Τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά αποτελούν μία όμορφη περίοδο του χρόνου για μικρούς και για μεγάλους.
Είναι ευκαιρία να ξεκουραστούμε λίγο, να διασκεδάσουμε, να στολίσουμε τον χώρο μας, να κάνουμε δώρα σε γνωστούς και σε φίλους. Δεν υπάρχει, σίγουρα, πιο κατάλληλη περίοδος προκειμένου να νιώσουμε όμορφα συναισθήματα και ευχάριστη διάθεση.
Στην Ελλάδα υπάρχει μακραίωνη παράδοση με τοπικά ήθη και έθιμα που αφορούν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Πολλά από αυτά διατηρούνται μέχρι σήμερα και είναι μάλιστα κοινά σε όλη την Ελλάδα, παρότι ο κάθε τόπος έχει και τα δικά του. Εμείς συγκεντρώσαμε κάποια από τα πιο γενικά έθιμα μαζί με λίγες πληροφορίες για αυτά.
Το Χριστουγεννιάτικο καράβι
Μπορεί το Χριστουγεννιάτικο έλατο να έχει επικρατήσει ως το σύμβολο των Χριστουγέννων στη συνείδηση όλων μας, είναι όμως κάτι το ξενόφερτο. Στην Ελλάδα ο παραδοσιακός στολισμός των Χριστουγέννων δεν γίνεται σε δέντρο, αλλά σε ξύλινο καράβι. Πριν το στόλισμα του δέντρου, μια παράδοση η οποία ξεκίνησε από την εποχή του Όθωνα και μετά, οι Έλληνες που ήταν ναυτικός λαός στόλιζαν μικρά καράβια. Τα παιδιά έπαιρναν αυτά τα καραβάκια και τα γυρνούσαν από γειτονιά σε γειτονιάλέγοντας τα κάλαντα και παίρνοντας ως δώρο μελομακάρονα και κουραμπιέδες.
Το στολισμένο Χριστόψωμο
Το Χριστόψωμο είναι ένα παραδοσιακό έδεσμα το οποίο έφτιαχναν και συνεχίζουν να φτιάχνουν οι νοικοκυρές την παραμονή των Χριστουγέννων. Δεν έχει κάποια ουσιαστική διαφορά γευστικά σε σχέση με τον καθημερινό άρτο. Η διαφορά είναι αισθητική και έχει να κάνει με τη διακόσμηση. Διάφορα διακοσμητικά με θέμα τα Χριστούγεννα και τη γέννηση του Ιησού και σε πολλές περιπτώσεις άχνη ζάχαρη τοποθετούνται πάνω από το Χριστόψωμο για να του δώσουν μία ιδιαίτερα εορταστική όψη.
Το σπάσιμο του κόκκινου ροδιού
Στη συνείδηση του ελληνικού λαού υπήρχε πάντα πως η πρώτη μέρα του χρόνου, η Πρωτοχρονιά, είναι ιδιαίτερη. Η ημέρα αυτή σηματοδοτεί την καλή ή κακή πορεία ολόκληρου του νέου έτους και συνεπώς θα πρέπει κανείς να φροντίσει να είναι τυχερή. Προκειμένου, λοιπόν, ένα νοικοκυριό να είναι τυχερό όλη τη διάρκεια του έτους ο νοικοκύρης έσπαγε ένα ρόδι στην είσοδο. Το συγκεκριμένο φρούτο συμβολίζει τη γονιμότητα και την ευφορία που ο νοικοκύρης επιθυμεί για το σπίτι του.
Το «ποδαρικό» της Πρωτοχρονιάς
Και πάλι την Πρωτοχρονιά ένα ακόμη έθιμο, αυτό το «ποδαρικού» είχε σχέση με την καλή τύχη,την οποία αναζητά κανείς καθ όλη τη διάρκεια του νέου χρόνου. Το «ποδαρικό» είναι στην ουσία η πρώτη είσοδος του έτους στο σπίτι κάποιου ξένου, ο οποίος επιλέγεται συνήθως από τον ίδιο τον νοικοκύρη προκειμένου να είναι άτομο που θεωρεί πώς είναι καλότυχο. Ο καλεσμένος αυτός θα πρέπει να μπει με το δεξί πόδι στο σπίτι ώστε «όλα να πηγαίνουν δεξιά», όπως είναι η λαϊκή έκφραση.
31 για το καλό της χρονιάς
Την Πρωτοχρονιά ήταν έθιμο στην Ελλάδα να παίζει κάνεις κυρίως 21 ή μάλλον περισσότερο την πιο ελληνική παραλλαγή του 31με μία τράπουλα στο σπίτι. Η παράδοση αυτή άρχισε να εξασθενεί χρόνο με το χρόνο, από τη στιγμή που πλέον μπορεί κανείς να παίξει σε online casino Ελλάδα καθό λη τη διάρκεια του έτους, κάνοντας τη συγκεκριμένη διαδικασία πιο συνηθισμένη και εύκολη και όχι πλέον ιδιαίτερη. Για το καλό του χρόνου, ωστόσο, κάποιοι συνεχίζουν να τηρούν την παράδοση.
Η βασιλόπιτα με το τυχερό φλουρί
Ό,τι είναι το Χριστόψωμο για τα Χριστούγεννα είναι αντίστοιχα η βασιλόπιτα για την Πρωτοχρονιά. Η παράδοση αναφέρει ότι την πρώτη βασιλόπιτα έφτιαξε ο Μέγας Βασίλειος προκειμένου να μοιράσει εντέχνως χρήματα σε φτωχούς ανθρώπους. Από τον ίδιο πήρε, άλλωστε, και το όνομά της. Σύμφωνα με την παράδοση, η βασιλόπιτα περιέχει ένα φλουρί το οποίο τυχαία θα πέσει σε κάποιο μέλος του νοικοκυριού ή σε κάποιον φιλοξενούμενο την ημέρα που θα γίνει η κοπή της, την Πρωτοχρονιά. Μερικοί το παρακάνουν πλέον σήμερα και κόβουν βασιλόπιτες σε συλλόγους και ομάδες έως και τον Φεβρουάριο.
Τα παραδοσιακά γλυκά των γιορτών
Τρία είναι τα παραδοσιακά γλυκά εκείνα τα οποία έχουν την τιμητική τους την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Οι κουραμπιέδες, τα μελομακάρονα και οι δίπλες γλυκαίνουν με την υπέροχη γεύση τους στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας. Η συνταγή του κουραμπιέ και του μελομακάρονου διαδόθηκε σε όλη την Ελλάδα από τη Μικρά Ασία. Μάλιστα, η αρχική ονομασία με την οποία αναφέρονταν οι Μικρασιάτες στα μελομακάρονα ήταν φοινίκια. Η προέλευση της δίπλας είναι πιθανότατα από την Πελοπόννησο. Πέρα από τις γιορτές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, οι δίπλες σερβίρονται σε πολλές περιοχές της Ελλάδας και στους γάμους.