Τεράστια επένδυση πάνω από 20 εκατ. ευρώ, έρχεται σε χωριό της Ορεστιάδας

Τεράστια επένδυση πάνω από 20 εκατ. ευρώ, έρχεται σε χωριό της Ορεστιάδας

Μια τεράστια ιδιωτική επένδυση, η μεγαλύτερη που έχει γίνει εδώ και πολλά χρόνια στην περιοχή του βορείου Έβρου, έρχεται σε χωριό του δήμου Ορεστιάδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Evros-news.gr, πρόκειται για Μονάδα Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας σε μπαταρίες, με προϋπολογισμό 25 εκατ. ευρώ, που θα δημιουργηθεί στο Νεοχώρι Ορεστιάδας. Οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν κατά την λειτουργία της θα είναι πάνω από 10 και φυσικά πολύ περισσότεροι θα είναι όσοι εργαστούν κατά την κατασκευή της.

Όπως είδαμε στην  απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) που υπογράφει ο Πρόεδρος της στις 4 Νοεμβρίου 2022, δόθηκε Άδεια αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας στο Νεοχώρι Ορεστιάδας στην εταιρεία«ENERGY EVOLUTION IKE» μέγιστης ισχύος έγχυσης 32 MW και μέγιστης ισχύος απορρόφησης 32 MW, στη θέση «Κρυονέρι Υποσταθμός, Αγροτεμάχιο 934 Αναδασμός 1996  Αγρόκτημα Νεοχωρίου», της Δημοτικής Ενότητας Ορεστιάδας, του Δήμου Ορεστιάδας, της Περιφερειακής Ενότητας βρΈου, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Ακολούθησε απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στις 14 Δεκεμβρίου 2022.

ΘΕΜΑ: Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων του έργου «Σταθμός Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας ισχύος 32 MW από την εταιρεία «ENERGY EVOLUTION IKE» στο υπ αριθμ. 934 αγροτεμάχιο της Δ.Κ. Νεοχωρίου του Δήμου Ορεστιάδας της Π.Ε. Έβρου».

Όπως μάθαμε, η εταιρεία «ENERGY EVOLUTION IKE» είναι οικογενειακή επιχείρηση του Βασίλη Τσολακίδη, Βιοαρχιτέκτονα και Συμβούλου Στρατηγικού Σχεδιασμού για Περιβάλλον, Ενέργεια, Κλίμα, πρώην Προέδρου του ΚΑΠΕ (Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας) και υποψήφιου βουλευτή Έβρου με τον ΣΥΡΙΖΑ το 2019. Διετέλεσε επίσης και μεγαλομέτοχος του Ορέστη Ορεστιάδας, όταν αυτός συμμετείχε στο πρωτάθλημα της Γ΄εθνικής. Κατάγεται από το Νεοχώρι και ενώ θα μπορούσε να δημιουργήσει την συγκεκριμένη Μονάδα και να κάνει την επένδυση οπουδήποτε, επέλεξε το χωριό του, το οποίο δείχνει με πράξεις πόσο αγαπάει.

Άλλωστε, να θυμίσουμε ότι ο Βασίλης Τσολακίδης, που όλα δείχνουν πως και στις επόμενες εθνικές εκλογές θα είναι υποψήφιος βουλευτής Έβρου με τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι αυτός που ως επικεφαλής της YTONG Ελλάδος, επέβαλλε στην μητρική εταιρεία YTONG INTERNATIONAL AG να δημιουργηθεί το εργοστάσιο παραγωγής δομικών υλικών στο χωριό του, το Νεοχώρι και όχι στην γειτονική Τουρκία όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός των ξένων στελεχών της συγκεκριμένης εταιρείας. Η λειτουργία του συγκεκριμένου εργοστασίου ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 1999 και είναι το μόνο εργοστάσιο στην Ελλάδα, που παράγει δομικά στοιχεία από πορομπετόν. Απασχολεί μάλιστα πάνω από 50 εργαζόμενους, πολλοί εκ των οποίων είναι από το Νεοχώρι.

Τώρα, ο Βασίλης Τσολακίδης με την οικογενειακή εταιρεία «ENERGY EVOLUTION IKE», ετοιμάζεται να κάνει στο χωριό του την μεγαλύτερη επένδυση που έγινε εδώ και πολλά χρόνια στην περιοχή της Ορεστιάδας και γενικότερα στον βόρειο Έβρο, ύψους 25 εκατ. ευρώ.