Τρία έθιμα (Μπέης, Συγχώρεση) αναβιώνουν αύριο Κυριακή σε Πετράδες, Ασβεστάδες, Ασπρονέρι της περιοχής Διδυμοτείχου

Τρία έθιμα (Μπέης, Συγχώρεση) αναβιώνουν αύριο Κυριακή σε Πετράδες, Ασβεστάδες, Ασπρονέρι της περιοχής Διδυμοτείχου

Τρία έθιμα που έρχονται από πολύ παλιά αναβιώνουν αύριο Κυριακή στις 26 Φεβρουαρίου, σε χωριά της περιοχής του Διδυμοτείχου και οι διοργανωτές τους καλούν όλους τους Εβρίτες να τα επισκεφθούν και να συμμετέχουν.

Στους Πετράδες ο Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού θα αναβιώσει το έθιμο της Συγχώρεσης, «Τα Συγχωρεμένα», που σύμφωνα με την χριστιανική παράδοση, η Κυριακή πριν την Μεγάλη Τεσσαρακοστή (Καθαρά Δευτέρα) είναι γνωστή και ως Κυριακή της Τυρινής ή αλλιώς, η Κυριακή της Συγχώρησης. Οι χριστιανοί την ήμερα αυτή, δίνουν μεγάλη αξία στις διαπροσωπικές τους σχέσεις, αφιερώνοντάς την στη μετάνοια.

Όπως ανακοινωσαν λοιπόν οι γυναίκες του χωριού, στις 9 το πρωί φορώντας τις παραδοσιακές ενδυμασίες θα εκκλησιασθούν και μετά την Θεία Λειτουργία  στην πλατεία του χωριού θα πραγματοποιηθεί το έθιμο της Συγχώρεσης, με τραγούδι, χορό και τοπικά εδέσματα που θα ετοιμάσουν οι ίδιες για όλους και έχουν σχέση με την Κυριακή της Τυρινής. Δεν θα υπάρχει δηλαδή κρέας, ενώ το  τυρί λόγω της ημέρας θα κυριαρχεί.

Την ίδια ημέρα, αύριο Κυριακή 26 Φεβρουαρίου και από τις 11 το πρωί, θα αναβιώσε και το έθιμο του Μπέη σε δυο χωριά επίσης της περιοχής Διδυμοτείχου. Στους Ασβεστάδες, ένα από τα χωριά που έχουν ιδιαίτερη παρουσία σε εκδηλώσεις της παράδοσης μας, με τον Θρακιώτικο Σύλλογο Ασβεστάδων να έχει την διοργάνωση.

Λίγα χιλιόμετρα δίπλα, στο Ασπρονέρι, ένα από τα λίγα χωριά που καταφέρνει να κρατάει κόσμο νέο σε ηλικία, διοργανώνεται από τον Αθλητικό Σλυλλο Ατρόμητο του χωριού επίσης ο Μπέης, φυσικά με χορό, ποτό και τραγούδι. Στοιχεία που θα υπάρχπυν και στις τρεις εκδηλώσεις.

Καλό είναι λοιπόν οι Εβρίτες, δείχνοντας έμπρακτα ότι θέλουν να στηρίξουν τον τόπο τους και όχι μόνο μέσα στο… facebook, να επιλέξουν για την κυριακάτικη εκδρομή τους όχι έναν τόπο εκτός νομού, αλλά να επισκεφθού αυτές τις περιοχές και να ενισχύσουν με την παρουσία τους και μόνο τις αξιέπαινες προσπάθειες οσων αναβιώνουν έθιμα χρόνων και κρατούν ζωντανή την θρακιώτικη παράδοση.