Διδυμότειχο: Οι νέοι των Μεταξάδων αναβίωσαν τα “κόλιαντα” και προετοίμασαν τα “Χριστόιαννα” (ΒΙΝΤΕΟ)

Διδυμότειχο: Οι νέοι των Μεταξάδων αναβίωσαν τα “κόλιαντα” και προετοίμασαν τα “Χριστόιαννα” (ΒΙΝΤΕΟ)

Για άλλη μια χρονιά τα νέα παιδιά των Μεταξάδων Διδυμοτείχου, με πρωτεργάτη τον ακούραστο Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Χρήστο Κισσούδη,  αναβίωσαν το έθιμο των Χριστουγέννων “κόλιαντα”.

Μαζεύτηκαν λοιπόν στην πλατεία του χωριού, πάρα πολλοί νέοι, όσοι μένουν στο χωριό αλλά και εκείνοι που ήρθαν από άλλα μέρη του Έβρου και της χώρας για τι γιορτές, οι ψησταριές πήραν κυριολεκτικά… φωτιά με τα μοναδικά εβρίτικα λουκάνικα και τα χοιρινά κρέατα, συνοδευόμενα με φετινά… φρέσκα τσίπουρα και κρασί και τίμησαν τα “κόλιαντα”. Χθες βράδυ, από τα μεσάνυχτα και μετά, γυρνούν τα μικρά παιδιά στα σπίτια και φωνάζοντας την φράση αυτή, παίρνουν από τις σπιτονοικοκυρές καρύδια, αμύγδαλα, φρούτα, ακόμα και γλυκά.

Παράλληλα, όλοι μαζί προετοιμάστηκαν και για απόψε το βράδυ, όταν θα γυρίσουν μια μεγάλη παρέα στα σπίτια και θα τραγουδήσουν τα “Χριστόιαννα”. Τα Θρακιώτικα κάλαντα που ακούγονται στα χωριά της περιοχής Διδυμοτείχου και όχι μόνο. Έκαναν πρόβα και ένα ακόμα τραγούδι που συνηθίζουν να λένε απόψε το βράδυ, μαζί με τα κάλαντα. Το “Ξύπνα Πιριστιρούδα μου”.

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ