Αναβιώνει και πάλι το παραδοσιακό έθιμο του “Τρύφωνα” στα Δίκαια Ορεστιάδας

Αναβιώνει και πάλι το παραδοσιακό έθιμο του “Τρύφωνα” στα Δίκαια Ορεστιάδας

Αναβιώνει και πάλι φέτος το παραδοσιακό έθιμο του “Τρύφωνα” στα Δίκαια Ορεστιάδας, το διήμερο Τρίτη 31 και Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου.

Η ομάδα που διοργανώνει το έθιμο, σε συνεργασία με την Τοπική Κοινότητα Δικαίων και τον δήμο Ορεστιάδας, προσκαλούν όλο τον κόσμο να βρεθεί στα ακριτικά Δίκαια αύριο και μεθαύριο και να ζήσουν την εμπειρία του εθίμου.

Το πρόγραμμα του παραδοσιακού εθίμου έχει ως εξής:

Ο ‘Αγιος Τρύφων γιορτάζεται την 1η Φεβρουαρίου και θεωρείται προστάτης των αμπελιών. Όπως σε όλη τη Θράκη, ο Αγιασμός της 1ης Φεβρουαρίου που γίνεται κάθε πρωτομηνιά στην εκκλησία, ραντίζεται από τους αμπελουργούς στα κλήματά τους, για να είναι ευλογημένη και πλούσια η παραγωγή. Κατά την παράδοση, την ημέρα αυτή οι αμπελουργοί πρέπει να τιμούν τη μνήμη του Αγίου και να μην κλαδεύουν το αμπέλι τους, επειδή κάποιος δε που δεν ακολούθησε την παράδοση τραυματίστηκε με το κλαδευτήρι του.

Του επεισοδίου αυτού γίνεται αναπαράσταση στα Δίκαια ανήμερα της εορτής του Αγίου Τρύφωνα, σε ύψωμα των Δικαίων όπου υπάρχει εκκλησάκι του και έχει διαρρυθμιστεί ανάλογος χώρος με αμπέλια, περίπτερα και χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων. ‘Ενας χωρικός ντυμένος με την παλιά στολή του προβαίνει σε κλάδεμα του αμπελιού του και τραυματίζεται επειδή παραβαίνει την εντολή.

Ακολουθεί θεραπεία με την επίκληση του Αγίου, ράντισμα των αμπελιών με τον αγιασμό και διασκέδαση με τοπικό κρασί και πολλά εδέσματα.

Το απόγευμα γίνεται χορός στην πλατεία των Δικαίων και κοπή ειδικής πίττας και διανομή των κομματιών. Σε όποιον θα τύχει παράς, θα είναι το επόμενο έτος ο “Τρύφωνας”, ο πρωταγωνιστής δηλαδή του εθίμου.