομάζας (καυσόξυλα), τον λέβητα, το σύστημα ελέγχου και το δίκτυο διανομής του οικισμού. Το θερμό νερό τροφοδοτείται στο δίκτυο σε θερμοκρασία 90 βαθμών Κελσίου και κυκλοφορεί με αντλίες. Η παραγόμενη τέφρα συλλέγεται σε ειδικούς κάδους και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για λίπανση των αγρών. Η μερική ανακυκλοφορία των καυσαερίων εξασφαλίζει την ξήρανση του καυσίμου ενώ οι αέριες εκπομπές ελέγχονται από ειδικό σύστημα. Η απόδοση του συστήματος είναι πάνω από 85% και εκτιμάται ότι απαιτούνται συνολικά 600 t/έτος ξύλο.

Να σημειωθεί ότι στα πλαίσια του ανωτέρω προγράμματος έχει εγκατασταθεί ένα παρόμοιο σύστημα μικρότερης ισχύος (400 KW) στην πόλη Apriltzi, στη βόρεια Βουλγαρία όπου υπάρχουν 2.300 νοικοκυριά και αυτό λειτουργεί. Σε αντίθεση με την Μονάδα της Δαδιάς.