Μυοκάστορας εμφανίστηκε σε λιμνάζοντα νερά κοντά στην Αλεξανδρούπολη (ΒΙΝΤΕΟ)

Μυοκάστορας εμφανίστηκε σε λιμνάζοντα νερά κοντά στην Αλεξανδρούπολη (ΒΙΝΤΕΟ)

Σάστισε αναγνώστης του Evros-news.gr, όταν χθες πηγαίνοντας για αγροτικές εργασίες λίγο έξω από την Αλεξανδρούπολη, αντίκρισε έναν…  Μυοκάστορα σε λιμνάζοντα νερά ρέματος της περιοχής.

Όπως θα δείτε μάλιστα στο ΒΙΝΤΕΟ που δημοσιεύουμε, το συγκεκριμένο τρωκτικό που μοιάζει με τεράστιο αρουραίο, δεν φαίνεται να… συγκινήθηκε από την ανθρώπινη παρουσία και την καταγραφή του με το κινητό.

Ο Μυοκάστορας είναι υδρόβιο τρωκτικό, ενδημικό στη Νότια Αμερική και μεταφέρθηκε στη Βόρειο Αμερική, την Ευρώπη και την Ασία, για την εκμετάλλευση της γούνας του. Τα τελευταία χρόνια υπάρχουν και κάποιες σπάνιες εμφανίσεις Μυοκάστορα στην περιοχή κυρίως της Αλεξανδρούπολης και μια από αυτές σhμειώθηκε χθες και σας την παρουσιάζει το Evros-news.gr.

Ο Μυοκάστορας θεωρείται ότι είναι επιβλαβές είδος και για την οικονομία καθώς τρέφεται σε αγροτικές καλλιέργειες προκαλώντας ζημιές στις σοδειές. Επίσης, με τα λαγούμια που ανοίγει κοντά σε αρδευτικά συστήματα, αποστραγγιστικά έργα και αναχώματα ποταμών και λιμνών προκαλεί αστάθεια στο έδαφος.

Oι επιπτώσεις της παρουσίας του Μυοκάστορα στους υγροτόπους, όπως είναι για παράδειγμα το Δέλτα του Έβρου,  μέσα από τη διατροφή του με υδρόβια βλάστηση και ρίζες φυτών, μπορεί να είναι αρνητικές για τις φυτοκοινότητες με πιθανό επακόλουθο τη διάβρωση των παράκτιων ενδιαιτημάτων άλλων ζώων. Επίσης, ο Μυοκάστορας έχει παρατηρηθεί να τρέφεται με αυγά παρυδάτιων πουλιών που βρίσκει στις φωλιές τους.

 

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*