Συγκίνηση για τον Πέτρο Πολυχρονίδη: Βρέθηκε πρώτη φορά στο χωριό του παππού του, στην Τουρκία

Συγκίνηση για τον Πέτρο Πολυχρονίδη: Βρέθηκε πρώτη φορά στο χωριό του παππού του, στην Τουρκία

-Ο Εβρίτης τηλεπαρουσιαστής από τη Νέα Βύσσα επισκέφθηκε το Μποσνάκιοϊ  της Ανατολικής Θράκης

Η συγκίνηση ήταν διάχυτη σε κάθε στιγμή της επίσκεψης του Εβρίτη τηλεπαρουσιαστή Πέτρου Πολυχρονίδη, κατά την επίσκεψη του για πρώτη φορά στο χωριό Μποσνάκιοϊ  της Ανατολικής Θράκης στην Τουρκία, εκεί όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε ο παππούς του, απ’ τον οποίο πήρε όνομα και επίθετο. 

Ο συντοπίτης μας από τη Νέα Βύσσα παρουσιαστής του “Τροχού της Τύχης”, του πιο πετυχημένου τηλεπαιχνιδιού της ελληνικής τηλεόρασης, με την ευκαιρία του ερχομού του στην Ορεστιάδα για την παρουσίαση των αποκριάτικων εκδηλώσεων Τσικνομπουρμπούλης 2023, επισκέφθηκε την Τουρκία και συγκεκριμένα την περιοχή της Αδριανούπολης, όπου βρίσκεται το χωριό των προγόνων του.  Το Μποσνάκιοϊ , απέναντι ακριβώς από τη Νέα Βύσσα όπου εγκαταστάθηκαν πριν από 100 χρόνια, αφού ξεριζώθηκαν και αυτοί όπως και εκατοντάδες χιλιάδες Θρακιώτες και ήρθαν στην Ελλάδα, αφήνοτας τα σπίτια και το βιός τους.

Ο Πέτρος δεν μπορούσε να κρύψε την συγκίνηση του κιαι ανέβασε μια φωτογραφία, αναφέρθηκε στην αλύτρωτη Ανατολική Θράκη τονίζοντας “Ο καημός όμως παραμένει. Χάσαμε μια μικρή πατρίδα… στα χαρτιά” και έκανε το παρακάτω σχόλιο:

“”Αξιώθηκα να πατήσω τη γη που γεννήθηκε ο παππούς μου, Πέτρος Πολυχρονίδης με τ’ όνομα.
 Από το 1923 δεν είναι ελληνικό έδαφος. Μέσα σε μια νύχτα μόνο, την 27η Μαΐου, χιλιάδες συμπατριώτες μου έμαθαν πως έπρεπε να φύγουν απ’ τα σπίτια τους.
 Οι πολιτικοί και οι Μεγάλες Δυνάμεις της Ευρώπης έδωσαν την περιοχή δυτικά του ποταμού Έβρου στο ύψος της Ανδριανούπολης, ως πολεμική αποζημίωση στην Τουρκία και οι δικοί μου άφησαν το Μποσνάκιοϊ και έχτισαν απ το μηδέν τη Νέα Βύσσα λίγα χιλιόμετρα πιο δυτικά.
 Εκατό χρόνια συμπληρώνονται φέτος. Η άλλη μεριά έμεινε χώμα και λάσπη. Η ελληνική πρόκοψε και άνθισε. Ο καημός όμως παραμένει. Χάσαμε μια μικρή πατρίδα… στα χαρτιά”.