Δέλτα Έβρου: Το καταφύγιο των νανόκυκνων

Δέλτα Έβρου: Το καταφύγιο των νανόκυκνων

  •  Τα τελευταία 15 χρόνια οι πληθυσμοί τουνανόκυκνου στο Δέλτα του Έβρου παρουσιάζουν γεωμετρική αύξηση, αναδεικνύοντας την περιοχή σε μία από τις πιο σημαντικές για το είδος παγκοσμίως.
  • Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι διαχειμάζοντες πληθυσμοί του είδους έχουν σχεδόν υποδιπλασιαστεί από το 1995 έως σήμερα.

 Σε ένα από τα πιο σημαντικά καταφύγια του Νανόκυκνουστην Ευρώπη, αλλά και παγκοσμίως, αναδεικνύεται το Δέλτα του Έβρου, όπου και φέτος ήρθαν να ξεχειμωνιάσουν χιλιάδες πουλιά του είδους και τα οποία πλέον έχουν ξεκινήσει το ταξίδι της επιστροφής  για την αρκτική Τούνδρα.

Στις φετινές Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις Υδρόβιων Πουλιών,που πραγματοποιήθηκαν στα μέσα Ιανουαρίου, καταμετρήθηκαν από το προσωπικό της Μονάδας ΔιαχείρισηςΕθνικών Πάρκων Δέλτα Έβρου, Δαδιάς και Προστατευόμενων Περιοχών Ανατολικής Θράκης του ΟΦΥΠΕΚΑ περισσότερα από 9.000 πουλιά.

Στο Δέλτα Έβρου, οι πληθυσμοί του Νανόκυκνου παρουσιάζουν ιδιαίτερα μεγάλη αύξηση τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια: από τα 30 άτομα που παρατηρήθηκαν το 2005, το είδος παρουσιάζει γεωμετρική αύξηση χρόνο με το χρόνο. Το 2010 παρατηρήθηκαν 2.200 άτομα, το 2016, 8.400, ενώ τον περσινό χειμώνα καταμετρήθηκαν περί τα 11.000 πουλιά, αριθμός ρεκόργια την περιοχή! Σύμφωνα με τη Μονάδα Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Δέλτα Έβρου και Δαδιάς, είναι «μετρημένες στα δάχτυλα» οι περιοχές του πλανήτη που φιλοξενούν 11.000 Νανόκυκνους, υπάρχουν ίσως μόνον κάποιες στην Κίνα.

Ανησυχία για τους πληθυσμούς της Ευρώπης

Παρά την σημαντική αύξηση που παρατηρείται στο Δέλτα Έβρου,ο ευρωπαϊκός διαχειμάζων πληθυσμός παρουσιάζει ιδιαίτερα μεγάλη μείωση την τελευταία εικοσιπενταετία: από 29.000 πουλιά που είχαν καταμετρηθεί το  1995, ο συνολικός αριθμός Νανόκυκνωνπου διαχειμάζουν στην Ευρώπη είναι πλέον μικρότερος από  15.000 άτομα, με το είδος να κατατάσσεται πλέον στην κατηγορία κινδύνου Τρωτό (Vulnerable).

Ο Νανόκυκνοςείναι ο μικρότερος από τα τρία είδη κύκνων που απαντώνται στην Ευρώπη. Αναπαράγεται κυρίως στην αρκτική Τούνδρα, την οποία εγκαταλείπει το φθινόπωρο για να κατευθυνθεί μια ευρεία περιοχή, από τη Δυτική Ευρώπη έως την Ιαπωνία για να διαχειμάσει.

Οι πρώτοι Νανόκυκνοιφτάνουν στο Δέλτα του Έβρου τον Οκτώβριο, όπου σχηματίζουν μικτέςομάδεςμαζί με τα άλλα δύο είδη κύκνων, που επίσης διαχειμάζουν στην Ελλάδα, τον Αγριόκυκνοκαι τον Βουβόκυκνο. Η κορύφωση των αριθμών τους παρατηρείται τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο, ενώ μέχρι τα μέσα Μαρτίου τα πουλιά έχουν εγκαταλείψει το Δέλτα του Έβρου, για τις περιοχές αναπαραγωγής τους.

Είναι πολύ ενδιαφέρον το γεγονός ότι οι Νανόκυκνοιχρησιμοποιούν και την ελληνική και την τουρκική πλευρά του Δέλτα, καθώς η πρώτη αποτελεί ένα ασφαλές καταφύγιο, κυρίως για κούρνιασμα, ενώ η δεύτερη μια περιοχή πλούσια σε τροφή, εξαιτίας των μεγάλων εκτάσεων με καλλιέργειες ρυζιού.

Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.

Ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.) είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και σκοπός του είναι η εφαρμογή της πολιτικής που χαράσσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με αιχμή τις βιώσιμες πρακτικές, για τη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών στην Ελλάδα, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, την προώθηση και υλοποίηση δράσεων αειφόρου ανάπτυξης και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Εποπτεύεται από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έχει διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια και λειτουργεί προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος κατά τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας.