Κωνσταντινούπολη: Ετοιμάζει αναστύλωση του Ι.Ν. Αγίου Πολυεύκτου ο Εκρέμ Ιμάμογλου;

Κωνσταντινούπολη: Ετοιμάζει αναστύλωση του Ι.Ν. Αγίου Πολυεύκτου ο Εκρέμ Ιμάμογλου;

Ο Δήμαρχος Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου ετοιμάζει την αναστύλωση του Ιερού Ναού του Αγίου Πολυεύκτου, Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως (εορτάζει στις 5 Φεβρουαρίου), σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο.

Πρόκειται για Βυζαντινό Χριστιανικό ναό που ανεγέρθηκε από την Ιουλιανή Ανικία μεταξύ του 524 και του 527 κατά τη διάρκεια της Βασιλείας του Ιουστίνου Α΄, γνωστού για την ομοιότητά του με την Αγία ΣοφίαΥπήρξε ο μεγαλύτερος ναός στην Πόλη μέχρι την ανέγερση της Αγίας Σοφίας και ήταν πλούσια διακοσμημένος. Συγκαταλέγεται στα κτίρια που λεηλατήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη κατά την 4η Σταυροφορία (1202-1204) και παρουσιάζεται μεταξύ των μεγαλύτερων λατρευτικών χώρων της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Πιθανώς σε αυτόν εγκαινιάστηκε ο νέος αρχιτεκτονικός τύπος της «Βασιλικής μετά Τρούλου» που τελειοποιήθηκε στην Αγιά Σοφιά.

Λίγα είναι γνωστά για την ιστορία του ναού μετά την ανέγερσή του. Τα ερείπιά του ανακαλύφθηκαν σε ανασκαφές της δεκαετίας του 1960. Βρίσκονται ακριβώς απέναντι από το Δημαρχείο Κωνσταντινούπολης και αποτελούν συντηρούμενο αρχαιολογικό χώρο ανοικτό στους επισκέπτες. Ανακαλύφθηκαν αψίδες από τούβλο και τεμάχια γλυπτών από Προκοννήσιο μάρμαρο μεταξύ των οποίων και θραύσματα του επιγράμματος που κοσμούσε τον ναό. Αυτά τα θραύσματα σε συνδυασμό με αναφορές στα βυζαντινά για τη θέση του ναού ταυτοποίησαν τα ερείπια με τον ναό του Αγίου Πολυεύκτου. Τα λίγα γλυπτά που βρέθηκαν φυλάσσονται στα Αρχαιολογικὰ Μουσεία της Κωνσταντινούπολης.

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου ετοιμάζει αναστύλωση του Ι.Ν. Αγίου Πολυεύκτου στην Κωνσταντινούπολη;

Τι αναφέρει το έγγραφο του Δήμου Κωνσταντινούπολης προς την Επιτροπή Μνημείων

Σύμφωνα με το δημοσίευμα: “Συγκλονιστικές πληροφορίες ήρθαν στο φως σχετικά με το «Σχέδιο του Κέντρου Επισκεπτών του πάρκου Saraçhane» που πραγματοποιήθηκε από το Τμήμα Πολιτισμού του Μητροπολιτικού Δήμου Κωνσταντινούπολης. Εκεί διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν έτοιμα τα σχέδια για τη δημιουργία του ναού του Αγίου Πολυεύκτου ο οποίος ήταν ανάμεσα στις μεγαλύτερες εκκλησίες της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Αυτή η κίνηση του Ιμάμογλου, που ξεκίνησε τις εργασίες για την αναβίωση μιας Βυζαντινής εκκλησίας που υπήρχε εκεί πριν από δεκαπέντε αιώνες, έφερε μαζί της και το ερώτημα αν όλα αυτά είναι ενός είδους «εκδίκηση» προς τον Ερντογάν για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Διαπιστώθηκε ότι το Τμήμα Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Δήμου Κωνσταντινούπολης έχει κάνει αίτηση στο Συμβούλιο Μνημείων προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες μελέτες για την ανέγερση του ναού.

Με επιστολή στις 21 Ιουνίου 2021 από τη Διεύθυνση Έργων έχουμε όλη την προκήρυξη και τα απαραίτητα έγραφα σχετικά με τα ερείπια του ναού του Αγίου Πολυεύκτου, που βρίσκεται σε ειδικό κτηματολογικό χώρο. Καθορίστηκε ότι το Νο 4 Περιφερειακό Συμβούλιο Διατήρησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Κωνσταντινούπολης αποδέχθηκε το αίτημα του Δήμου στις 27 Οκτωβρίου 2021. Στην αίτηση του Δήμου Κωνσταντινούπολης προς το Συμβούλιο Μνημείων αναφέρεται ξεκάθαρα ότι θα γίνει μελέτη στα ερείπια του ναού του Αγίου Πολυεύκτου. Αναφέρθηκε ότι στο πλαίσιο των εργασιών που ξεκίνησε ο Δήμος με άδεια από το Συμβούλιο Μνημείων, έγινε ανασκαφή του εδάφους για δεκαπέντε μέτρα προκειμένου να αποκαλυφθούν τα ερείπια της εκκλησίας, Βασιλικού τύπου, ενώ με αίτηση που έγινε τον περασμένο μήνα σημειώθηκε ότι ήταν επιθυμητό να γίνει έρευνα για τα ερείπια της εκκλησίας σε μια ακόμη μεγαλύτερη έκταση”.

Το τζαμί που βρίσκεται στην ίδια περιοχή και η στάση του Ιμάμογλου που προκαλεί την οργή των ισλαμιστών

“Ενώ οι προσπάθειες του Δημάρχου Κωνσταντινούπολης για την αναστύλωση του ναού του Αγίου Πολεύκτου ήρθαν στο προσκήνιο, είναι αξιοσημείωτο ότι δεν έγινε τίποτα για το τζαμί Muhtesip Karagöz το οποίο βρίσκεται στο ίδιο σημείο και έκλεισε το 1930 ενώ κατεδαφίστηκε τη δεκαετία του 1950”, επισημαίνεται στο δημοσίευμα, καθώς και οτι: “Το τζαμί Muhtesip Karagöz που χτίστηκε το 1480 ήταν μεταξύ των συμβολικών τόπων λατρείας της περιοχής που ήταν η πρώτη γειτονιά που ιδρύθηκε μετά την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης. Η συνοικία “Ισκεντέρ Πασά” είναι από τις πρώτες συνοικίες που δημιούργησε ο σουλτάνος Μωάμεθ ο Β’”.

“Η κόντρα Ιμάμογλου και Ερντογάν είναι γνωστή, και τώρα επεκτείνεται και σε θέματα θρησκείας”, προστίθεται στο ρεπορτάζ.

Πηγές: pentapostagma.grortodoxostypos.grfotgrammi.gr