Ρωσίδα κατάσκοπος: Η ΕΥΠ ψάχνει τα ταξίδια στην Αλεξανδρούπολη λόγω λιμανιού και με ποιους συναντήθηκε

Ρωσίδα κατάσκοπος: Η ΕΥΠ ψάχνει τα ταξίδια στην Αλεξανδρούπολη λόγω λιμανιού και με ποιους συναντήθηκε

Στο μικροσκόπιο των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών μπαίνουν τα ταξίδια που έκανε η Ρωσίδα κατάσκοπος Ιρίνα Αλεξάντροβα Σμίρεβα, τόσο στη Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, με την Αλεξανδρούπολη λόγω λιμανιού που χρησιμοποιούν οι Αμερικανοί, να βρίσκονται σε πρώτο πλάνο.

Η ΕΥΠ έχει επικεντρώσει μάλιστα και στις επαφές, συναντήσεις που είχε αναπτύξει τα πέντε χρόνια που δρούσε στην Ελλάδα. Στο στόχαστρο μπαίνουν λοιπόν οι επισκέψεις που έκανε σε ακριτικές περιοχές, ιδιαίτερα στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης όπου αποβιβάζονται αμερικανικές δυνάμεις με προορισμό τα σημεία παρουσίας του ΝΑΤΟ που βρίσκονται κοντά στην Ουκρανία. Το συγκεκριμένο θέμα είναι άλλωστε κάτι που απασχολεί ιδιαίτερα την Ρωσία, λόγω και της παρουσίας της εδώ και χρόνια στην Αλεξανδρούπολη και γενικότερα στον Έβρο, αλλά και τις προσπάθειες της να έχει έντονη πρόσβαση.

Η ΕΥΠ λοιπόν εξετάζει και προσπαθεί να βρει πληροφορίες πότε και πόσες φορές και με ποιους τρόπους βρέθηκε στην Αλεξανδρούπολη με τα στοιχεία «Μαρία Τσάλλα», η Ιρίνα Αλεξάντροβνα-Σμίρεβα. Κυρίως όμως αν βρέθηκε στο λιμάνι και συμμετείχε ακόμα και στις επίσημες εκδηλώσεις-ενημερώσεις που γινόταν κατά καιρούς από Ελλάδα και ΗΠΑ, με τις επισκέψεις υπουργών και γενικότερα υψηλόβαθμων αξιωματούχων στην περιοχή. Ερευνάται ακόμα και η παρουσία της με την ιδιότητα της φωτογράφου σε αυτές τις παρουσιάσεις. Άλλωστε εργαζόταν ως… φωτογράφος, για να μπορεί ενδεχομένως πολύ ευκολότερα να φωτογραφίζει όσα την ενδιέφεραν, αν και είχε κατάστημα με είδη πλεκτικής στο Παγκράτι ως “κάλυψη” της κατασκοπευτικής δραστηριότητας της. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του Evros-news.gr, επειδή υπήρξαν κατά καιρούς κάποια συγκεκριμένα “ΓΕΓΟΝΟΤΑ” κατά την άφιξη αμερικανικού στρατιωτικού υλικού, τα οποία όμως-για ευνόητους λόγους-κρατήθηκαν μυστικά, επικεντρώνεται στα χρονικά αυτά σημεία η έρευνα της ΕΥΠ. Επίσης, εξετάζεται το ενδεχόμενο να είχε συναντήσεις, επαφές και συζητήσεις με πρόσωπα που μένουν μόνιμα στην Αλεξανδρούπολη και είναι οι γνωστές οι σχέσεις τους και η σύνδεση τους με την Ρωσία. Σε απλούς ιδιώτες αναφερόμαστε να το διευκρινίσουμε, αφού είναι γνωστό πως στην πόλη και την περιοχή μένουν  αρκετοί που ήρθαν από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, αλλά και κάποιοι που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο διατηρούν καλές σχέσεις με τον ρωσικό παράγοντα. Αυτή η έρευνα γίνεται μάλιστα σε κεντρικό επίπεδο από την ΕΥΠ και όχι από τα τοπικά της στελέχη, για πολλούς λόγους που δεν είναι του παρόντος να αναλύσουμε.

Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι μέχρι το 2018, όταν και απελάθηκαν Ρώσοι διπλωμάτες από την τότε Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με υπουργό Εξωτερικών το Νίκο Κοτζιά, για τις δραστηριότητες τους και στην Αλεξανδρούπολη οι οποίες θεωρήθηκαν εχθρικές προς την χώρα μας, όλοι θυμόμαστε πόσο σημαντική πρόσβαση είχε στην περιοχή μας η Ρωσία. Γι’ αυτό και είναι έντονα… ενοχλημένη αφού από τότε και μετά, έγινε έντονη η παρουσία των Αμερικανών, με τις προσπάθειες του πρώην Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ και την Ελληνοαμερικανική Αμυντική Συμφωνία που ξεκίνησε επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΖ και επεκτείνεται συνέχεια. Τότε λοιπόν, ως το 2018, την παρουσία των Ρώσων στην Αλεξανδρούπολη την ενίσχυαν ντόπιοι θεσμικοί, όπως ο πρώην δήμαρχος Βαγγέλης Λαμπάκης, ο Μητροπολίτης κ.Άνθιμος, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου Τάκης Τοψίδης και άλλοι. Οι Τοψίδης, Λαμπάκης άλλωστε, μέχρι και ταξίδι στην ευρισκόμενη σε παγκόσμιο εμπάργκο Κριμαία είχαν πραγματοποιήσει, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση του τότε υπουργού Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά. Υπήρξε επίσης η δημιουργία ακόμα και ρωσικού παρεκκλησίου, που αρχικά είχε προγραμματιστεί να γίνει κανονικός ναός, με εκδηλώσεις για σημαντικές ιστορικές επετείους της Ρωσίας, με τα μεγάφωνα στην πόλη να παίζουν ρωσικά τραγούδια και να γίνονται παρελάσεις με εικόνες στο κέντρο της.

Εξετάζονται όσοι βοήθησαν την Ρωσίδα κατάσκοπο

Στις μυστικές υπηρεσίες της χώρας δεν ξεπερνούν ούτε το γεγονός ότι η Ρωσίδα κατάσκοπος ήρθε στην Ελλάδα το 2018, όταν δηλαδή απελάθηκαν κορυφαίοι Ρώσοι διπλωμάτες. Στο στόχαστρο μπαίνουν και όσοι βρέθηκαν και βοήθησαν την Μαρία Τσάλλα να αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια τότε να γραφτεί το 2018 στο δημοτολόγιο του Αλιβερίου.

Μαρία Τσάλλα: στη δημοσιότητα ήρθε από τον Alpha η φωτογραφία από την ταυτότητά της, στην οποία φαίνεται για πρώτη φορά το πρόσωπό της

Την ίδια στιγμή, στη δημοσιότητα ήρθε από τον Alpha η φωτογραφία από την ταυτότητά της, στην οποία φαίνεται για πρώτη φορά το πρόσωπό της. Η Ιρίνα Αλεξάντροβνα-Σμίρεβα αντιμετώπιζε προβλήματα στο ληξιαρχείο. Η Ρωσίδα κατάσκοπος ήρθε σε επαφή με δύο δικηγόρους  προκειμένου να διαβεβαιώσουν ότι είτε τη φιλοξενούσαν, είτε τη γνώριζαν επειδή μένει στη συγκεκριμένη περιοχή. Τελικά, σύμφωνα με το έγγραφο, που έφερε στη δημοσιότητα το Star, στις 21 Δεκέμβριου του 2018 καταφέρνει και γίνεται δημότης Αλιβερίου.

Στο πιστοποιητικό γράφει τόπο γέννησης το Μαρούσι, ημερομηνία κτήσης δημοτικότητας 21 Δεκεμβρίου του 18, ημερομηνία κτήσης ιθαγένειας 9 -12-1991, όνομα μητέρας Αναστασία και όνομα πατρός άγνωστος. Στο μικροσκόπιο των αρχών μπαίνει και η γυναίκα η οποία εμφανίστηκε ως μάρτυρας ότι την φιλοξενεί στο Αλιβέρι.

Δήμαρχος Αλιβερίου: Απείλησαν την υπάλληλο του ληξιαρχείου

Ο δήμαρχος Κύμης-Αλιβερίου αποκάλυψε ένα στοιχείο που δίνει νέα διάσταση στην υπόθεση της κατασκόπου, κάνοντας λόγο ακόμη και για απειλές.

«Την είχαν απειλήσει την υπάλληλο. Επειδή το έψαχνε πολύ και καθυστερούσε, την απειλούσανε ότι θα βρει τον μπελά της», δήλωσε ο Θανάσης Μπουραντάς.

Οι αρχές ερεύνησαν κάθε επαφή της στην διαδικασία εισαγωγής της στην χώρα μας

Φέρεται να είχε χρησιμοποιήσει ληξιαρχική πράξη γέννησης από το ληξιαρχείο Αμαρουσίου με στοιχεία βρέφους που είχε πεθάνει το 1991 αμέσως μετά την γέννησή του.

Σύμφωνα με το έγγραφο, που φέρνει στη δημοσιότητα το Star, στις 21 Δεκέμβριου του 2018 η Μαρία Τσάλλα καταφέρνει και γίνεται δημότης Αλιβερίου

Όμως έπειτα από έρευνα στο ληξιαρχείο  διαπιστώθηκε αναντιστοιχία ανάμεσα σε έγγραφα και σε ηλεκτρονικά αρχεία. Τον Ιανουάριο η Ρωσίδα κατάσκοπος στη χώρα μας, εξαφανίστηκε μυστηριωδώς. Διατηρούσε κατάστημα ειδών χειροτεχνίας και πλεκτικής στο Παγκράτι και μέσα σε μια νύχτα του έβαλε λουκέτο, ενώ εξαφανίστηκε και από το διαμέρισμά της στην ίδια περιοχή.

Η Ιρίνα έφυγε από την Ελλάδα τον περασμένο Ιανουάριο. Μετά την επιστροφή της στη Ρωσία επικοινώνησε με τον σπιτονοικοκύρη της, στον οποία πλήρωσε τα ενοίκια και την υπάλληλό της, ανακοινώνοντάς τους ότι δε θα επιστρέψει στην Ελλάδα για λόγους υγείας.

Η Ρωσίδα κατάσκοπος εργαζόταν ως φωτογράφος και είχε κατάστημα με είδικη πλεκτικής στο Παγκράτι

Η Ρωσίδα κατάσκοπος εργαζόταν ως φωτογράφος και είχε κατάστημα με είδη πλεκτικής στο Παγκράτι

Ωστόσο άφησε στο διαμέρισμά της προσωπικά της αντικείμενα, κι ένα laptop, το οποίο γίνεται φύλλο και φτερό για να διαπιστωθεί τις επικοινωνίες είχε με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες.

Η υπάλληλος της Ιρίνα και ο σύντροφός της εδώδήλωσαν στα στελέχη της ΕΥΠ ότι είχαν πλήρη άγνοια για την πραγματική της ταυτότητα και έμειναν έκπληκτοι από την αποκάλυψη της δράσης της.

«ILLEGALS»:  Η ομάδα κατασκόπων στην οποία ανήκει η «Μαρία Τσ.»

Σύμφωνα με πληροφορίες η Ιρίνα ανήκει σε μια ειδική κατηγορία κατασκόπων που ονομάζεται «Illegals». Εκπαιδεύονται και στρατολογούνται από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες και στέλνονται σε διάφορες χώρες για να αναλάβουν ειδικό ρόλο.

Σε ανακοίνωσή της η ΕΥΠ σημείωνε: «Έρευνες που συστηματικά διεξήγαγε η ΕΥΠ, σε συνέχεια πληροφοριών που συνέλεξε, απέδειξαν ότι η φερόμενη ως “Μαρία Τσ.”, η οποία τα τελευταία χρόνια ισχυριζόταν ότι είναι Ελληνίδα και δραστηριοποιούταν ως φωτογράφος και ιδιοκτήτρια καταστήματος ειδών χειροτεχνίας και πλεκτικής στην Αθήνα, με ελληνική υπηκοότητα και ταυτότητα από το 2018, στην πραγματικότητα είναι η ξένη υπήκοος “Irina A.S.” που δρούσε στη χώρα μας υπό “βαθύ κάλυμμα”».