Αλεξανδρούπολη: Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία ο Προϋπολογισμός 2023 – Ιντζεπελίδου σε Λαμπάκη: “Νομίζετε οι πολίτες ξέχασαν;” (ΒΙΝΤΕΟ)

Αλεξανδρούπολη: Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία ο Προϋπολογισμός 2023 – Ιντζεπελίδου σε Λαμπάκη: “Νομίζετε οι πολίτες ξέχασαν;” (ΒΙΝΤΕΟ)

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία χθες το μεσημέρι, Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου, ο Προϋπολογισμός του δήμου Αλεξανδρούπολης για το 2023, με ψήφους 16 ΥΠΕΡ και 12 ΚΑΤΑ, στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Αν και όλοι σχεδόν επικαλούνταν το… πνεύμα των Χριστουγέννων, αφού συνεδρίασαν δυο ημέρες πριν την μεγάλη γιορτή της Χριστιανοσύνης, οι τόνοι ανέβηκαν κάποια στιγμή, με αφορμή τις τοποθετήσεις του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Βαγγέλη Λαμπάκη, του πρώην Αντιδημάρχου Φερών Νίκου Γκότση και του ανεξάρτητου δημοτικού συμβούλου Γιάννη Καρυπίδη, ο οποίος με το…γνωστό του ύφος άρχισε να υψώνει τους τόνους εκφράζοντας παράπονα γιατί δεν του… τηλεφωνεί κανένας απ’ την δημοτική αρχή να ζητήσει την γνώμη του. Ο ίδιος βέβαια επέλεξε όταν η πρώην παράταξη του “ΑΝΑΣΑ”  αποφάσισε την σύμπραξη με την δημοτική αρχή, να μην αποδεχθεί την γνώμη της πλειοψηφίας των συναδέρφων του, αλλά… Καρυπίδης είναι αυτός, ότι θέλει λέει.

Όλα αυτά συνέβησαν μάλιστα απόντος του δημάρχου Γιάννη Ζαμπούκη, ο οποίος την ίδια ώρα έπρεπε να συμμετέχει εκτάκτως στην συνάντηση των δημάρχων του Έβρου με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, για το γνωστό πρόβλημα με την κατάργηση των Κέντρων Κατάταξης Νεοσυλλέκτων. Τον αναπλήρωσε η Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Τραϊανούπολης  Ελένη Ιντζεπελίδου, η οποία λόγω και αρμοδιότητας αφού ήταν εισηγήτρια του Προϋπολογισμού για το 2023,  “σήκωσε το γάντι” όταν ο πρώην δήμαρχος Βαγγέλης Λαμπάκης κατηγόρησε την δημοτική αρχή γιατί δεν προβλέπεται μείωση των δημοτικών τελών και του απάντησε θυμίζοντας τα… έργα και τις ημέρες ης διακυβέρνησης του:

“Το 2016 που τα έξοδα για τα απορρίμματα αυξήθηκαν κατά 300.000 ευρώ, από τις 600.000 στις 900.000 ευρώ, αυξήσατε τα δημοτικά τέλη κατά 18,5%. Τώρα που η αύξηση των συγκεκριμένων εξόδων έφτασε στα 2,2 εκατομμύρια ευρώ, δεν κάνουμε καμιά αύξηση. Θα προσπαθήσουμε μάλιστα μέσα στο 2023 να τα μειώσουμε, αν ευοδωθούν οι προσπάθειες μας για κάποιες θετικές ρυθμίσεις δανείων. Εσείς αν τα έξοδα για τον συγκεκριμένο τομέα πήγαιναν στα 2,2 εκατ. ευρώ όπως έγιναν επί των ημερών μας, με βάση την αύξηση 18,6% που κάνατε το 2016, θα κάνατε τώρα αύξηση 100%% ή ακόμα και 200%”.

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΙΝΤΖΕΠΕΛΙΔΟΥ ΣΕ ΛΑΜΠΑΚΗ 

Ναι μεν αλλά από την αντιπολίτευση

κατά την ψηφοφορία του Προϋπολογισμού

Ο Προϋπολογισμός του 2023 για  τον δήμο Αλεξανδρούπολης είναι ισοσκελισμένος όπως επεσήμανε η κ.Ιντζεπελίδου, αφού τα Έσοδα είναι: 74.033.618 ευρώ και τα Έξοδα: 74.ο33.618 ευρώ. Απόντες ήταν και αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι, από όλες τις παρατάξεις και τους ανεξάρτητους και το τελικό αποτέλεσμα ήταν 16-12 ΥΠΕΡ της έγκρισης του Προϋπολογισμού.  Η παράταξη του κ.Λαμπάκη, όπως είπε ο επικεφαλής της, επέλεξε να ψηφίσει μόνο ΥΠΕΡ των ανελαστικών δαπανών (τα χρήματα δηλαδή για τις πληρωμές των εργαζομένων και τις άλλες σταθερές υποχρεώσεις του δήμου) και τα χρήματα για τα δάνεια και ΚΑΤΑ σε όλα τα υπόλοιπα. Αν και στην παρέμβαση του είπε ότι δεν θα καταψηφίσει τις 600.000 για διάφορες εκδηλώσεις, τελικά τις καταψήφισε και αυτές αλλάζοντας γνώμη μέσα σε λίγα λεπτά.

Τόσο ο Πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Γιώργος Καίσας όσο και η Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ.Ιντζεπελίδου του επεσήμαναν πως αυτό δεν μπορεί να συμβεί, γιατί δεν προβλέπεται από τη νομοθεσία η ξεχωριστή ψήφιση των κωδικών του Προϋπολογισμού, αλλά τόσο ο ίδιος όσο και οι δημοτικοί του σύμβουλοι, επέμεναν να επαναλαμβάνουν την συγκεκριμένη θέση.

Επίσης, ΚΑΤΑ ψήφισε και η Λαϊκή Συσπείρωση που πρόσκειται στο ΚΚΕ, αλλά και ο Γιάννης Καρυπίδης, που… φώναζε έντονα γιατί δεν περιλαμβάνεται στον Προϋπολογισμό και το εναλλακτικό Τεχνικό Πρόγραμμα που πρότεινε η αντιπολίτευση και κατάφερε να ψηφιστεί σε προηγούμενη συνεδρίαση. Για να του απαντήσει η Αντιδήμαρχος Οικονομικών Ελένη Ιντζεπελίδου πως αυτό προβλέπει συνολικές δαπάνες 197 εκατομμύρια ευρώ και δεν θα μπορούσε λογικά να χωρέσει σε έναν Προϋπολογισμό 74 εκατ. ευρώ, αλλά δεν είμαστε σίγουροι αν ο κ.Καρυπίδης το κατάλαβε.

Στα αξιοσημείωτα είναι ότι ψήφισε ΥΠΕΡ ο πρώην Αντιδήμαρχος και νυν ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Κυζιρίδης, ενώ Βαγγέλης Μυτιληνός (αν και μίλησε θετικά στην παρέμβαση του) και Παύλος Μιχαηλίδης, αποχώρησαν την ώρα της ψηφοφορίας και δεν συμμετείχαν.