Τον υπέρμαχο συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου με την Τουρκία Θάνο Ντόκο, φέρνει ομιλητή η Μητρόπολη Αλεξανδρούπολης!!!

Τον υπέρμαχο συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου με την Τουρκία Θάνο Ντόκο, φέρνει ομιλητή η Μητρόπολη Αλεξανδρούπολης!!!

-Ας ελπίσουμε να μην εκφράσει απόψεις και για… συνεκμετάλλευση της Αλεξανδρούπολης και της Θράκης με την… Τουρκία

Τον αμφιλεγόμενο για τις απόψεις του και υπέρμαχο της συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου με την Τουρκία  Σύμβουλο  Εθνικής Ασφάλειας του Πρωθυπουργού Θάνο Ντόκο, φέρνει ως ομιλητή την ερχόνενη εβδομάδα η Μητρόπολη Αλεξανδρούπολης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την πρόσκληση που στάλθηκε και στα ΜΜΕ, η ομιλία του κ.Ντόκου που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2023 στις 7 το βράδυ στο Πνευματιό Κέντρο της Ιεράς Μητροπολης Αλεξανδρούπολης, θα έχει θέμα:”Ελλάδα-Θράκη-Αλεξανδρούπολη: Προκλήσεις και ευκαιρίες “. Δεν ξέρουμε ποιος εισηγήθηκε την πρόσκληση του Θάνου Ντόκου, υπέρμαχου της συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του Πρωθυπουργού, αν και είναι γνωστό ποιον διαχρονικό… μυαλοπώλη έχει χρόνια δίπλα του για στενό σύμβουλο ο Σεβασμιότατος ΜΗτροπολίτης κ.Άνθιμος, αλλά ελπίζουμε μην αρχίσει και στην Αλεξανδρούπολη τίποτα…. περίεργες θεωρίες για την Θράκη και την Τουρκία.

Οι δηλώσεις Ντόκου που είχαν προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων

Να θυμίσουμε ότι ο Θάνος Ντόκος σε συνέντευξη του στον Φιλελεύθερο της Κύπρου στις 3 Φεβρουαρίου 2020,  είχε ουσιαστικά αναφερθεί σε συνεκμετάλλευση με την Τουρκία. Μεταξύ άλλων δηλώσει πως: “Ακόμη και η συνεκμετάλλευση θα μπορούσε να συζητηθεί, υπό την προϋπόθεση της πρότερης οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών μέσω προσφυγής σε διεθνές δικαιοδοτικό όργανο. Αυτό σημαίνει μια ξεκάθαρα εμπροσθοβαρή, υπέρ ημών, συμφωνία. Πιο συγκεκριμένα, η Ελλάδα εξασφαλίζει αυτό που επεδίωξαν διαδοχικές ελληνικές Κυβερνήσεις, δηλαδή την προσφυγή των δύο χωρών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.

Τα επόμενα βήματα είναι υποθετικά: εφόσον ανακαλυφθούν σημαντικά κοιτάσματα στο Αιγαίο ή (το πιο πιθανόν) στην Ανατολική Μεσόγειο, εφόσον το κοίτασμα εκτείνεται στις θαλάσσιες ζώνες και των δύο χωρών (περίπτωση Κατάρ-Ιράν), εφόσον η ποσότητα, η τιμή και οι τάσεις απομάκρυνσης από τα ορυκτά καύσιμα επιτρέψουν την εμπορική εκμετάλλευση του κοιτάσματος και, τέλος, εφόσον η Ελλάδα αποφασίσει ότι αυτό τη συμφέρει, τότε θα μπορούσε να διαπραγματευθεί μια συμφωνία συνεκμετάλλευσης με ποσοστά που θα καθοριστούν σύμφωνα με τα συμφωνημένα θαλάσσια σύνορα. Η Ελλάδα εξασφαλίζει λοιπόν τη βασική της επιδίωξη (οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών) με ένα υποθετικό αντάλλαγμα που έτσι κι αλλιώς δεν θα τη βλάψει, καθώς θα στηρίζεται στα δεδομένα της οριοθέτησης που θα έχει προηγηθεί.”

Μετά τις έντονες αντιδράσεις που υπήρξαν και παρόλο που ο τότε αναπληρωτής Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας έκανε λόγο για παρερμηνεία των δηλώσεων του, ο κ.Ντόκος έθεσε την παραίτηση του στη διάθεση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και έκανε λόγο για προσωπικές απόψεις και για ένα άκαιρο θέμα, καθώς όπως εξήγησε επρόκειτο για ένα καθαρά υποθετικό σενάριο, δεδομένου ότι αργεί μία προσφυγή στη Χάγη.

Στο briefing δε ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται κανένα θέμα συνεκμετάλλευσης, αλλά το μόνο θέμα είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και χαρακτήρισε τις απόψεις του κ. Ντόκου προσωπικές. Τελικά τον Οκτώβριο του 2020 ο Θάνος Ντόκος πήρε προαγωγή σε Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, από αναπληρωτής που ήταν και τώρα έρχεται στην Αλεξανδρούπολη να εκφράσει τις απόψεις του.