«Το Αλάτι της Γης»: Οι Ασβεστάδες και το θρακιώτικο γλέντι την Κυριακή στην ΕΡΤ3 (ΒΙΝΤΕΟ)

«Το Αλάτι της Γης»: Οι Ασβεστάδες και το θρακιώτικο γλέντι την Κυριακή στην ΕΡΤ3 (ΒΙΝΤΕΟ)

 

Την Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2023 και ώρα 11.00-13.00, «Το Αλάτι της Γης» και ο Λάμπρος Λιάβας μας προσκαλούν σ’ ένα δυναμικό θρακιώτικο γλέντι που θα μας μεταφέρει στα χωριά του Έβρου.

 

Κύριοι καλεσμένοι της εκπομπής είναι η τραγουδίστρια Λίτσα Ουλιανούδη από τους Ασβεστάδες και ο λαϊκός βιολάτορας και τραγουδιστής Νίκος Ζαπάρτας από το Ελληνοχώρι. Μαζί τους και ο θρακιώτης δεξιοτέχνης στο κλαρίνο Βαγγέλης Παπαναστασίου.
Μας ξεναγούν στην πλούσια και πολύμορφη μουσική και χορευτική παράδοση του Έβρου, με επίκεντρο τα χωριά του Ερυθροποτάμου στην περιοχή του Διδυμότειχου. Μιλούν για τα γλέντια και τα πανηγύρια, τα έθιμα και τις τελετουργίες, τη γαστρονομία, τα μουσικά όργανα και τους παλιούς οργανοπαίκτες. Παράλληλα, ο Γιάννης Τζερνικούδης αναφέρεται στους πολλούς και διαφορετικούς θρακιώτικους χορούς και μας αποκαλύπτει τις ιδιαίτερες τοπικές παραλλαγές τους.
ΠΑΡΤΕ ΜΙΑ… ΓΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΚΠΟΜΠΗΣ

Συμμετέχουν οι μουσικοί: Βαγγέλης Παπαναστασίου: κλαρίνο-φλογέρα-μουσική επιμέλεια, Λίτσα Ουλιανούδη: τραγούδι, Νίκος Ζαπάρτας: βιολί-τραγούδι, Γιώργος Μπεζιργιαννίδης: γκάϊντα, Ηλίας Γυλός: ακορντεόν, Νίκος Ανεμοδουριώτης: ούτι- κιθάρα, Ιάκωβος Ηλιάδης: λαούτο, Δημήτρης Μπουζαμάνης: κρουστά-τραγούδι, Γιώργος Παπαντωνίου: τραγούδι. 

Χορεύουν μέλη από τον Πολιτιστικό Χορευτικό Σύλλογο Θρακών Κομοτηνής (επιμέλεια: Γιάννης Τζερνικούδης) και τον Θρακιώτικο Σύλλογο Ασβεστάδων (επιμέλεια: Λίτσα Ουλιανούδη). 
Έρευνα-Κείμενα-Παρουσίαση: Λάμπρος Λιάβας
Σκηνοθεσία: Μανώλης Φιλαΐτης
Διεύθυνση φωτογραφίας: Αλέξανδρος Βουτσινάς
Εκτέλεση παραγωγής: FOSS

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*