Έβρος: Ξεκίνησαν από χθες και πάλι την λειτουργία τους, τα Κέντρα Κατάταξης Νεοσυλλέκτων

Έβρος: Ξεκίνησαν από χθες και πάλι την λειτουργία τους, τα Κέντρα Κατάταξης Νεοσυλλέκτων

Ξεκίνησαν και πάλι από χθες 13 Μαρτίου την λειτουργία τους, τα Κέντρα Κατάταξης Νεοσυλλέκτων (ΣΥΠΟ) του Έβρου και έως τις 20 Μαρτίου θα υποδέχονται τους στρατεύσιμους της 2023 Β΄/ΕΣΣΟ.

Πρόκειται για τα τρία Κέντρα Κατάταξης που βρίσκονται σε  Καβησό Φερών, Σουφλί και Λαγό Διδυμοτείχου και συγκεκριμένα τα:

 ΣΤΡΔΟ ΥΠΛΓΟΥ (ΠΖ) ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΒΟΓΙΑΤΖΗ:Αλεξανδρούπολη Καβησός Έβρου

ΣΤΡΔΟ ΕΦ.ΑΝΘΛΓΟΥ (ΠΖ) ΜΙΧ. ΜΗΛΙΔΩΝΗ: Σουφλί Έβρου 

ΣΤΡΔΟ ΣΧΗ (ΠΖ) Ι. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ: Διδυμότειχο-Λαγός Έβρου

Ως γνωστόν, αρχικά τον περασμένο Νοέμβριο είχε λφηθεί απόφαση και υλοποιήθηκε, να πάψει η λειτουργία μόνο των τριών συγκεκριμένων Κέντρων Κατάταξης Νεοσυλλέκτων του Έβρου, στα οποία τελικά δεν παριυσιάστηκαν στρατεύσιμοι της 2023 Α΄ ΕΣΣΟ τον περασμένο Ιανουάριο. Υπήρξαν όμως έντονες αντιδράσεις από θεσμικούς φορείς του νομού, με επικεφαλής τους τέσσερις δημάρχους που έστειλαν κιαι σχετική επιστολή διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Διαβάστε επίσης-ΝΤΡΟΠΗ: Έκλεισαν όλα τα Κέντρα Κατάταξης Νεοσυλλέκτων στον Έβρο – Έφτασε χθες η διαταγή κατάργησης τους

Στη συνέχεια συναντήθηκαν στην Αλεξανδρούπολη με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νϊκο Παναγιωτόπουλο που βρέθηκε στον Έβρο, έθεσαν μετ επιτάσεως το θέμα και αυτός δεσμεύθηκε να ανασταλεί το κλείσιμο των συγκεκριμένων Κέντρων Κατάταξης Νεοσυλλέκτων. Τήρησε την υπόσχεση του και έτσι από χθες λειτουργούν και πάλι υποδεχόμενα τους νεοσύλλεκτους της 2023 Β΄ ΕΣΣΟ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ-ΔΙΚΑΙΩΣΗ: Ξανανοίγουν τα Κέντρα Κατάταξης Νεοσυλλέκτων στον Έβρο, για την 2023 Β΄ ΕΣΣΟ

Η σχετική Διαταγή που φέρει την υπογραφή του νέου Αρχηγού ΓΕΣ Αντιστράτηγου Άγγελου Χουδελούδη, αναφέρει:

Με εγκύκλιο διαταγή του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, καλούνται  να καταταγούν στο Στρατό Ξηράς οι στρατεύσιμοι με τη 2023 Β΄/ΕΣΣΟ,  από 13 μέχρι 17 και 20 Μαρτίου 2023, (ενώ από 13 μέχρι 15 Μαρτίου 2023  θα παρουσιασθούν όσοι κατά το παρελθόν έτυχαν αναβολής κατάταξης για λόγους υγείας), όπως παρακάτω:

    α.    Οι στρατεύσιμοι κλάσης 2025 (έτος γέννησης 2004) που είναι γραμμένοι ή είναι αδήλωτοι στα μητρώα αρρένων του Νομού Ροδόπης (μόνο των Δήμων Ιάσμου, Μαρώνειας – Σαπών και Αρριανών).

    β.    Οι στρατεύσιμοι των κλάσεων 2000 έως και 2025 (έτη γέννησης 1979 έως και 2004), από όλους τους Νομούς που υπέχουν υποχρέωση στράτευσης και είναι κατηγοριών πρώτης έως τετάρτης (Ι/1 έως και Ι/4), πλήρους ή μειωμένης θητείας, ανεξάρτητα αν έχουν τελειώσει ή όχι τη βασική ή ειδική εκπαίδευση και οι λόγοι της υποχρέωσής τους για κατάταξη δημιουργήθηκαν στο διάστημα από 01 Νοεμβρίου 2022 μέχρι 01 Ιανουαρίου 2023.

    γ.    Οι στρατεύσιμοι των κλάσεων της παραγράφου 1β της παρούσας που έτυχαν αναβολής κατάταξης για λόγους υγείας και οι λόγοι της υποχρέωσής τους για κατάταξη δημιουργήθηκαν στο διάστημα από 01 Ιανουαρίου 2023 μέχρι 28 Φεβρουαρίου 2023.

2.    Οι καλούμενοι κατά την κατάταξή τους να έχουν μαζί τους οπωσδήποτε:

    α.    Το δελτίο της αστυνομικής τους ταυτότητας, το Σημείωμα Κατάταξης, το Ατομικό Βιβλιάριο Νοσηλείας τους, αποδεικτικό του Αριθμού Φορολογικού τους Μητρώου (ΑΦΜ), τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ), τον αριθμό τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ) (με πρώτο όνομα δικαιούχου του ίδιου του καλούμενου, προκειμένου να γίνει έναρξη της μισθοδοσίας τους),   ακτινογραφία θώρακα, που θα συνοδεύεται από γνωμάτευση ακτινολόγου ή πνευμονολόγου ιατρού από οποιοδήποτε Δημόσιο ή Νομαρχιακό Νοσοκομείο ή Κέντρο Υγείας ή Στρατιωτικό Νοσοκομείο ή αντίστοιχης ειδικότητας, ιδιώτη ιατρού της Χώρας.

    β.    Αρνητικό αποτέλεσμα μοριακού ελέγχου ανίχνευσης (τεστ PCR) του κορωνοϊού COVID-19, το οποίο θα πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί εντός 72 ωρών, πριν από την ημέρα κατάταξής τους. Ο έλεγχος ανίχνευσης διενεργείται δωρεάν στα δημόσια νοσοκομεία, στα κέντρα υγείας, σε καθορισμένα περιφερειακά ιατρεία ή στα στρατιωτικά νοσοκομεία, με την επίδειξη του σημειώματος κατάταξης και του δελτίου αστυνομικής ταυτότητας ή άλλου επίσημου ταυτοποιητικού στοιχείου, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

3.    Οι υπόχρεοι προς κατάταξη, που πάσχουν από χρόνια νοσήματα και παρακολουθούνται για τουλάχιστον 6 μήνες, έχουν τη δυνατότητα:

 α.    Να εξετάζονται στα Στρατιωτικά Νοσοκομεία του Στρατού Ξηράς, με ραντεβού στα αντίστοιχα με την πάθησή τους εξωτερικά ιατρεία, για τη λήψη ιατρικής γνωμάτευσης, πριν την κατάταξή τους. Κατά την προσέλευσή τους στα εξωτερικά ιατρεία των Στρατιωτικών Νοσοκομείων να επιδεικνύουν το σημείωμα κατάταξής τους και να προσκομίζουν τον πλήρη ιατρικό φάκελο της πάθησής τους. Εν συνεχεία θα τους επιδίδεται ιατρική γνωμάτευση από το στρατιωτικό ιατρό του Στρατιωτικού Νοσοκομείου, την οποία θα προσκομίζουν στο Σημείο Υποδοχής Οπλιτών (ΣΥΠΟ), προκειμένου να εξεταστούν από τις Υγειονομικές Επιτροπές και τα Ειδικά Στρατολογικά Συμβούλια.

    β.    Εφόσον δεν επιθυμούν ή δεν δύνανται να εξεταστούν σε Στρατιωτικά Νοσοκομεία, να προσκομίζουν ιατρική γνωμάτευση της πάθησής τους από τους θεράποντες ιατρούς κρατικών και μόνο νοσοκομείων. Η γνωμάτευση αυτή πρέπει να αναφέρει ρητά ότι ο θεράπων ιατρός παρακολουθεί συστηματικά τον εν λόγω ασθενή για διάστημα τουλάχιστον έξι μηνών και τηρεί πλήρη ιατρικό φάκελο της πάθησής του. Στην περίπτωση αυτή οι υπόχρεοι προς κατάταξη να προσκομίζουν την ως άνω γνωμάτευση στην ιατρική υπηρεσία του Σημείου Υποδοχής Οπλιτών (ΣΥΠΟ).

4.    Περισσότερες πληροφορίες για τα Σημεία Υποδοχής Οπλιτών (ΣΥΠΟ), τις ακριβείς ημερομηνίες και τις υποχρεώσεις αυτών που καλούνται για κατάταξη, παρέχονται από τις κατά τόπους Στρατολογικές Υπηρεσίες ή στο διαδικτυακό τόπο «www.stratologia.gr», μέσω του οποίου, οι στρατεύσιμοι υποχρεούνται να εκτυπώσουν το Σημείωμα Κατάταξης.

Για περισσότερες λεπτομέρειες πατήστε  ΕΔΩ