Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης “απογειώνεται” – Ποιες εργασίες θα ξεκινήσουν

Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης “απογειώνεται” – Ποιες εργασίες θα ξεκινήσουν

Την στιγμή που πρόσβαση σε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση αποκτούν τέσσερα μεγάλα λιμάνια της χώρας, σε αυτό της Αλεξανδρούπολης την ίδια ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία αξιοποίησης των υποδομών του λόγω του γεωστρατηγικού του χαρακτήρα.

Για τα έργα αναβάθμισης στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης για την καλύτερη λειτουργία, το ΤΑΙΠΕΔ μπορεί να ενεργεί ως Αρχή Σχεδιασμού Λιμένων, ωστόσο τα έργα αναβάθμισης στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης που θα προχωρήσουν θα εξεταστούν πρώτα από τη διυπουργική επιτροπή στρατηγικών επενδύσεων προκειμένου να μπορέσει η διαδικασία να προχωρήσει άμεσα και χωρίς προβλήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ήδη η Γενική Γραμματεία Λιμένων και Ναυτιλιακών Επενδύσεων έχει συντάξει το σχετικό σχέδιο που αφορά την αποκατάσταση των λειτουργικών βαθών στο δίαυλο του λιμανιού έως 2,5 χιλιόμετρα, προκειμένου να μπορούν να εισέρχονται μεγάλα πολεμικά πλοία.

Επίσης αναμένεται να υλοποιηθούν οδικά έργα στον εσωτερικό χώρο του λιμένα για τη διευκόλυνση μεταφοράς των φορτίων καθώς βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη ο διασυνδετήριος αυτοκινητόδρομος που θα συνδέει το εμπορικό λιμάνι της Αλεξανδρούπολης με την Εγνατία Οδό, ένα έργο προϋπολογισμού 36 εκατ. ευρώ, που έχει ξεκινήσει από τον περασμένο Ιανουάριο και αναμένεται να ολοκληρωθεί το επόμενο διάστημα.

Εξάλλου προβλέπεται μετά από διεθνή διαγωνισμό η αγορά γερανού που θα χρησιμοποιηθεί στη διαχείριση φορτίων του λιμανιού ενώ θα προχωρήσει και η συνολική αναβάθμιση του φωτισμού με φωτιστικά σώματα Led με στόχο την καλύτερη διευκόλυνση των χρηστών του λιμένα αλλά την εξοικονόμηση ενέργειας στον οργανισμό. Να σημειωθεί ότι η Γενική Γραμματεία Λιμένων ολοκλήρωσε πρόσφατα τις απαλλοτριώσεις στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης μια διαδικασία που εκκρεμούσε τα τελευταία 20 χρόνια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ