Έβρος: Επέστρεψε απ’ τη Θεσσαλονίκη και άνοιξε καφενέ-μεζεδοπωλείο στο χωριό του Γιατράδες Διδυμοτείχου (ΒΙΝΤΕΟ)

Έβρος: Επέστρεψε απ’ τη Θεσσαλονίκη και άνοιξε καφενέ-μεζεδοπωλείο στο χωριό του Γιατράδες Διδυμοτείχου (ΒΙΝΤΕΟ)

Μια νότα αισιοδοξίας, ένα θετικό μήνυμα κόντρα στην ερήμωση των χωριών του Έβρου και την δημογραφική συρρίκνωση, κυρίως του βόρειου και κεντρικού κομματιού του νομού μας, υπάρχει εδώ και λίγες ημέρες στο μικρό χωριό Γιατράδες Διδυμοτείχου των περίπου 40 κατοίκων.

Ο Χρήστος Ζαμπαράκης σε ηλικία κοντά στα 45, αποφάσισαν μαζί με την σύζυγο του να αφήσουν την Θεσσαλονίκη όπου ζούσαν επί αρκετά χρόνια και είχε περίπτερο και μίνι μάρκετ κοντά στα Πανεπιστήμια της συμπρωτεύουσας και να επιστρέψουν για να ζήσουν στους Γιατράδες. Πηγαίνοντας… κόντρα στο ρεύμα της εγκατάλειψης των χωριών και του κλεισίματος των πάντων, ανακαίνισε το σπίτι του παππού του, ενώ ξεκίνησε να δημιουργήσει έναν καφενέ-μεζεδοπωλείο στο κέντρο του χωριού.

Του έδωσε το δικό του όνομα, έφτιαξε έναν πολύ όμορφο χώρο, που συναγωνίζεται σε εμφάνιση αλλά και παρχοές για τους πελάτες ακόμα και κορυφαία στέκια μεγάλων πόλεων. Διακοσμημένο με τεράστιες φωτογραφίες από το παρελθόν του χωριού και της περιοχής, με… βιβλιοθήκη απ’ όπου όποιος θέλει μπορεί να πάρει και να διαβάσει ένα βιβλίο περνώντας ευχάριστα την ώρα του.

Εδώ και 10 ημέρες που ξεκίνησε να τον λειτουργεί, ήδη έγινε στέκι όχι μόνο των λιγοστών ηλικιωμένων κυρίως συγχωριανών του, αλλά ανθρώπων από τα γύρω χωριά και όλης της περιοχής του δήμου Διδυμοτείχου. Που ήδη σιγά-σιγά το “ανακαλύπτουν” και το επισκέπτονται για ένα γνήσιο μεζεδάκι συνοδεία τοπικών και όχι μόνο ποτών.

Με καφέδες για κάθε επιλογή και γούστο, από τους παραδοσιακούς έως και τους πιο σύγχρονους, αλλά και μεζέδες για τσίπουρο, κρασί, μπύρα, μέχρι και ψητά λουκάνικα, κρέατα, σαλάτες και ορεκτικά, που βρίσκει κανείς σε ταβέρνα. Ανοίγει από το πρωί και όταν υπάρχουν παρέες φτάνει μέχρι και μετά τα μεσάνυχτα

Το μοναδικό καφενείο που υπήρχε στους Γιατράδες έκλεισε πριν τρία χρόνια και οι κάτοικοι αναγκάστηκαν, με την βοήθεια συγχωριανών τους που μένουν πλέον εκτός χωριού, στον Έβρο ή άλλες περιοχές της χώρας, να μετατρέψουν το κτίριο του ιατρείου σε κοινόχρηστο καφενείο, για να μπορούν κάπου να συγκεντρώνονται. Τώρα όμως ο Καφενές-Μεζεδοπωλείο “Ο Χρήστος” ήρθε όχι απλά να τα αντικαταστήσει όλα αυτά και να καλύψει το κενό, αλλά και να προσελκύσει πελάτες ακόμα και από πολύ μακριά.

Ο Χρήστος Ζαμπαράκης και η σύζυγος του προσθέτουν συνέχεια στον πολύ όμορφο, ζεστό χώρο όλο και περισσότερα πράγματα. Ήδη διαμόρφωσαν τον ειδικό χώρο για τους καπνιστές μπροστά από το καφενέ-μεζεδοπωλείο και με προστασία από το κρύο, ενώ υπάρχουν πολύς χώρος για το καλοκαίρι, όπου θα μπουν επιπλέον τραπέζια και καθίσματα για τους θερινούς μήνες που έρχονται για διακοπές στα χωριά πολλοί ντόπιοι από τις άλλες πόλεις της Ελλάδας αλλά και οι μετανάστες μας.

Έχουν επίσης προγραμματίσει να τοποθετήσουν όργανα παιδικής χαράς δίπλα στον περιφραγμένο χώρο, ώστε να  μπορούν και οικογένειες με παιδιά να επισκέπτονται τον καφενέ-μεζεδοπωλείο τους, να απολαμβάνουν το φαγητό τους και να το συνδυάζουν με εκδρομή σε μια περιοχή οι Γιατράδες και τα γύρω χωριά (Παλιούρι, Μεταξάδες, Ασπρονέρι) είναι και παραδοσιακοί οικισμοί.

Κι αν πιστεύετε ότι όσα γράφουμε, από το επιτόπιο ρεπορτάζ που κάναμε είναι υπερβολικά, μια επίσκεψη θα σας πείσει πως απλά μεταφέρουμε την πραγματικότητα. Από ένα στέκι που κόντρα στην εγκατάλειψη και την ερήμωση των χωριών μας και του νομού Έβρου, δυο σχετικά νέοι άνθρωποι αποφάσισαν να δημιουργήσουν, στέλνοντας ένα αισιόδοξο μήνυμα.