Τα έθιμα των Θεοφανείων στον Έβρο και το μαγείρεμα της «Μπάμπως»

Τα έθιμα των Θεοφανείων στον Έβρο και το μαγείρεμα της «Μπάμπως»

Εξέχουσα θέση, στο εβρίτικο εορτολόγιο κατέχει ο αυριανός εορτασμός των Φώτων, την πρώτη μέρα μετά τη λήξη του Δωδεκαήμερου και ενώ έχουν αποχωρήσει από την επιφάνεια της γης τα «καρκαντζέλια» (σ.σ. καλικάντζαροι).

Σήμερα, παραμονή των Θεοφανείων στο νομό Έβρου, ο ιερέας του χωριού επισκέφθηκε και «φώτισε» τα σπίτια, ενώ αύριο ανήμερα της γιορτής και μετά τη ρίψη του Σταυρού στο νερό (σε κολυμπήθρα ή σε ποτάμι (σ.σ. εφ’ όσον υπάρχει πλησίον του χωριού), τα σπίτια κατακλύζει το άρωμα του θυμιάματος και οι νοικοκυρές κρατούν και αγιασμό που πήραν από την εκκλησία ως φυλαχτό.

 Οι νοικοκυρές μαγειρεύουν την «Μπάμπω»

Το παραδοσιακό φαγητό της ημέρας, στα περισσότερα χωριά του Έβρου είναι η «Μπάμπω» (σ.σ. γριά), δηλαδή το παχύ έντερο του χοίρου γεμισμένο με ψιλοκομμένο κρέας, πράσο, ρύζι και μυρωδικά, ενώ σε κάποια χωριά οι Μάρηδες μαγειρεύουν και τον «Πάππου», που είναι το στομάχι του χοίρου γεμιστό. Κι επειδή πλέον δεν είναι εύκολο για όλους να έχουν το δικό τους χοιρινό, την «Μπάμπω», την αγοράζουν από τα Κρεοπωλεία. Όπως το  Κρεοπωλείο ΠΑΧΑΛΗΣ ΜΠΟΥΡΟΥΤΖΙΔΗΣ στην 14ης Μαίου 153 & Ιωακείμ Καβύρη 118, στο τέρμα ανόδου, που μπορεί να βρει κανείς την παραδοσιακή, αυθεντική, Θρακιώτικη «Μπάμπω».

«…Κάτω στον Ιορδάνη τον ποταμό, κάθεται η κυρά μας η Παναγιά. Σπάργανα βαστάει κεριά κρατά και τον Άγιο Γιάννη παρακαλά. Άγιε Γιάννη αφέντη μου βαπτιστή, έλα να βαπτίσεις Θεού παιδί. Να βαπτιστούν οι κάμποι και τα νερά για ν’ αγιάσ’ αφέντης με την κυρά..», λένε τα κάλαντα της παραμονής των Φώτων, ενώ σε αρκετά χωριά ανήμερα των Θεοφανείων και μετά το πέρας της λειτουργίας, όλες οι κινητές εικόνες της εκκλησίας περιφέρονται από τους άνδρες του χωριού γύρω απ’ αυτό ώστε να είναι προστατευμένο, καθ’ όλο το χρόνο, από τα κακά πνεύματα.

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*