Καλακίκος: Προκηρύχθηκε η μελέτη του Φράγματος Μ.Δερείου ύψους 2 εκατ. ευρώ – Χαρακτηρίστηκε έργο Εθνικού Επιπέδου

Καλακίκος: Προκηρύχθηκε η μελέτη του Φράγματος Μ.Δερείου ύψους 2 εκατ. ευρώ – Χαρακτηρίστηκε έργο Εθνικού Επιπέδου

Μια πολύ θετική εξέλιξη για τον δήμο Σουφλίου αλλά και όλο το νομό Έβρου, γνωστοποίησε πριν από λίγο ο δήμαρχος Σουφλίου Παναγιώτης Καλακίκος και αφορά την κατασκευή του φράγματος Μ.Δερείου Έβρου.

Συγκεκριμένα, η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, με χθεσινή απόφαση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, το έργο κατασκευής φράγματος Μ.Δερίιου χαρακτηρίστηκε έργο Εθνικού Επιπέδου και χρηματοδοτήθηκε η μελέτη του με 2 εκατομμύρια ευρώ.
Συγκεκριμένα, εκδόθηκε από την Γενική Γραμματεία Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών η προκήρυξη της μελέτης για το Φράγμα Μ.Δερείου, του μεγαλύτερου έργου φράγματος στην βόρεια Ελλάδα. Σύμφωνα με την προκήρυξη, το έργο με τίτλο «Κατασκευή φράγματος Μ.Δερείου Έβρου» χαρακτηρίζεται έργο Εθνικού Επιπέδου Ειδικού και Σημαντικού, κι εγκρίνεται η ένταξη αυτού στον προγραμματικό σχεδιασμό της Γ.Γ Υποδομών του Υπουργείου Μεταφορών & Υποδομών.
Παράλληλα εγκρίνεται η δέσμευση προϋπολογισμού ποσού 2.000.000 € για τη σύναψη δημόσιας σύμβασης εκπόνησης μελέτης με τίτλο: «Μελέτη φράγματος Δερείου Ν.Έβρου», καθώς επίσης εγκρίνεται η Διακήρυξη και των λοιπών Τευχών Δημοπράτησης για την ανάθεση της ως άνω σύμβασης.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ
Να θυμίσουμε ότι τέλη Σεπτεμβρίου 2022 την περιοχή του δήμου Σουφλίου επισκέφθηκε Κλιμάκιο του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών, με θέμα το φράγμα του Μικρού Δερείου.  Το αποτελούσαν ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Υποδομών Κοτσώνης Αντώνης, συνοδευόμενος από την Γεωργία Καστραντά, Διευθύντρια Αντιπλημμυρικών και Εγγειοβελτιωτικών Έργων, τον Γεώργιο Τσεσμελή, Διευθυντή ΕΥΔΕ Μακεδονίας- Ηπείρου- Θράκης και τον Δαμβέργη Χρήστο, τεχνικό σύμβουλο.

Στην συνάντηση και συζήτηση που πραγματοποιήθηκε με το Δήμαρχο Σουφλίου Παναγιώτη Καλακίκο και την Τεχνική υπηρεσία του Δήμου, συζητήθηκε η αναγκαιότητα του φράγματος στην περιοχή του Δερείου στην ορεινή περιοχή του Δήμου Σουφλίου. Χθες είχαμε την πολύ θετική αυτή εξέλιξη, με την υπογραφή της μελέτης, για ένα έργο που εδώ και δεκαετίες ακούμε και διαβάζουμε ότι θα ξεκινήσει, αλλά δεν είσε γίνει κάτι ουσιαστικό. Τώρα γίνεται το πρώτο «βήμα».