Ο Δοϊτσιδης κίνησε… στην Καρωτή γυρνάει – Αύριο Δευτέρα η κηδεία του κορυφαίου της Θρακιώτικης παράδοσης

Ο Δοϊτσιδης κίνησε… στην Καρωτή γυρνάει – Αύριο Δευτέρα η κηδεία του κορυφαίου της Θρακιώτικης παράδοσης

Ο Καρυοφύλλης Δοϊτσίδης κίνησε στην Καρωτή γυρνάει. Η γη της γενέτειρας του Καρωτής, του Έβρου και της Θράκης που τόσο πρόβαλλε στην ζωή του με το σπουδαίο έργο του, θα σκεπάσουν αύριο τον θρύλο της Θρακιώτικης παράδοσης, που πέθανε την Πέμπτη σε ηλικία 93 ετών.

Επιθυμία του ήταν να ταφεί στον τόπο καταγωγής του, στην Καρωτή Διδυμοτείχου, και αυτή θα εκπληρωθεί αύριο Δευτέρα στη 1 το μεσημέρι. Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί στην εκκλησία Αγίου Γεωργίου της Καρωτής και η ταφή του θα γίνει στα κοιμητήρια του χωριού.

Χιλιάδες τα συλλυπητήρια μηνύματα που φτάνουν στην οικογένεια του, τις δυο κόρες του Θεοπούλα και Λαμπριάννα, αλλά και στον εγγονό του Νίκο Αγγούση που ως μουσικός ακολουθεί τα χνάρια του. Από ανθρώπους οι οποίοι συνεργάστηκαν με τον τεράστιο δημιουργό, ερμηνευτή και μουσικό, από “μαθητές” του οι οποίοι μυήθηκαν στην μουσική και την παράδοση του τόπου μας από αυτόν, αλλά και απλούς ανθρώπους. Όλους εμάς που χορέψαμε, τραγουδήσαμε, διασκεδάσαμε, αγαπήσαμε, παντρευτήκαμε, βαφτίσαμε τα παιδιά μας, με τα τραγούδια του.

Ένας Εβρίτης, ο Περικλής Ρείζης από τον Πέπλο, του αφιέρωσε ένα ποίημα για το… μεγάλο ταξίδι που ξεκίνησε αυτός ο σπουδαίος Εβρίτης, Θρακιώτης, Έλληνας, αφήνοντας παρακαταθήκη το σπουδαίο έργο του στις επόμενες γενιές.

Ο Δοϊτσίδης κίνησε
στην Καρωτή γυρνάει
Το Ούτι μες τα χέρια σου
να γίνεται Αηδόνι
Τρεις δίπλες κάνει ο χορός
Μες το φαρδύ τ’ Αλώνι.
Σ’ ένα Σαλβάρι κόκκινο
Όλοι θε να πιαστούμε
Τραγούδι να αρχινησουμε
Χορό να γνωριστούμε…
Πήρες χαρές Θρακιωτικες
Τις μοιρασες στον κόσμο
Μάνη, Σουφλί και Καρωτή
Βασιλικός με δυόσμο..
Ου Στεργιους που πισμανιψει
Και πέντε έξι νταηδες
Χορεύουνε Καρσιλαμα
Που είναι για μερακλήδες.
Σε βράβευσε ο Μιτεράν
Σε τίμησε ο κόσμος
Και στην καρδιά του σ’ έβαλε
Ολόκληρος ο Έβρος…
Γκάιντα και Ούτι στην γραμμή
Κι απλό μου Τουμπερλεκι
Σκοπό πιάστε λυπητερό
Ο Δοϊτσιδης φεύγει…
Ο Δοϊτσιδης κίνησε
Στην Καρωτή γυρνάει
μαζί με όσα αγάπησε
Και τον λαό στο πλάι…
Αφιερωμένο στον σπουδαίο Εβριτη μουσικό που έφυγε για το στερνό ταξίδι…
Καλό ταξίδι στο Φως Καρυοφύλλη Δοϊτσιδη, ο Έβρος, η Θράκη, η Ελλάδα και ο κόσμος ολόκληρος θα σε ευγνωμονεί για την προσφορά σου στην μουσική στο τραγούδι στον Πολιτισμό.

Οι άνθρωποι της Θρακιώτικης παράδοσης τον αποχαιρετούν 

Εκατοντάδες είναι οι άνθρωποι της Θρακιώτικης παράδοσης που αποχαιρέτησαν τον Καρυοφύλλη Δοϊτσίδη με τον δικό τους τρόπο ο καθένας. Μερικοί από τους… αποχαιρετισμούς στον τεράστιο υπηρέτη της Θρακιώτικης παράδοσης.