Κυκλοφόρησε το παιδικό παραμύθι «Το ταξίδι των σκουπιδιών», της Εβρίτισσας Γεωργίας Αλεξακούδη

Κυκλοφόρησε το παιδικό παραμύθι «Το ταξίδι των σκουπιδιών», της Εβρίτισσας Γεωργίας Αλεξακούδη

Ρεπορτάζ Ηλιάνα Πιτιακούδη


Το παιδικό παραμύθι «Το ταξίδι των σκουπιδιών» της Εβρίτισσας εκπαιδευτικού Γεωργίας Αλεξακούδη, κυκλοφόρησε εδώ και λίγες ημέρες από τις εκδόσεις iWrite, με στόχο και σκοπό την περιβαλλοντική εκπαίδευση.

Όπως αναφέρει η καταγόμενη από την Ορεστιάδα συγγραφέας: 

«Είναι ένα παραμυθι με σκοπό την περιβαλλοντική εκπαίδευση (ειδικότερα την ανακύκλωση) όπου ίναι και η εξειδίκευση μου ως υποψήφια διδάκτωρ του Δ.Π.Θ.

Το παραμυθι αυτό, το αγάπησα πολύ, καθώς περιλαμβάνει ότι θα ήθελα ως «μητέρα» για τα δικά μου παιδιά καθώς και ως εκπαιδευτικός Προσχολικής και Δημοτικής εκπαίδευσης.
Στα περιεχόμενα περιλαμβάνονται φύλλα εργασίας αποσκοπώντας στην εμπέδωση της σημασίας καθώς και πρακτικών ανακύκλωσης στα παιδιά. Τα φύλλα εργασίας βασίζονται στις θεματικές ενότητες του ΔΕΠΠΣ Νηπιαγωγείου / Δημοτικού.
Θέλω να ευχαριστώ τον εκδοτικό οίκο iWrite – η δική σου ιδέα σε βιβλίο, για την υπομονή και την συνεργασία τους μαζί μου.
Ελπίζω να το αγαπήσετε γονείς – εκπαιδευτικοί.
Το συγκεριμένο εκπαιδευτικό παραμύθι, αφορά:
1)Είναι ένα εκπαιδευτικό παραμύθι που έχει ως στόχο της περιβαλλοντική συνείδηση των παιδιών.
2)Προάγει την ενσυναισθηση,τη φιλία, την ομαδικότητα και τη συνεργασία των παιδιών.
3) Στο τέλος του παραμυθιού υπάρχουν αρκετά φύλλα εργασίας βασισμένα στις θεματικες ενότητες τους ΔΕΠΠΣ νηπιαγωγείου – δημοτικού όπου το παιδί καλείται να τα ολοκληρώσει.
Τα φύλλα εργασίας αναπτύσσουν τη λεπτή κινητικοτητα, μαθαίνουν στα παιδιά να ομαδοποιούν, να σειροθετουν, να συγκεντρώνουν να οργανωνουν και να επεξεργάζονται δεδομένα.
Επιπλέον , διδάσκουν στα παιδιά να αντιλαμβάνονται τη θέση των αντικειμένων να αριθμούν, να απαριθμούν και να μετρούν.
Συνήθως οι εκπαιδευτικοί μετά την ανάγνωση ενός παραμυθιού είτε στην παρεούλα ( νηπιαγωγειο) είτε στη σχολική ταξη σε μαθήματα όπως Μελέτη Περιβάλλοντος ( Δημοτικο) δίνουν κάποιο φύλλο εργασίας σχετικό με την έννοια την οποία θέλουν να διδάξουν και αναλόγως με το στοχο τον οποιο θέλουν να πετύχουν.
Το συγκεκριμένο παραμυθι περιέχει φύλλα εργασίας για πληθώρα στόχων (ΔΕΠΠΣ τι είναι για όσους δεν γνωρίζουν : είναι το Διαθεματικο Ενιαίο Πλαίσιο προγραμμάτων Σπουδών, ένα ουσιαστικά οργανωμένο σύστημα εργασίας όπου βασίζεται όλο το πρόγραμμα σπουδών νηπιαγωγείου, δημοτικού κλπ.)

Περιγραφή παραμυθιού

Μια ηλιόλουστη µέρα σαν όλες τις άλλες, σε ένα καταπράσινο δάσος, βρέθηκαν ξαφνικά πάρα πολλά σκουπίδια! Πώς όµως έγινε αυτό; Πώς θα τα καταφέρουν να φύγουν από εκεί; Θα µπορέσουν να τα βγάλουν πέρα µε το δύσκολο ταξίδι που έχουν µπροστά τους;

Το “Ταξίδι των Σκουπιδιών” είναι ένα οικολογικό, εκπαιδευτικό παραµύθι που µιλά στα παιδιά µε απλό και κατανοητό τρόπο για τη σηµασία της ανακύκλωσης! Στις σελίδες του ανακαλύπτουµε τη σηµασία της φιλίας, της οµαδικότητας, της ευθύνης, της περιβαλλοντικής συνείδησης και των υποχρεώσεων!

Γιατί όλοι µαζί µπορούµε, αρκεί να βοηθάει ο ένας τον άλλο! 

Βιογραφικό Συγγραφέα

Η Aλεξακούδη Γεωργία είναι δασκάλα όπου γεννήθηκε και µεγάλωσε στην Ορεστιάδα.

Η οργανική της θέση ως δασκάλα είναι στο ακριτικό νησί της Χάλκης στα Δωδεκάνησα. Αποφοίτησε απο το Τµήµα Επιστηµών Προσχολικής Αγωγής Και Εκπαίδευσης του Α.Π.Θ. καθώς και από το Παιδαγωγικό Τµήµα Δηµοτικής Εκπαίδευσης του Δ.Π.Θ.

Ολοκλήρωσε τις µεταπτυχιακές της σπουδές στην Ειδική Αγωγή στο πανεπιστήµιο Tor Vergata της Ρώµης. Απέκτησε επάρκεια νοηµατικής γλώσσας καθώς και Braille, από την Ο.Μ.Κ.Ε για διδασκαλία σε κωφά σχολεία και την Κ.Ε.Α.Τ. για τυφλά παιδιά αντιστοίχως.

Παράλληλα αποφοίτησε από το πανεπιστήµιο ST.kliment Ohridski της Σόφιας ολοκληρώνοντας τις µεταπτυχιακές της σπουδές  στη Διαπολιτισµική Εκπαίδευση.

Η Γεωργία έχει δουλέψει ως νηπιαγωγός στη Χώρα και στο χωριό Άγιος Αρσένιος. της Νάξου. Ως δασκάλα έχει εργαστεί σε πολλά σχολεία του νοµού Έβρου ενώ παράλληλα εργάζεται ως εκπαιδεύτρια ενηλίκων τα τελευταία δεκατέσσερα χρόνια στην ειδικότητα «Βοηθός Βρεφονηπιοκόµων».

Διευρύνει τους ακαδηµαϊκούς της ορίζοντες έως και σήµερα, ως υποψήφια Διδάκτωρ µε αντικείµενο την «Περιβαλλοντική Εκπαίδευση» του Δ.Π.Θ.