Το θρακιώτικο έθιμο “Μπαμπούσιαρος” ή “Μπομποσάρης”, στην εκπομπή J2FS του Alpha –  Αναβιώνει αύριο σε Χειμώνιο, Ρήγιο (BINTEO)

Το θρακιώτικο έθιμο “Μπαμπούσιαρος” ή “Μπομποσάρης”, στην εκπομπή J2FS του Alpha – Αναβιώνει αύριο σε Χειμώνιο, Ρήγιο (BINTEO)

Το πανάρχαιο έθιμο “Μπαμπούσιαρος” ή “Μπομποσάρης” που έφεραν από το Μεγάλο Ζαλούφι της Ανατολικής Θράκης οι Αρβανίτες πρόσφυγες στην περιοχή μας, είχε έστω και μια μικρή παρουσία στο “Just the 2 of Us”, το βραδινό υπερ-show με το  Νίκο Κοκλώνη στον Alpha.

Χθες λοιπόν, παραμονή Χριστουγέννων, στην αρχική παρουσίαση εθίμων από διάφορες περιοχές της χώρας μας, οι Θρακιώτες Αθηνών αναβίωσαν τον Μπαμπούσιαρο σε μια εκπομπή που την βλέπουν εκατομμύρια τηλεθεατές . Μάλιστα ο παρουσιαστής Νίκος Κοκλώνης ενθουσιάστηκε και πήγε αμέσως κοντά στους συμπατριώτες μας που συμμετείχαν στο δρώμενο, ενώ αυτοί τον κέρασαν και λικέρ από… κράνα.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ

Αναβιώνουν αύριο Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου το πρωί,

 “Μπομποσάρης” στο Χειμώνιο και “Μπαμπούσιαρος” στο Ρήγιο 

Το πανάρχαιο αυτό έθιμο αναβιώνει σε χωριά του βορείου Έβρου που κατοικούν πρόσφυγες Αρβανίτες από την Ανατολική Θράκη και μάλιστα αύριο Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου από το πρωί, στο Νέο Χειμώνιο Ορεστιάδας θα γίνει αναβίωση εθίμου “ΜΠΟΜΠΟΣΑΡΗΣ” και στο Ρήγιο Διδυμοτείχου θα αναβιώσει ο “Μπαμπούσιαρος”.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος  ΤΑ ΖΑΛΟΥΦΙΩΤΙΚΑ του Νέου Χειμονίου Ορεστιάδας προσκαλεί  όλο τον κόσμο αύριο Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου στο Νέο Χειμώνιο Ορεστιάδας όπου θα γίνει αναβίωση του εθίμου “ΜΠΟΜΠΟΣΑΡΗΣ”, με έναρξη στις 10 το πρωί. 

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ 

Το πανάρχαιο αυτό έθιμο ξεκινά από τα Διονυσιακά δρώμενα και φθάνει στα χρόνια της τουρκοκρατίας. Πρωί πρωί στους πέντε μαχαλάδες (γειτονιές) του Μ.Ζαλουφιού. ξεκινούσαν τα παλικάρια για να ντύσουν τον Μπομποσιάρη και την γυναίκα του. Ένα παλικάρι ντυνόταν με μακριά γούνα, με το μαλλί προς τα έξω. Στο κεφάλι έβαζε μια κατσαρόλα με σαρίκι, το πρόσωπό του το μαύριζαν με κάρβουνο, στη μέση του έβαζαν μια τριχιά όπου κρεμούσαν κουδούνια και στο χέρι του κρατούσε ένα χοντρό ρόπαλο. Και ένα άλλο παλικάρι ντυνόταν γυναίκα, με γυναικεία παραδοσιακή φορεσιά. Στο κεφάλι είχε μαύρο τσεμπέρι, τεχνητές πλεξούδες, χάντρες, βραχιόλια, ένα μικρό μαντηλάκι για το χορό και κρατάει ένα καλάθι.

Αυτούς τους συνόδευαν μουσικά όργανα, ένας άλλος κρατούσε καλάθι για το κρέας, άλλος δισάκι για το αλεύρι κι άλλος ένας κουμπαρά για τα λεφτά. Οι άντρες που συμμετείχαν στο έθιμο είχαν ένα κόκκινο σημάδι στο αριστερό μάγουλο τους και όργανα που συνοδεύουν τους κατοίκους στο τραγούδι. Τραγουδούν για την νέα που έιναι στο παραθύρι και το καλό κρασί του αφέντη. Σε κάθε σταυροδρόμι τραγουδούν και χορεύουν όλοι μαζί με την συνοδεία της γκάιντας. Ο Μπομποσίαρης και η γυναίκα του τρέχουν από σπίτι σε σπίτι να χαιρετήσουν τους νοικοκυραίους όπου ο Μπομποσιάρης χοροπηδάει ώστε να κάνουν θόρυβο τα κουδούνια του και χτυπάει με δύναμη το ρόπαλο του στην γη. Αυτό στοχεύει στη βλάστηση και στην καρποφορία της γης.

Έχει επικρατήσει η εκδοχή ότι με αυτό τους το έθιμο έκαναν αναπαράσταση της φυγής του Ιωσήφ και της Παρθένου Μαρίας, όταν ο Ηρώδης είχε διατάξει την σφαγή των αγοριών μέχρι δύο ετών. Αφού περάσουν όλα τα σπίτια του χωριού καταλήγουν στην πλατεία του χωριού όπου στήνεται γλέντι.

Στο Ρήγιο του Διδυμοτείχου ο Πολιτιστικός Σύλλογος ΜΕΓΑ ΖΑΛΟΥΦΙ θα αναβιώσει τον Μπαμπούσιαρο, με ώρα έναρξης 11 το πρωί.