Συστηματική λειτουργία του Οδοντιατρείου Ευπαθών Ομάδων στο Πανεπιστημιακό Νοσκομείο Αλεξανδρούπολης, ζητάει ο Σύλλογος ΑμεΑ Έβρου

Συστηματική λειτουργία του Οδοντιατρείου Ευπαθών Ομάδων στο Πανεπιστημιακό Νοσκομείο Αλεξανδρούπολης, ζητάει ο Σύλλογος ΑμεΑ Έβρου

Την αναγκαιότητα συστηματικής λειτουργίας του πρόσφατα ιδρυθέντος Οδοντιατρείου Ευπαθών Ομάδων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αεξανδρούπολης, ζητάει με επιστολές του ο Νομαρχιακός Σύλλογος Ατόμων με Αναπηρία νομού Έβρου.

Με την επιστολή που απευθύνεται στον Διοικητή του Νοσοκομείου Βαγγέλη Ρούφο, αλλά κοινοποιήθηκε και στην υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ΔΟΜΝΑ -ΜΑΡΙΑ ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ, αναφέρει ότι:

“”Ο Σύλλογος είναι Πρωτοβάθμιο  Όργανο Αναπηρικού Κινήματος και είναι ιδρυτικό μέλος της Περιφερειακής Ομοσπονδίας ΑμεΑ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΠΟΜΑΜΕΑ)  και μέλος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑΜΕΑ) .

Ο Σύλλογος εκπροσωπεί πάνω από 5000 άτομα με αναπηρία και αγωνίζεται για την προστασία και την προάσπιση των ανθρωπίνων και κοινωνικών δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους, την καταπολέμηση των διακρίσεων που βιώνουν, την ένταξη και την ίση συμμετοχή στο κοινωνικό σύνολο. Απώτερος στόχος είναι η στήριξη των ατόμων με αναπηρία, η άρση του κοινωνικού αποκλεισμού και η διασφάλιση της ανεξάρτητης και ευκολότερης διαβίωσής τους.

Αξιότιμε κύριε Διοικητά

Με το παρόν έγγραφο επιθυμούμε να σας μεταφέρουμε το αίτημά μας για την αναγκαιότητα συστηματικής λειτουργίας του πρόσφατα ιδρυθέντος Οδοντιατρείου Ευπαθών Ομάδων (γραφείο 4 Β ΤΕΙ ΠΓΝΑ) με δυνατότητα παροχής οδοντιατρικών θεραπειών, όχι μόνο με τοπική αλλά και ολική αναισθησία, σε άτομα με αναπηρία.

Όπως γνωρίζουμε, έχει οριστεί από την υπεύθυνη Επικουρική οδοντίατρο η ημέρα Παρασκευή ώστε να εξυπηρετούνται εκείνες οι ευπαθείς ομάδες, που ορίζονται ως ΑΜΕΑ.

Παρόλα αυτά,εξυπηρετούνται αυτοί οι ασθενείς μόνο με τοπική αναισθησία, διότι αυτά τα περιστατικά δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν στο ΠΓΝΑ λόγω μη ειδικευμένου προσωπικού, επειδή χρειάζεται ειδική εκπαίδευση στον θεράποντα οδοντίατρο για οδοντιατρικές επεμβάσεις με γενική αναισθησία σε ΑΜΕΑ. Αναγκαστικά παραπέμπονται σε δημόσια ή ιδιωτικά νοσοκομεία της Καβάλας, της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας, της Αττικής, με τεράστιο οικονομικό κόστος μετακίνησης, οικονομική και ηθική επιβάρυνση των ασθενών, χωρίς να είναι αμελητέα αυτή η μορφή κοινωνικής παθογένειας, δηλαδή η έλλειψη κοινωνικής μέριμνας και ευαισθησίας για τα ΑΜΕΑ.

Με βάση τα παραπάνω, επιβεβαιώνεται η ανάγκη οδοντιατρικής κάλυψης όσων περιστατικών ΑΜΕΑ χρήζουν γενικής αναισθησίας και θα λαμβάνουν χώρα εντός των γενικών χειρουργείων του ΠΓΝΑ με εκπαιδευμένο προσωπικό, όπως συνέβαινε παλαιότερα με την ιατρική μέριμνα που παρείχε ο Ευάγγελος Καραγκούνης, Διευθυντής Ειδικότητας Οδοντιατρικής του ΠΕΔΥ ΜΥ Αλεξανδρούπολης, ο οποίος είχε εκπαιδευτεί στο οδοντιατρικό τμήμα Γ.Ν.Θ «Γ. Γεννηματάς-Ο Άγιος Δημήτριος».

Για αυτόν τον λόγο, αιτούμαστε την δυνατότητα οδοντιατρικής θεραπείας με γενική αναισθησία ΑΜΕΑ και την εκπαίδευση του υπάρχοντος προσωπικού, που στελεχώνει το Οδοντιατρείο Ευπαθών Ομάδων, δεδομένου ότι η Επικουρική Οδοντίατρος Ιωάννα Καραγιάννη έχει απερίφραστα δηλώσει την επιθυμία της με ίδια έξοδα να εκπαιδευτεί στα επίσημα κέντρα εκπαίδευσης, που εκπαιδεύουν οδοντιάτρους για  ΑΜΕΑ με γενική αναισθησία.