Έβρος: Συναγερμός στα σύνορα για τα μεγάλα φορτία με «καθαρά» πιστόλια απ΄ την Τουρκία

Έβρος: Συναγερμός στα σύνορα για τα μεγάλα φορτία με «καθαρά» πιστόλια απ΄ την Τουρκία

Το ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ρεπορτάζ του Evros-news.gr την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου, με την σύλληψη στους Κήπους Τουρκοκυπρίων που αποπειράθηκαν να περάσουν 45 όπλα, για πρώτη φορά μέσω Συνοριακού Σημείου Διέλευσης, προκαλεί ανησυχία για προσπάθεια αποσταθεροποίησης στη χώρα μας.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Μάνου Τσαγκαράκη στο protothema.gr, πάνε σχεδόν δυόμισι χρόνια από τότε που άρχισαν οι μυστηριώδεις αποστολές «καθαρών» πιστολιών από την Τουρκία με άγνωστο προορισμό στην Ελλάδα, μέσω Έβρου. Η τελευταία αποστολή που αποκαλύφθηκε στους Κήπους Εβρου το απόγευμα της περασμένης Κυριακής, χάρη στο σκυλί ανίχνευσης εκρηκτικών Μάγια της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αλεξανδρούπολης, έχει ιδιαιτερότητες που κάνουν τις ελληνικές Αρχές να ανησυχούν. Οχι μόνο λόγω του ασυνήθιστα μεγάλου αριθμού των όπλων που εντοπίστηκαν (45), αλλά κυρίως γιατί αυτοί που προσπάθησαν να τα περάσουν στο ελληνικό έδαφος είναι Τουρκοκύπριοι, δύο άνδρες και μία γυναίκα, με καταγωγή από τη Βρετανία!

Αυτός είναι ο λόγος που για την πορεία της προανάκρισης, την οποία διενεργεί η Ασφάλεια Αλεξανδρούπολης, ενημερώνονται τόσο η ΕΥΠ όσο και η Κρατική Ασφάλεια. Από τότε που ξεκίνησαν οι απόπειρες εισαγωγής όπλων δεν έχει βρεθεί η άκρη του νήματος που να οδηγήσει στους τελικούς παραλήπτες. Μέχρι στιγμής όλα τα ολοκαίνουρια όπλα έφταναν στην Ελλάδα μέσα σε σακίδια μη νόμιμων μεταναστών που περνούσαν κρυφά τον Εβρο, κυρίως από αφύλακτα σημεία κοντά στον μικρό οικισμό της Γεμιστής, 3 χιλιόμετρα βόρεια του διασυνοριακού σταθμού των Κήπων.

Οι Ελληνες αστυνομικοί εκτιμούσαν έως τώρα ότι τα όπλα έστελνε οργανωμένο κύκλωμα του υποκόσμου από την Τουρκία σε συνεργαζόμενο κύκλωμα στην ελληνική επικράτεια. Για πρώτη φορά όμως η απόπειρα εισαγωγής έγινε μέσω του Συνοριακού Σημείου Διέλευσης στους Κήπους από την Τουρκία και μέσα σε ειδικά διαμορφωμένη κρύπτη στο πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου των μεταφορέων, η εθνικότητα των οποίων σήμανε συναγερμό. Πλέον έχει μπει στο μικροσκόπιο της έρευνας το ενδεχόμενο να υπάρχει προσπάθεια αποσταθεροποίησης με τη δημιουργία θυλάκων στο ελληνικό έδαφος.

f2---Evros-opla3
Tα 45 πιστόλια που εντοπίστηκαν στους Κήπους Εβρου ήταν μέσα σε ειδικά διαμορφωμένη κρύπτη στο πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου των τριών Τουρκοκυπρίων
Κ λειστά στόματα

Οι τρεις Τουρκοκύπριοι κράτησαν κλειστό το στόμα τους στις ερωτήσεις των αστυνομικών για τον προμηθευτή και τους τελικούς παραλήπτες του παράνομου οπλισμού και θεωρείται βέβαιο ότι θα κάνουν το ίδιο και στην κύρια ανάκριση. Οι αστυνομικοί θεωρούν ότι τα 27 αρχαία νομίσματα και τα 10 τμήματα νομισμάτων που βρέθηκαν στην κατοχή τους, μαζί με δύο στιλέτα, 18 λαθραία πακέτα τσιγάρων, εννέα κινητά τηλέφωνα, 12 κάρτες sim και 700 ευρώ αποτελούν προπέτασμα καπνού προκειμένου να δείξουν ότι ανήκουν στη σφαίρα του κοινού Ποινικού Δικαίου και όχι ότι έχουν πιο σκοτεινούς σκοπούς.


Από τα συνολικά 45 πιστόλια που βρέθηκαν στην κρύπτη του χώρου αποσκευών του οχήματος των Τουρκοκυπρίων, τα 25 ήταν πυροβόλα μάρκας Walther PPQ 9 mm, ένα ιδιαίτερο όπλο γερμανικής προέλευσης που κατασκευάζεται από την εταιρεία Carl Walther, με έδρα στο Ουλμ, το οποίο χρησιμοποιούν αρκετές αστυνομικές υπηρεσίες στην Ευρώπη. Τα υπόλοιπα 20 ήταν μάρκας Blowback, ένα αγωνιστικό αεροβόλο που λειτουργεί με αμπούλα CO2 12 γραμμαρίων και εκσφενδονίζει στρογγυλά μεταλλικά σφαιρίδια διαμέτρου 4,5 mm, ικανά να προκαλέσουν ακόμη και θανατηφόρα βλάβη σε ζωντανό στόχο.
Οι προηγούμενες κατασχέσεις 
Είναι χαρακτηριστικό ότι κάθε φορά τα τελευταία δυόμισι χρόνια που οι ελληνικές αστυνομικές υπηρεσίες ματαίωναν μια απόπειρα εισαγωγής πιστολιών μέσω της παρέβριας περιοχής, έβρισκαν στην κατοχή των μεταφορέων και ποσότητες ναρκωτικών. Στην περίπτωση της περασμένης Κυριακής, ήταν η πρώτη φορά που δεν βρήκαν τέτοιες ουσίες.

Το χρονικό των προηγούμενων υποθέσεων έχει ως εξής:
■ 9 Δεκεμβρίου 2022: Συνελήφθη από αστυνομικούς της Ασφάλειας Κομοτηνής και του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Τυχερού Αλεξανδρούπολης στην περιοχή της Γεμιστής ένας 23χρονος από τη Συρία, ο οποίος είχε περάσει παράνομα στη χώρα από την Τουρκία μέσω του Εβρου μαζί με έναν άγνωστο συνεργό του. Στο σακίδιο του Σύρου βρέθηκαν οκτώ πιστόλια με τους γεμιστήρες τους, κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη βάρους 997 γραμμαρίων, χρήματα και ένα κινητό τηλέφωνο.


■ 18 Μαρτίου 2022: Πάλι στην περιοχή της Γεμιστής είχε συλληφθεί από αστυνομικούς της Δίωξης Ναρκωτικών Κομοτηνής και της Δίωξης Ναρκωτικών του Κεντρικού Λιμεναρχείου Αλεξανδρούπολης ένας αλλοδαπός που είχε περάσει παράνομα στη χώρα μας από την Τουρκία. Μέσα στο σακίδιο που είχε μαζί του έκρυβε 19 πιστόλια με γεμιστήρες, 10 συσκευασίες με κατεργασμένη κάνναβη τύπου σοκολάτα, βάρους 2 κιλών και 30 γραμμαρίων, και έξι φυσίγγια.
■ 4 Μαρτίου 2022: Επιχείρηση της Δίωξης Ναρκωτικών του Κεντρικού Λιμεναρχείου Αλεξανδρούπολης και της αντίστοιχης υπηρεσίας της ΕΛ.ΑΣ. από την Κομοτηνή οδήγησε στη σύλληψη πέντε αλλοδαπών ηλικίας 21, 26, 37, 38 και 42 χρόνων, που είχαν περάσει τον Εβρο με φουσκωτή λέμβο. Στην κατοχή τους είχαν βρεθεί 10 πιστόλια τουρκικής προέλευσης και διαμετρήματος 9 mm, με ξυσμένους τους αριθμούς σειράς.
■ 18 Δεκεμβρίου 2020: Μετά από εικονική παραγγελία που έκλεισε ένας αστυνομικός της Δίωξης Ναρκωτικών Κομοτηνής, ο οποίος προσποιήθηκε τον αγοραστή, πέρασε παράνομα στην περιοχή της Γεμιστής ένας Σύρος που του παρέδωσε 8.000 ναρκωτικά χάπια Ecstasy, 10 πιστόλια των 9 χιλιοστών και έξι φυσίγγια, αντί 14.000 ευρώ. Μόλις ο αλλοδαπός παρέλαβε τα χρήματα που είχαν προσημειωθεί συνελήφθη.
■ 25 Νοεμβρίου 2020: Με τον ίδιο τρόπο οι αστυνομικοί της Δίωξης Ναρκωτικών Κομοτηνής παγίδευσαν άλλον έναν αλλοδαπό στον οποίο παρήγγειλαν όπλα, πυρομαχικά και ναρκωτικά χάπια. Οταν εκείνος εμφανίστηκε στο ραντεβού που του έκλεισαν στην περιοχή του Φυλακτού Εβρου, του πέρασαν χειροπέδες. Τότε είχαν κατασχεθεί οκτώ πιστόλια, 25 φυσίγγια και 470 ναρκωτικά χάπια Ecstasy, τα οποία θα πουλούσε αντί 6.000 ευρώ.

Πηγή: protothema.gr