«Πράσινο» στη Resinvest για νέο φωτοβολταϊκό σταθμό  246 ΜW στην Αλεξανδρούπολη

«Πράσινο» στη Resinvest για νέο φωτοβολταϊκό σταθμό  246 ΜW στην Αλεξανδρούπολη

Ορόσημο για τη διεύρυνση του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ που αναπτύσσει ο όμιλος RESINVEST αποτελεί η χορήγηση Περιβαλλοντικών Όρων από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για μεγάλο  φωτοβολταϊκό σταθμό ισχύος 246 ΜW στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης. 

Όπως δήλωσε μιλώντας προς τη «Ν» ο επικεφαλής της RESINVEST Δημήτρης Καραγκουλές,  «Σκοπός μας είναι να κατασκευάσουμε με στρατηγικό εταίρο και να το συνεκμεταλλευτούμε και γι αυτό βρισκόμαστε σε συνομιλίες με ομίλους από την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό.  Αν  όλα εξελιχθούν σύμφωνα με τον προγραμματισμό μας, τότε  η έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών θα μπορούσε να τοποθετηθεί προς το τέλος του έτους». Ο  ίδιος,  εξάλλου, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης της ισχύος του σταθμού έως και τα 300 MW, υπογραμμίζοντας ότι βρίσκονται σε εξέλιξη  συγκεκριμένες ενέργειες ώστε  το έργο να λάβει όρους σύνδεσης από τον ΑΔΜΗΕ . Όπως αναφέρεται στην ΑΕΠΟ, ο σταθμός θα συνδεθεί στο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης της Νέας  Σάντας μέσω νέας εναέριας Γραμμής Μεταφοράς 150 kV.

Το project της Αλεξανδρούπολης είναι ένα από τα μεγαλύτερα που «τρέχει»  η RESINVEST, η οποία σύμφωνα με τον κ. Καραγκουλέ στην παρούσα φάση «ωριμάζει»  επίσης αιολικούς και φωτοβολταϊκούς σταθμούς συνολικής ισχύος 750 MW (πλέον του προαναφερθέντος έργου), που βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια της αδειοδοτικής διαδικασίας. Η συνολική «δεξαμενή» της εταιρείας, δηλαδή είναι της τάξης του 1 GW, ενώ στα σχέδια περιλαμβάνεται και η δραστηριοποίηση στον κλάδο αποθήκευσης ενέργειας.

H RESINVEST διαθέτει εξειδίκευση στις ΑΠΕ και την εξοικονόμηση ενέργειας. Παρέχει υπηρεσίες σχεδιασμού, αδειοδότησης, κατασκευής, λειτουργίας και συντήρησης σε ενεργειακά έργα και ταυτόχρονα δρα η ίδια ως επενδυτής σε έργα που αναλαμβάνει. Δραστηριοποιείται επίσης και στη διαχείριση ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων ενεργειακών παρόχων, μέσω της θυγατρικής της AK Recovery.

Το τελευταίο διάστημα η εταιρεία έχει προχωρήσει σε σημαντικές συνεργασίες με ομίλους της Ελλάδας και του εξωτερικού. Το καλοκαίρι συνέπραξε με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες και την ολλανδική ΕWT για το άνοιγμα της αγοράς του repowering στην Ελλάδα,  με την αντικατάσταση του εξοπλισμού σε δέκα αιολικά πάρκα της ΔΕΗΑΝ σε 9 νησιά του Αιγαίου.  Συνεργάζεται επίσης με την αμερικανική Amerescο για την ανάπτυξη αιολικών σταθμών ισχύος 80 MW σε Πελοπόννησο και Φωκίδα. Είχε προηγηθεί τον Νοέμβριο του 2021 η ολοκλήρωση αιολικού πάρκου, 9,2 MW στην Κεφαλονιά για λογαριασμό της ΔΕΗΑΝ σε συνεργασία με την Ameresco. RESINVEST και Ameresco κατασκεύασαν επίσης από κοινού και μικρό φωτοβολταϊκό έργο στον Ασπρόπυργο για λογαριασμό της ΕΥΔΑΠ.

Υπενθυμίζεται τέλος ότι στα τέλη του 2021 η RESINVEST ανακοίνωσε την μεταβίβαση στον γαλλικό όμιλο Reden Solar χαρτοφυλακίου 4 φωτοβολταϊκών έργων συνολικής ισχύος 174 MW. Στο πλαίσιο της συμφωνίας η ελληνική εταιρεία ανέλαβε την ανάπτυξη (τεχνική μελέτη, αδειοδότηση κλπ) των εν λόγω έργων μέχρι το στάδιο της διασύνδεσης με το σύστημα μεταφοράς ενέργειας.

Πηγή: naftemporiki.gr