Η τουριστική ανάπτυξη του Έβρου ήταν το αντικείμενο συνάντησης εργασίας που διοργάνωσε η Διοίκηση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στηνΑλεξανδρούπολη σήμερα Τρίτη 4 Απριλίου 2023.
Η συνάντηση αυτή, όπως και η χθεσινή Δευτέρα 3 Απριλόου στην Ξάνθη πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Χρήστου Μέτιου, Αντιπεριφερειαρχών,υπηρεσιακών στελεχών της Περιφέρειας και εκπροσώπων από τους Δήμους, τους φορείς, τις ενώσεις, τους συλλόγους και τα σωματεία τουριστικών επαγγελμάτων των δύο Περιφερειακών Ενοτήτων.
Σκοπός των συναντήσεων ήταν να ενημερωθούν οι τοπικοί φορείς για τις δράσεις που υλοποιεί η Διοίκηση της Περιφέρειας στον τομέα του τουρισμού, αλλά και να διατυπώσουν τις προτάσεις τους ενόψει της νέας προγραμματικής περιόδου του ΕΣΠΑ 2021-2027 και της κατάρτισης του σχεδίου δράσεων του Οργανισμού Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού (DMO) της Περιφέρειας.
Παρέστησαν επίσης εκ μέρους της Περιφέρειας ΑΜΘ ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Πολιτκής Βασίλης Δελησταμάτης, ο Αντπεριφερειάρχης Υποδομών Μιχάλης Αμοιρίδης που ασχολείται και με τον Οργανισμό Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού (DMO) της Περιφέρειας, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Τουρισμού Θανάσης Τσώνης. Ακόμα, ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Γιάννης Ζαμπούκης μαζί με τον Πρόεδρο της ΤΙΕΔΑ Τάσο Σεραφειμίδη, ο δήμαρχος Ορεστιάδας και Πρόεδρος της ΠΕΔ ΑΜΘ Βασίλης Μαυρίδης, ενώ τον δήμο Σουφλίου εκπροσώπησαν οι Θοδωρής Τσιαμίτας, Γιώργος Τσιακίρης. Επίσης παρέστησαν ο Πρόεδρος των Ξενοδόχων Θράκης Απόστολος Παλακίδης, η Πρόεδρος Τουριστικών Πρακτόρων Ευαγγελία Καραμπατζάκη, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης Βασίλης Κασαπίδης, ο Αερολιμενάρχης Αλεξανδρούπολης Στέλιος Ζαντανίδης και εκπρόσωποι άλλων φορέων μαζί με υπρεσιακά στελέχη που ασχολούνται με τον τουρισμό.
Έλαμψε δια της απουσίας του ο δήμος Διδυμοτείχου,
όπως επίσης και ο δήμος Σαμοθράκης
Δυστυχώς έλαμψε δια της απουσίας του ο δήμος Διδυμοτείχου. Η πιο ιστορική πόλη της Θράκης, για την οποία ο τουρισμός και η ανάπτυξη του είναι μονόδρομος ώστε να σταματήσει η ερήμωση της, δεν εκπροσωπήθηκε από κανέναν. Ούτε από τον δήμαρχο Ρωμύλο Χατζηγιάννογλου, ούτε από την αρμόδια Αντιδήμαρχο Στέλα Θεοδοσίου-Ζυγογιάννη (που ανεβάζει φωτογραφίες από υπαλλήλους καθαριότητας οι οποίοι κάνουν το αυτονόητο, καθαρίζουν τους δρόμους και δυστυχώς υπάρχουν κάποιοι που της κάνουν like και της δίνουν συγχαρητήρια για το σκούπισμα των δήμων), ούτε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Τουρισμού του δήμου Δημήτρης Παπακωνσταντίνου. Ο δήμος Διδυμοτείχου δεν είχε πάρει μέρος ούτε σε άλλη σύσκεψη για τον τουρισμό επίσης στην Αλεξανδρούπολη, με την υφυπουργό Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη τότε.
Φαίνεται, όπως και σε αντίστοιχη σύσκεψη για τους σιδηροδρόμους στην Αλεξανδρούπολη πριν το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, δεν έκριναν απαραίτητο να παραστούν, το ίδιο έκαναν και τώρα. Πιά σχέση έχει άλλωστε το Διδυμότειχο με το πρώτο θέμα που έθεσε ο Περιφερειάρχης κ.Μέτιος; Δηλαδή, ο Πολιτισμός, η ιστορία, τα μνημεία και η θρησκευτική ποικιλομορφία; Ότι είναι ουσιαστικά αυτά όλα “φωτογραφία” της “πόλης των κάστρων”, προφανώς δεν νοιάζει κανέναν από την δημοτιλή αρχή Χατζηγιάννογλου.
Προφανώς δεν τους ενδιαφέρει η τουριστική ανάπτυξη του δήμου και η χρηματοδότηση της μέσα από το νέο ΕΣΠΑ. Άλλωστε το θέμα είναι να γίνει η τρίτη γέφυρα της πόλης που είναι κλειστή και τότε ως δια μαγείας θα έρθει η ανάπτυξη, θα γεμίσει μαγαζιά και τουρίστες η πόλη. Τι να τον κάνει τον τουρισμό η ανίκανη δημοτική αρχή του Ρωμύλου Χατζηγιάννογλου;
Στην σύσκεψη δεν μετείχε επίσης ούτε εκπρόσωπος του δήμου Σαμοθράκης, αν και μιλάμε για τουριστικό νησί και κάποιοι από εκεί συχνά παραπονιούνται ότι δεν τους ρωτούν ή δεν ακούγονται οι απόψεις τους. Γιατί στην σημερινή σύσκεψη οι συζητήσεις περιστράφηκαν γύρω από τους άξονες της τουριστικής πολιτικής που υλοποιεί η Διοίκηση της Περιφέρειας και οι οποίοι σύμφωνα με τον κ. Μέτιο είναι:
- ο Πολιτισμός, δηλαδή η ιστορία, τα μνημεία και η θρησκευτική ποικιλομορφία
- το Περιβάλλον,δηλαδή ο ορεινός όγκος της Ροδόπης με τα δάση και τα ποτάμια της, τα προστατευόμενα εθνικά πάρκα καιτο παραλιακό μέτωπο
- η Γαστρονομία, που περιλαμβάνει τα παραδοσιακά πιάτα και εδέσματα καθώς επίσηςτα προϊόντα του αγρο-διατροφικού τομέα
- ο Τουρισμός πόλεων.
Στησυνάντηση τοποθετήθηκαν όλοι οι συμμετέχοντες και διατυπώθηκαν προτάσεις οι οποίες καταγράφηκαν από τη Διοίκηση της Περιφέρειας και θα εξεταστούν με σκοπό πολλές από αυτές να υλοποιηθούν.
Αντίστοιχη σύσκεψη, με πολύ μεγάλη συμμετοχή αρμοδίων φορφέων, πραγματοποιήθηκε χθες Δευτέρα και στην Ξάνθη, για την αντίστοιχη Περιφερειακή Ενότητα, ενώ προηγήθηκαν άλλες δυο συσκέψεις στην Καβάλα και την Δράμα.
Ο κ. Μέτιος ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Στόχος τωνσυναντήσεων εργασίας που διοργανώσαμε στην Ξάνθη και στην Αλεξανδρούπολη ήταν να ενημερώσουμε τους φορείς και τους επαγγελματίες του τουρισμού της Ξάνθης και του Έβρου για τις δράσεις μας αλλά και να τουςακούσουμε προκειμένου να λάβουμε υπ’ όψιν τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις τους στο σχεδιασμό της τουριστικής μας πολιτικής για τα επόμενα χρόνια.
Είμαι ικανοποιημένος. Οι φορείς διατύπωσαν ενδιαφέρουσες προτάσεις τις οποίες και θα μελετήσουμε προκειμένου πολλές από αυτές να τις υιοθετήσουμε.
Κάθε Περιφερειακή Ενότητα έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και στόχος μας είναι να ενσωματώνουμε την ιδιαιτερότητα κάθε περιοχής στο σχεδιασμό μας για τη συνολική τουριστικήπολιτική της Περιφέρειας.
Τις επόμενες συναντήσεις εργασίας θα τις διοργανώσουμε στην Κομοτηνή και στα δύο νησιά μας, τη Θάσο και τη Σαμοθράκη.»