ΝΤΡΟΠΗ: Έκλεισαν όλα τα Κέντρα Κατάταξης Νεοσυλλέκτων στον Έβρο – Έφτασε χθες η διαταγή κατάργησης τους

ΝΤΡΟΠΗ: Έκλεισαν όλα τα Κέντρα Κατάταξης Νεοσυλλέκτων στον Έβρο – Έφτασε χθες η διαταγή κατάργησης τους

Έκλεισαν με απόφαση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας που έφτασε χθες στις Στρατιωτικές Μονάδες του Έβρου, τα Κέντρα Κατάταξης Νεοσυλλέκτων που λειτουργούσαν από το 2018 σε Αλεξανδρούπολη, Καβησσό, Σουφλί και Λαγό Διδυμοτείχου. 

Δυστυχώς αυτή η εξαιρετικά αρνητική, για πολλούς και σημαντικούς λόγους, απόφαση που πλήττει άλλη μια φορά την ακριτική και εθνικά ευαίσθητη περιοχή του νομού μας, υλοποιήθηκε χθες Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου που στάλθηκε η σχετική διαταγή από το ΓΕΣ, την στιγμή που στον Έβρο βρισκόταν για επίσκεψη ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς. Μια απόφαση ου είχε παρθεί το 2018, οι νεοσύλλεκτοι να παρουσιάζονται κατευθείαν στις μονάδες, στα 23 Σημεία Υποδοχής Οπλιτών (ΣΥΠΟ), χωρίς δηλαδή να κάνουν το δίμηνο της βασικής εκπαίδευσης στα Κέντρα, όπου και ορκίζονταν, όπως συνέβαινε παλαιότερα, ανάμεσα τους και σε  τρία κέντρα κατάταξης νεοσυλλέκτων σε Αλεξανδρούπολη, Σουφλί και Λαγό, καταργήθηκε.

Η δικαιολογία που προβάλλεται είναι ότι  κάποιες Στρατιωτικές Μονάδες στα σύνορα δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν ικανοποιητικά στη μαζική κατάταξη και την αρχική εκπαίδευση των νεοσυλλέκτων. Κι αυτό διότι είχαν το βάρος της κύριας εκπαίδευσης, της εκπαίδευσης ειδικότητας και τις υπόλοιπες υψηλές απαιτήσεις που έχουν τέτοιες μονάδες της παραμεθορίου. Αντί όμως να δοθούν λύσεις με το κατάλληλο προσωπικό εκπαίδευσης και να αυξηθούν περισσότερο σε αριθμό τα Κέντρα Κατάταξης Νεοσυλλέκτων στον Έβρο, αντί να έρθουν ακόμα και παραγωγικές Σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων στην περιοχή για βασική εκπαίδευση των στελεχών, έκλεισαν και τα Κέντρα Κατάταξης. Την ίδια στιγμή που ολοκληρώνεται η κατασκευή νέου ουσιαστικά ΚΥΤ και ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ στο Φυλάκιο Ορεστιάδας.

Να θυμίσουμε πως αυτά τα τέσσερα χρόνια που ίσχυε η συγκεκριμένη απόφαση, εκατοντάδες νεοσύλλεκτοι παρουσιάζονταν κάθε τόσο στις Στρατιωτικές Μονάδες του Έβρου που είχαν οριστεί ως Κέντρα Κατάταξης.  Όλοι αυτοί με τις  εξόδους τους τόνωναν την τοπική οικονομία, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι κάθε τόσο που είχαμε την ορκωμοσία τους, επίσης εκατοντάδες γονείς από όλα τα μέρη της Ελλάδας έρχονταν στον Έβρο για να βρεθούν κοντά στα παιδιά τους σε αυτή την στιγμή της ζωής τους. Όλα αυτά φυσικά τώρα θα εκλείψουν και η τοπική οικονομία και κοινωνία της περιοχής μας που καθημερινά σβήνει, δέχεται ένα ακόμα σοβαρό πλήγμα, από μια Κυβέρνηση που στα λόγια εξήγγειλε μέχρι και ειδικό πρόγραμμα ανάπτυξης του Βορείου Έβρου δια στόματοος του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην ΔΕΘ, αλλά οι αποφάσεις είναι εντελώς διαφορετικές.

ΝΤΡΟΠΗ….