Σκυλακάκης στην Αλεξανδρούπολη: «Οι ευκαιρίες που δημιουργούνται στην περιοχή, έρχονται μια φορά τον αιώνα»

Σκυλακάκης στην Αλεξανδρούπολη: «Οι ευκαιρίες που δημιουργούνται στην περιοχή, έρχονται μια φορά τον αιώνα»

Τις ευκαιρίες που δίδει το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» και τα εργαλεία που προσφέρει για αξιοποίηση προς τις επιχειρήσεις το Ταμείο Ανάκαμψης (επιδοτήσεις και δάνεια) παρουσίασε χθες βράδυ στην Αλεξανδρούπολη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης.

Ο κ. Σκυλακάκης τόνισε χαρακτηριστικά ότι «το μέλλον της περιοχής πραγματικά ανοίγει μ’ έναν τρόπο που ούτε τον σκεφτόμασταν τα τελευταία 50 χρόνια. Είναι μία ευκαιρία που έρχεται μία φορά στον αιώνα και πρέπει να την αξιοποιήσουμε».

Επισκόπησε τις αλλαγές που έγιναν στην οικονομία και τα επενδυτικά κίνητρα που προσφέρθηκαν, σημειώνοντας τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων, των ασφαλιστικών εισφορών και του ΕΝΦΙΑ. « Αλλάξαμε τις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων οι οποίοι κυριολεκτικά στραγγαλίζονταν από την ασφαλιστική νομοθεσία. Κάναμε μία πολύ σοβαρή μείωση του ΕΝΦΙΑ για να ενθαρρύνουμε και την επένδυση στη γη και στην κατοικία, διότι είχαμε φτάσει σε μία πραγματικότητα όπου η επένδυση στην ακίνητη περιουσία ήταν μία θηλειά στον λαιμό των ιδιοκτητών και αυτή η αλλαγή των κινήτρων απέδωσε πολύ περισσότερο απ’ ό,τι οποιοσδήποτε περίμενε. Κανείς δεν περίμενε, ούτε κι εμείς, ότι το ΑΕΠ σε μια χρονιά που χάσαμε έξι δισεκατομμύρια απ’ τον εξωγενή πληθωρισμό, θα πήγαινε έξι μονάδες πάνω και θα φτάναμε σήμερα από 183 δισ. ΑΕΠ το ΄19 στα 210 δισεκατομμύρια που θα ναι φέτος.

Κανείς δεν περίμενε ότι μετά από τις τεράστιες δαπάνες που κάναμε στην πανδημία, θα είχαμε φέτος μικρότερο χρέος απ’ ότι το ΄18. Το 2018 είχαμε 186% χρέος, φέτος πέφτουμε στο 169% και του χρόνου πάμε στο 159%. Κανείς δεν περίμενε ότι θα μπορούσαμε να αλλάξουμε με τέτοια ταχύτητα την εικόνα της χώρας διεθνώς», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Διευκρίνισε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης για τις επιχειρήσεις έχει κατά βάση δύο είδη εργαλείων: τις επιδοτήσεις και τα δάνεια. Σημείωσε πως μέχρι τις αρχές του νέου έτους θα ανοίξει για υποβολή αιτήσεων το «Εξοικονομώ», ένα πολύ σημαντικό, όπως είπε, εργαλείο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τις οποίες κάλεσε να το αξιοποιήσουν, λέγοντας πως «είναι εργαλείο το οποίο δεν χρειάζεται να έχει καμία επιχείρηση τραπεζικό προφίλ και πιστεύω ότι δεν υπάρχει ούτε μία επιχείρηση που να μη μπορεί να κάνει επενδύσεις εξοικονόμησης ενέργειας με τη σημερινή κατάσταση και το σημερινό ενεργειακό κόστος».

Επίσης, αναφέρθηκε στο REPowerEU, που θα προστεθεί από τα μέσα του επόμενου χρόνου στον ψηφιακό μετασχηματισμό που δέχεται ακόμη συμμετοχές, στα επενδυτικά εργαλεία που θα βγουν για τον τουρισμό, καθώς και στην έξυπνη μεταποίηση, τις επενδύσεις στον αγροτοδιατροφικό τομέα και στον φαρμακευτικό «που έχουμε πολλά επενδυτικά σχέδια. Συνολικά τα επενδυτικά σχέδια που έχουν κατατεθεί ως τώρα στο Ταμείο Ανάκαμψης μαζί και με τα δάνεια που έχουν το μεγάλο όγκο, ξεπερνούν τα δέκα δισεκατομμύρια ευρώ…».

Τόνισε την ταχύτητα των διαδικασιών δανειοδότησης, διάρκειας 2,5-3 μήνες μετά την υποβολή του αιτήματος στην ειδικά διαμορφωμένη ηλεκτρονική πλατφόρμα, διευκρινίζοντας ότι στην όλη διαδικασία δεν υπάρχει καμία εμπλοκή του κράτους και πως «το εργαλείο των δανείων μπορεί να συνδυαστεί με οποιοδήποτε άλλο χρηματοδοτικό εργαλείο».

Τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών έκανε ειδική μνεία στην πόλη της Αλεξανδρούπολης, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι υπάρχει μία πολύ μεγάλη αλλαγή, καθώς «μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, η περιοχή μπήκε στον παγκόσμιο χάρτη από μία γεωπολιτική αλλαγή. Έγινε από πέρασμα σταυροδρόμι…». Ένα ενεργειακό, διαμετακομιστικό σταυροδρόμι, το οποίο, καθώς «στην επόμενη διυπουργική τον Δεκέμβριο θα μπει το ΣΔΙΤ ανακαίνισης του σιδηροδρόμου από τη Θεσσαλονίκη μέχρι τα σύνορα, γίνεται και σταυροδρόμι γεωπολιτικό…».

«Οι τοπικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στο μέλλον της περιοχής »

Οι συντελούμενες και δρομολογούμενες αλλαγές δίνουν σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη, μία μοναδική ευκαιρία προσέλκυσης μεγάλων διεθνών επενδύσεων. Κάτι αλλάζει στην περιοχή, κάτι σημαντικό, επεσήμανε: «…Δική μας δουλειά ως κυβέρνηση είναι να δημιουργήσουμε με το λιμάνι και τις άλλες υποδομές, τη δυναμική που να επιβεβαιώνει ότι όντως αλλάζει κάτι πολύ μεγάλο εδώ. Κι απ’ την πλευρά των τοπικών επιχειρήσεων, θα έχει μεγάλη αξία να ανταποκριθούν κι αυτές στα επενδυτικά εργαλεία και να επενδύσουν στο μέλλον της περιοχής, γιατί το μέλλον της περιοχής πραγματικά ανοίγει μ’ έναν τρόπο που ούτε τον σκεφτόμασταν τα τελευταία 50 χρόνια. Είναι μία ευκαιρία που έρχεται μία φορά στον αιώνα και πρέπει να την αξιοποιήσουμε».

Σύσκεψη με Αντιπεριφερειάρχη Έβρου και  δημάρχους του νομού
Το μεσημέρι της Τετάρτης ο Αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών είχε σύσκεψη στο Νομαρχείο με τον Αντιπεριφερειάρχη Έβρου Δημήτρη Πέτροβιτς και τους  δημάρχους του νομού, για την αξιοποίηση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων του Έβρου. Ο αρμόδιος για τη Δημοσιονομική Πολιτικη και την διαχείριση του Ταμείου Ανάκαμψης μίλησε στους δημάρχους Αλεξανδρούπολης Γιάννη Ζαμπούκη, Ορεστιάδας Βασίλη Μαυρίδη, Σουφλίου Παναγιώτη Καλακίκο, Διδυμοτείχου Ρωμύλο Χατζηγιάννογλου και Σαμοθράκης Νίκο Γαλατούμο, παρουσία του Προέδρου της ΔΕΕΠ Έβρου Άκη Παρασκευόπουλου για θέματα της αρμοδιότητας του και τους ενημέρωσε για τις εξελίξεις και την πορεία του Ταμείου Ανάκαμψης.
Άκουσε φυσικά τους προβληματισμούς, τα αιτήματα και την αγωνία τους για την κατάσταση που επικρατεί ιδιαίτερα στον κεντρικό και βόρειο Έβρο και του έθεσαν άπαντες την ανάγκη να δοθούν ξεχωριστά κίνητρα στην περιοχή μας, γιατί απειλείται με ερήμωση.
Επίσκεψη και ενημέρωση στο λιμάνι Αλεξανδρούπολης
Ακολούθησε επίσκεψη του κ.Σκυλακάκη στον Οργανισμό Λιμένος Αλεξανδρούπολης και τεχνική συνάντηση με την διοίκηση του ΟΛΑ Α.Ε.
Εκεί ο Πρόεδρος Κωνσταντίνος Χατζημιχαήλ τον ενημέρωσε για τα θέματα που άπτονται του λιμανιού και ανέλυσε τις προοπτικές του, ενώ φυσικά σκοπός της σύσκεψης ήταν και ο συντονισμός και ο σχεδιασμός του πλάνου χρηματοδότησης των υποδομών & εξοπλισμού του λιμένα. Άλλωστε μετά την ματαίωση της ιδιωτικοποίησης, τα απαραίτητα έργα που πρέπει να γίνουν, θα χρηματοδοτηθούν από την Κυβέρνηση. 
Με πληροφορίες  από το: ΑΠΕ-ΜΠΕ