Τιμώμενη η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και με 30 επιχειρήσεις στις Εκθέσεις Detrop & Oenos Helexpo

Τιμώμενη η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και με 30 επιχειρήσεις στις Εκθέσεις Detrop & Oenos Helexpo

Περισσότεροι από 420 Εκθέτες από 10 Χώρες κα τιμ΄βμενη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, διεξάγονται οι φετινές Εκθέσεις Detrop & Oenos Helexpo.

Την επιδίωξη για μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα σηματοδοτεί ο χαρακτηρισμός «Just Go Zero Events» που φέρει φέτος -και για πρώτη εκθεσιακό γεγονός πανελλαδικά- το δίδυμο των εκθέσεων Detrop- Oenos που διοργανώνει η ΔΕΘ- Helexpo το τριήμερο από τις 18 έως και τις 20 Φεβρουαρίου.

«Οι εκθέσεις Detrop & Oenos, δύο αξιόπιστα εκθεσιακά brand names με διαχρονικά επιτυχημένη πορεία στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών, επιστρέφουν δυναμικά, παίρνοντας τη σκυτάλη από τη Zootechnia στο εκθεσιακό μας πρόγραμμα για το 2023», επισήμανε ο πρόεδρος της ΔΕΘ Helexpo, Τάσος Τζήκας στη διάρκεια σημερινής συνέντευξης τύπου.

Τιμώμενη περιφέρεια στις εκθέσεις είναι φέτος αυτή της  Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ενώ όπως επισήμανε ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo, Detrop και Oenos ενσωματώνουν πολλές καινοτομίες και δίνουν έμφαση στα καλύτερα ελληνικά προϊόντα και γαστρονομικές επιλογές.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Τζήκας στο αφιέρωμα ελιάς και ελαιολάδου, με τίτλο «Golden Olive Expo», στο πλαίσιο του οποίου θα διοργανωθούν και οι Διεθνείς Διαγωνισμοί Ελιάς και Ελαιολάδου, Olive Oil Trophy και Table Olives Trophy, αλλά και η ημερίδα «Η βιωσιμότητα του ελαιοκομικού τομέα σε ένα περιβάλλον ανταγωνιστικότητας».

Στο πλαίσιο αυτό, ο ίδιος γνωστοποίησε ότι γίνονται προσπάθειες ώστε «το 2024 που είναι οι Ολυμπιακοί Aγώνες στο Παρίσι να έχουμε καταφέρει να αναδείξουμε ως ολυμπιακά προϊόντα σε μια ολυμπιακή χρονιά το λάδι και την ελιά, που αποτελούν εθνικά προϊόντα της Ελλάδας».

«Δεν είναι υπερβολή να πω ότι το εκθεσιακό δίδυμο των Detrop & Oenos του 2023 αντικατοπτρίζει μια μεγάλη ποιοτική αναβάθμιση, τόσο στο επίπεδο των εκθεσιακών συμμετοχών, όσο και με κριτήριο τις παράλληλες εκδηλώσεις και τις υπόλοιπες δράσεις που περιλαμβάνει», επισήμανε από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ Helexpo, Κυριάκος Ποζρικίδης.

Υπογράμμισε ότι το φετινό εκθεσιακό ημερολόγιο της ΔΕΘ-Ηelexpo εστιάζει  στον πρωτογενή τομέα, «σε κλάδους όπου η Ελλάδα διαχρονικά δεν έχασε ποτέ το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα», όπως είπε χαρακτηριστικά, αλλά και σε τομείς της οικονομίας, οι οποίοι εμφανίζουν πολλά υποσχόμενα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά.

Μιλώντας για τον στόχο οι Detrop & Οenos να πραγματοποιηθούν ως «Just Go Zero Events», ο κ. Ποζρικίδης επισήμανε ότι «το Just Go Zero-HELEXPO έχει ως σκοπό τον μετασχηματισμό των περιπτέρων της έκθεσης σε χώρους ορθής διαλογής, με στόχο τη καλύτερη δυνατή ανάκτηση υλικών. Τα απόβλητα της έκθεσης θα συλλεχθούν σε διακριτά ρεύματα, προκειμένου ο μεγαλύτερος δυνατός όγκος τους να προωθηθεί για ανακύκλωση». Τόνισε ότι η όλη προσπάθεια της ΔΕΘ-Helexpo στο συγκεκριμένο πεδίο, γίνεται σε συνεργασία με την εταιρεία Polygreen.

Μέτιος: Η Περιφέρεια ΑΜΘ συμμετέχει

με 30 επιχειρήσεις στον κλάδο τροφίμων

Τη συμβολή της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στον τομέα της αγροδιατροφής, υπογράμμισε ο περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος, λέγοντας ότι στην ΠΑΜ – Θ παράγεται το 69% του ηλιόσπορου, το 40% σε καπνά, το 34% σε επιτραπέζια σταφύλια, το 18% σε πατάτες, το 15% σε βοδινό κρέας, το 7,3% σε αιγοπρόβειο και 16,8% σε αγελαδινό γάλα.

Η περιφέρεια ΑΜ-Θ, όπως διευκρίνισε, συμμετέχει στην Detrop & Oenos με 30 επιχειρήσεις στον κλάδο των τροφίμων. Σημείωσε δε ότι σε συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, γίνονται προσπάθειες για ενίσχυση της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων, με ταυτόχρονη αύξηση της στρεμματικής τους απόδοσης.

 Δελησταμάτης:  Τεράστιος και «αυθεντικός

γαστρονομικό πλούτο της Περιφέρειας μας

«Τεράστιο» και «αυθεντικό», χαρακτήρισε ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής ΑΜ-Θ, Βασίλης Δελησταμάτης, τον γαστρονομικό πλούτο της περιφέρειας και αναφερόμενος στις εξαγωγές που γίνονται από την περιοχή -κυρίως στη Γερμανία- τόνισε ότι αυτές αφορούν τα κρασιά Δράμας και Παγγαίου, τις ελιές Θάσου, το ούζο και το τσίπουρο Έβρου και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, κυρίως το γιαούρτι.

Το «παρών», με 54 επιχειρήσεις δίνει σε Detrop & Oenos η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με τον τομεάρχη Καινοτομίας & Εξωστρέφειας της ΠΚΜ, Σωτήρη Μπάτο, να επισημαίνει ότι το 1/3 του Αγροτικού ΑΕΠ παράγεται στην περιοχή.

Η Detrop αποτελεί μια από τις πιο παλιές εκθέσεις της ΔΕΘ, αφού η διοργάνωσή της ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του 1970, τόνισε ο γενικός διευθυντής της ΔΕΘ Helexpo Αλέξης Τσαξιρλής, σημειώνοντας ότι τα αρχικά της σημαίνουν Διεθνής Έκθεση Τροφίμων.

Στη δράση Food Trends, που πραγματοποιείται για πρώτη φορά, αλλά και στην ημερίδα «Ασφάλεια και Καινοτομία Τροφίμων, προκλήσεις και προοπτικές στο νέο περιβάλλον» αναφέρθηκε η εκπρόσωπος της ΠΕΤΕΤ Β. Ελλάδας, Κορίνα Λαζαρίδου.

Ο συνιδρυτής του εξειδικευμένου στον κλάδο των τροφίμων site CIBUM και επικεφαλής της οργανωτικής Επιτροπής των «Food Experts’ Awards 2023», Νίκος Γδοντέλης, μίλησε για τα βραβεία που θα δοθούν από επιστήμονες τροφίμων σε 81 επιχειρήσεις του κλάδου.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών Μαγειρικής Ελλάδας-Culinary Professionals Greece, Χρήστος Γκότσης, μίλησε για τη διοργάνωση του 12ου Διεθνούς Διαγωνισμού Μαγειρικής Νοτίου Ευρώπης με 400 συμμετέχοντες από 15 χώρες, αλλά και με πλήθος επισκεπτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.  Γιορτή γεύσης χαρακτήρισε η Σύλβια Κουμεντάκη της Chef Stories τις δράσεις Detrop Bites και The Pairing Bar, που περιλαμβάνουν πλήθος γευσιγνωσιών τοπικών προϊόντων.

Τις Detrop & Oenos θα εγκαινιάσει το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου (στις 18:0, στο περίπτερο 10), ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς.