Ορεστιάδα και Σουφλί προχώρησαν το κοινό έργο ενεργειακής αναβάθμισης σχολείων – Έμεινε πίσω το Διδυμότειχο

Ορεστιάδα και Σουφλί προχώρησαν το κοινό έργο ενεργειακής αναβάθμισης σχολείων – Έμεινε πίσω το Διδυμότειχο

Τελευταίος και καταϊδρωμένος, φαίνεται πως είναι ο δήμος Διδυμοτείχου και στο κοινό έργο με τους δήμους Ορεστιάδας και Σουφλίου, που αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση τεσσάρων σχολικών δημοτικών κτιρίων, ύψους 1.250.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα, ενώ οι δήμοι Ορεστιάδας και Σουφλίου προχωρούν κανονικά τις διαδικασίες για την έναρξη των έργων στα δικά τους σχολικά κτίρια που είχαν πάρει την έγκριση από το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας όταν υπέβαλλαν την κοινή πρόταση, το Διδυμότειχο έχει μείνει και πάλι πίσω. Πρόκειται για το έργο:  «ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΚΑΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΜΕΤΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ». Είχε υποβληθεί κοινή πρόταση στο ΚΑΠΕ (Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας) με φορέα υλοποίησης τον δήμο Ορεστιάδας και εταίρους τους Δήμους Διδυμοτείχου και Σουφλίου για χρηματοδότηση της πράξης «GREENER» στην ανοικτή πρόσκληση του προγράμματος του ΧΜ ΕΟΧ 2014-2021 (Χρηματοδοτικός Μηχανισμός Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου) / “GR-Energy”, θεματική περιοχή: Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, Ενεργειακή Αποδοτικότητα, Ενεργειακή Ασφάλεια.

Περιλαμβάνει:

Για τον δήμο Ορεστιάδας έργα στο Δημοτικό Σχολείο Καστανεών (Δ. Ορεστιάδας) που πλέον στεγάζει την έκθεση του Ευγενίδειου Ιδρύματος και το Ειδικό Σχολείο Θουρίου

Για τον δήμο Διδυμοτείχου τον 1ο Βρεφονηπιακό Σταθμό  και

για τον δήμο Σουφλίου το Μειονοτικό Σχολείο Μεγάλου Δερείου.
Έργα συνολικού κόστους όπως είπαμε 1.250.000 ευρώ που είναι το μεγαλύτερο ποσό το οποίο δόθηκε στις δέκα προτάσεις που κατατέθηκαν  σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Οι δήμαρχοι και των τριών δήμων του κεντρικού και βορείου Έβρου είχαν δώσει μάλιστα κοινή συνέντευξη Τύπου το καλοκαίρι του 2021 και ανακοίνωσαν αυτή την συνεργασία και λεπτομέρειες του προγράμματος, αλλά αυτή την στιγμή τα δεδομένα έχουν ως εξής:

  • Ο δήμος Ορεστιάδας ήδη προχώρησε και “τρέχει” η διαδικασία για την επιλογή αναδόχου κατασκευής του
    έργου στα δυο δικά του σχολεία Καστανεών και Θουρίου, ύψους 659.999,99 ευρώ

Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΑΠΌ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ

  • Ο δήμος Σουφλίου μέσω της Οικονομικής Επιτροπής ενέκρινε τη διενέργεια ανοικτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού για την κατασκευή του έργου ύψους 230.000 ευρώ για το δικό του Μειονοτικό Σχολείο Μεγάλου Δερείου, την μελέτη και καθόρισε τους όρους διακήρυξης του ανοικτού διαγωνισμού (με χρήση
    ηλεκτρονικών μέσων-ΕΣΗΔΗΣ), για την ανάθεση κατασκευής του έργου.

Έγκριση μελέτης, όροι διαγωνισμού από Δήμο Σουφλίου

  • Ο δήμος Διδυμοτείχου ΤΙΠΟΤΑ ακόμα. Ούτε φωνή, ούτε ακρόαση από τον δήμαρχο Ρωμύλο Χατζηγιάννογλου και την δημοτική του αρχή για τον 1ο Βρεφονηπιακό Σταθμό, έργο ύψους 360.000 ευρώ. Κι όλα αυτά παρ’ ότι δεν χρειάζεται να κάνει δικές του μελέτες, αλλά τις παρέλαβε έτοιμες. Καμιά απόφαση στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ που να δείχνει πως προχωράει το έργο.

Είναι και το συγκεκριμένο γεγονός ενδεικτικό του τρόπου λειτουργίας, της αναποτελεσματικότητας και της ανικανότητας της δημοτικής αρχής του Ρωμύλου Χατζηγιάννογλου. Οι άνθρωποι κινούνται σε όλα τα θέματα με… ρυθμούς χελώνας, γι’ αυτό άλλωστε και δεν θα έρθουν από φέτος φοιτητές στην Σχολή Ψυχολογίας, αφού δεν έχει προχωρήσει ουσιαστικά τίποτα ούτε στην… μετακόμιση του δήμου στην Δημοτική Αγορά, για να δοθεί το Δημαρχείο στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης όπως αποφασίστηκε.

Να τονίσουμε επίσης, όσον αφορά το κοινό έργο των δήμων Ορεστιάδας, Διδυμοτείχου και Σουφλίου, ότι:

Η συνολική δομημένη επιφάνεια των κτιρίων που συμμετέχουν στην πράξη είναι της τάξης των 3.000 m2. Οι σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις οδηγούν σε εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας άνω του 95% και αφορούν:

  • Εφαρμογή εξωτερικής θερμομόνωσης κελύφους και θερμομόνωση στέγης
  • Αντικατάσταση κουφωμάτων με νέα υψηλής ενεργειακής απόδοσης
  • Νέος φωτισμός LED χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης
  • Αναβάθμιση συστημάτων θέρμανσης/ψύξης με αερόψυκτες αντλίες θερμότητας, ενδοδαπέδια θέρμανση και FCUs
  • Εγκατάσταση συστημάτων μηχανικού αερισμού με ικανοποίηση των απαιτήσεων υγιεινής λόγω COVID-19
  • Εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων ενεργειακού συμψηφισμού με καινοτόμο υβριδικό σύστημα αποθήκευσης ενέργειας με χρήση υλικών αλλαγής φάσης (PCM)
  • Εγκατάσταση συστημάτων διαχείρισης ενέργειας και αυτοματισμών (BMS)