Ο Εβρίτης Παναγιώτης Κουδουμάκης, νέος Προίστάμενος του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας ΑΜΘ – Σύσκεψη με Χ.Μέτιο

Ο Εβρίτης Παναγιώτης Κουδουμάκης, νέος Προίστάμενος του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας ΑΜΘ – Σύσκεψη με Χ.Μέτιο

Σύσκεψη με το νέο Προϊστάμενο της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Προγράμματος «Ανατολική Μακεδονία, Θράκη», τον Εβρίτη Παναγιώτη Κουδουμάκη, πραγματοποίησε ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος στο γραφείο του στην Κομοτηνή.

Ο κ.Κουδουμακης κατάγεται από τις Φέρες, θεωρείται και είναι από τα πιο ικανά και καταρτισμένα στελέχη της Περιφέρειας ΑΜΘ.
Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η πορεία υλοποίησης του τρέχοντος ΕΣΠΑ της Περιφέρειας 2014-2020, οι άμεσες ενέργειες για την ενεργοποίηση του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027 καθώς και οργανωτικά ζητήματα της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης.

Ειδικότερα εξετάστηκαν συγκεντρωτικά στοιχεία όλων των Περιφερειών της χώρας, όπως φαίνονται στον ακόλουθο πίνακα στον οποίο παρουσιάζονται, στη δεύτερη στήλη, ο προϋπολογισμός του Προγράμματος κάθε Περιφέρειας, στην τρίτη στήλη, το ποσό απορρόφησης σε απόλυτα νούμερα (δαπάνες σε €) και στην τέταρτη στήλη, το ποσοστό απορρόφησης κάθε Περιφέρειας σε σχέση με τον προϋπολογισμό του Προγράμματός της (δαπάνες %):

Μέτιος: Έχουμε στο 3ο μεγαλύτερο ποσό απορροφητικότητας από τις 13 Περιφέρειες

Ως τελικό συμπέρασμα της σύσκεψης ο κ. Μέτιος ανέφερε:
«Μέχρι το τέλος του 2022, η Περιφέρειά μας έχει απορροφήσει πόρους ύψους 379,9 εκατομμυρίων ευρώ. Γεγονός που σημαίνει ότι 379,9 εκατομμύρια έχουν ήδη επενδυθεί στην περιοχή μας προς όφελος των πολιτών και των επιχειρήσεών μας.
Το ποσό αυτό είναι το 3ο μεγαλύτερο ποσό απορρόφησης μεταξύ των 13 Περιφερειών της χώρας σε απόλυτα νούμερα, παρά το γεγονός ότι σε επίπεδο ποσοστού απορρόφησης κατατασσόμαστε στην 8η θέση, με 82,96%, σε σχέση με τον προϋπολογισμό του Προγράμματός μας.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το Πρόγραμμα κάθε Περιφέρειας έχει σημαντικά διαφορετικό προϋπολογισμό. Το δικό μας Πρόγραμμα έχει προϋπολογισμό 457,1 εκατομμύρια ευρώ, ενώ για παράδειγμα, το Πρόγραμμα της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου έχει προϋπολογισμό 154,8 εκατομμύρια ευρώ, της Πελοποννήσου 254,9 εκατομμύρια ευρώ, του Β. Αιγαίου 269,3 εκατομμύρια ευρώ, της Ηπείρου 295,5 εκατομμύρια ευρώ και ούτω καθεξής.
Και καθώς το έτος 2022 πετύχαμε τη μεγαλύτερη αύξηση σε ποσοστό απορρόφησης από όλες τις Περιφέρειες, από 55,21% σε 82,96%, εξέφρασα στον κ. Κουδουμάκη την ικανοποίησή μου για την πορεία υλοποίησης του Προγράμματός μας.
Το ίδιο μεθοδικά και συστηματικά θα συνεχίσουμε και στο μέλλον.»