Υπουργείο Ανάπτυξης: Οι τέσσερις αλυσίδες σούπερ μάρκετ, που επιβλήθηκαν πρόστιμα για αισχροκέρδεια

Υπουργείο Ανάπτυξης: Οι τέσσερις αλυσίδες σούπερ μάρκετ, που επιβλήθηκαν πρόστιμα για αισχροκέρδεια

Την επιβολή προστίμων σε τέσσερις αλυσίδες σούπερ μάρκετ για παραβίαση του ποσοστού κέρδους και για διαφορετικές τιμές στο ράφι και το ταμείο επέβαλε το υπουργείο Ανάπτυξης, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης, στο πλαίσιο των ανακοινώσεων για το «καλάθι της Σαρακοστής».

 

Το μεγαλύτερο πρόστιμο, ύψους 319.900 ευρώ, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης επιβλήθηκε στην αλυσίδα ΑΒ Βασιλόπουλος ενώ για υποτροπή επιβλήθηκε πρόστιμο κάτω από 50.000 ευρώ στις αλυσίδες Lidl, Γαλαξίας και ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός.

Όπως είπε ο υπουργός, διαπιστώθηκε παραβίαση του νόμου για αισχροκέρδεια και παραβίαση της νομοθεσίας για διαφορετική τιμή στο ράφι και άλλη τιμή στο ταμείο. Τα πρόστιμα, είπε ο υπουργός, «τα υπέγραψα πριν από λίγη ώρα, κατόπιν εισήγησης της ΔΙΜΕΑ αφού ολοκληρώθηκε σειρά ελέγχων σε πολλά σούπερ μάρκετ».

Ο ίδιος σημείωσε: «Τα πρόστιμα δεν σημαίνουν ότι οι αλυσίδες αυτές κατά κανόνα παραβιάζουν τον νόμο. Σε μια αλυσίδα οι έλεγχοι απέδειξαν ότι υπήρξε παραβίαση του ποσοστού κέρδους και σε ένα κομμάτι προϊόντων που είναι εντός καλαθιού αλλά και σε μεγάλο κομμάτι προϊόντων που είναι εκτός καλαθιού».

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του ο κ. Γεωργιάδης κάλεσε τις αλυσίδες να είναι αρκετά προσεκτικές και συμπλήρωσε: «Δεν θέλω να πιστέψει κανείς ότι είμαστε διατεθειμένοι να χαριστούμε. Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα των καταναλωτών». Ενώ τόνισε, «εδώ δεν παίζουμε».

Οι αλυσίδες στις οποίες επιβλήθηκαν τα πρόστιμα είναι οι εξής:

  • ΑΒ Βασιλόπουλος: Πρόστιμο 319.900 ευρώ
  • Lidl: Πρόστιμο 26.880 ευρώ
  • Γαλαξίας: Πρόστιμο 21.387 ευρώ
  • ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός: Πρόστιμο 9.330 ευρώ

Πόσα προϊόντα εντοπίστηκαν σε κάθε αλυσίδα

Στην περίπτωση της ΑΒ Βασιλόπουλος το πρόστιμο αφορούσε για παραβάσεις σε 23 κωδικούς. Από αυτούς οι 7 ήταν στο καλάθι και οι υπόλοιποι εκτός καλαθιού. Ως προς τη Lidl, το πρόστιμο επιβλήθηκε για παραβάσεις σε 1 προϊόν. Στον Γαλαξία οι παραβιάσεις αφορούσαν 5 κωδικούς, στον Κρητικό 4 και στη Lidl 1. Σύμφωνα με τον κύριο Γεωργιάδη, σε όλες τις περιπτώσεις τα πρόστιμα δεν αποτελούν ένδειξη γενικευμένης ασιχροκέρδειας.

Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο των ελέγχων εντοπίστηκαν και 37 παραβάσεις για διαφορά τιμής μεταξύ ραφιού και ταμειακής μηχανής.

Σημειώνεται ότι ήδη όσα πρόστιμα έχουν επιβληθεί από την ΔΙΜΕΑ σε σούπερ μάρκετ, έχουν εισπραχθεί.

Στο 13,9% των ελεγχόμενων προϊόντων τα φαινόμενα παραβατικότητας

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου Αγοράς (ΔΙΜΕΑ), Χαράλαμπο Μελισσινό, πραγματοποιήθηκαν συγκριτικοί έλεγχοι σε ομοειδή προϊόντα. Τα 2/3 της παραβατικότητας αφορούν σε προϊόντα εντός καλαθιού και εκτός καλαθιού καταγράφηκε το 1/3 των παραβατικών φαινομένων. Από τους κωδικούς που εξετάστηκαν από την ΔΙΜΕΑ προκύπτει παραβατικότητα στο 13,9% των εξεταζόμενων κωδικών.