Ορεστιάδα: Απεργούν αύριο Δευτέρα οι εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΟ κόντρα στην ιδιωτικοποίηση του νερού

Ορεστιάδα: Απεργούν αύριο Δευτέρα οι εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΟ κόντρα στην ιδιωτικοποίηση του νερού

Το Σωματείο Εργαζομένων της ΔΕΥΑ Ορεστιάδας συμμετάσχει στην 24ωρη  πανελλαδική απεργία που προκήρυξε η ΠΟΕ ΔΕΥΑ  την Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023.

Δυστυχώς παρά τον συνεχόμενο τεράστιο αγώνα που έδωσε ή ομοσπονδία μας ΠΟΕ ΔΕΥΑ,  η Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης, όλα τα εργατικά σωματεία των ΔΕΥΑ, και με την στήριξη  πολλών φορέων, με πολλά Ψηφίσματα Δημοτικών Συμβουλίων κατά του Νομοσχεδίου και  με σύσσωμη την κοινωνία  δεν κατέστη δυνατόν μέχρι και σήμερα να αποσυρθεί το επίμαχο νομοσχέδιο που ιδιωτικοποιεί το νερό. Την Δευτέρα 20/03/2023 κατατίθεται στην ολομέλεια της Βουλής για συζήτηση και ψήφιση.

Θεωρούμε  ότι δίνονται χωρίς προφανή και ουσιαστικό λόγο αυξημένες αρμοδιότητες στη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας & Υδάτων (Ρ.Α.Α.Ε.Υ.) όπως οι πιστοποιήσεις των παρόχων υπηρεσιών ύδατος, η αρμοδιότητα για αναδιοργάνωση των παρόχων υπηρεσιών ύδατος μέσω συγχωνεύσεων και συνενώσεων, η αξιολόγηση της διαχειριστικής τους επάρκειας, η επιβολή υπέρογκων προστίμων κ.α., ενώ η λειτουργία και η βιωσιμότητά της εξαρτώνται και από τα τέλη που εισπράττει από τις Δ.Ε.Υ.Α. χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ότι είναι κοινωφελείς και μη κερδοσκοπικές  επιχειρήσεις που λειτουργούν με ανταποδοτικό χαρακτήρα.

Το Σωματείο μας ενστερνίζεται το υπόμνημα της  Ένωσης Διοικητικών Δικαστών της χώρας μας που εξέδωσε στις 15/03/2023, με το οποίο  ζητά την απόσυρση των επίμαχων διατάξεων του νομοσχεδίου για το νερό, γιατί όπως αναφέρει χαρακτηριστικά αν ανατεθεί στην αρμοδιότητα της Ρ.Α.Α.Ε.Υ  χάνεται ο χαρακτήρας του πόσιμου ύδατος ως κοινωνικό αγαθό απαραίτητο για την ζωή και την υγεία των πολιτών που αυτό εξασφαλίζεται με έλεγχο του κράτους σύμφωνα  με αποφάσεις  του  Συμβουλίου  της  Επικρατείας   1906/2014, 190/2022 και 191/2022.  ΔΕΝ νοείται καν η συζήτηση για Ιδιωτικοποίηση.  

Ευχαριστούμε για την στήριξη στον αγώνα μας τους Συνδημότες μας, την Διοίκηση της ΔΕΥΑ Ορεστιάδας, τον Δήμο Ορεστιάδας, όλες τις  Δημοτικές Παρατάξεις του Δήμου  τα Σωματεία Εργαζομένων Ορεστιάδας, Τοπικούς Συλλόγους, Ενώσεις, το Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Νομού Έβρου, τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ορεστιάδας, ΕΛΜΕ Έβρου, Βουλευτών που τάσσονται με τις απόψεις μας, τοπικούς φορείς και τα τοπικά ΜΜΕ.

Το Νερό είναι Δημόσιο Αγαθό και ΔΕΝ ιδιωτικοποιείται

ΟΧΙ στην Ψήφιση του Νομοσχεδίου          

Το Δ.Σ. Σωματείου Εργαζομένων ΔΕΥΑ Ορεστιάδας