Προσοχή στο κρέας και τα αυγά του Πάσχα, εφιστά η Διεύθυνση Κτηνιατρικής Περιφέρειας ΑΜΘ

Προσοχή στο κρέας και τα αυγά του Πάσχα, εφιστά η Διεύθυνση Κτηνιατρικής Περιφέρειας ΑΜΘ

 

Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας ΑΜΘ, ενόψει του Πάσχα, ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό για τα παρακάτω:

 

Α. Όσον αφορά το Kρέας και τα προϊόντα του:

 1. Τα ζώα που προορίζονται για την παραγωγή κρέατος σφάζονται σε εγκεκριμένα σφαγεία, υπόκεινται υποχρεωτικά σε κτηνιατρικούς ελέγχουςκαι φέρουν σήμανσηκαταλληλότητας(ωοειδή σφραγίδα)στα δύο ημιμόριά τους (ή στα τέσσερα τεταρτημόρια)μετα παρακάτω διακριτικά α)τον κωδικό του σφαγείου,β)τη χώρα σφαγής και γ)το Ακρωνύμιο της Ευρωπαϊκής Κοινότητας (Ε.Κ).
 2. Απαγορεύεται από την Εθνική και την Ευρωπαϊκή νομοθεσία η σφαγή ζώων στιςκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις με σκοπό την εμπορία ή και η διάθεση σφάγιων από πλανοδίους πωλητές.
 3. Τα αμνοερίφια α) Ελληνικής εκτροφής, β) εκτροφής σε χώρες της Ε. Κπου εσφάγησαν στην Ελλάδα φέρουν σφραγίδα καταλληλότηταςχρώματος τυρκουάζ(Ε133 Λαμπρό Κυανό CFC). 
 4. Τα αμνοερίφιαπου έχουνεκτραφεί και σφαγείσε Κοινοτικές χώρες φέρουν σφραγίδα καταλληλότητας με χρώμα επιλογής της χώρας.

 1.  ΑμνοερίφιαΤρίτων Χωρών(έκτος Ε.Κ.)ανεξάρτητα από τον τόπο σφαγής (Ελλάδα ή Τρίτη Χώρα)φέρουν σφραγίδαχρώματοςκαστανό(Ε155 καστανό ΗΤ).
 2. Στο κρεοπωλείο, πέρα από τις σφραγίδες,το σφάγιο συνοδεύεται από επισημάνσεις (ετικέτες)στις οποίες αναγράφονται, η χώρα καιο κωδικός εκτροφής της εγκατάστασης του ζώου, η χώρα γέννησης, η χώρα πάχυνσης, η  ημερομηνία σφαγής, το είδος του ζώου (αμνός/ερίφιο, πρόβατο, χοίρος)επιπλέον για τα βοοειδή αναγράφεται η ηλικία και ο αριθμός ενωτίου του ζώου.
 3. Το κρέαςκαι τα παραπροϊόντα (έντερα, συκωταριές,κ.λπ.)πρέπει να πωλείται μέσα από ψυχόμενες προθήκες για να προστατεύονται από κινδύνους επιμόλυνσης (σκόνη, έντομα κ.λπ.). Η θερμοκρασία δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 7οC για το κρέας και τους 3οC για τανωπά παραπροϊόντα.
 4. Τα κατεψυγμένα εντόσθια θα πρέπει να διατηρούνταιαποκλειστικά σε καταψύκτη(Θ <-18οC)και να διατίθενταιμε τη συσκευασία τους. Η συσκευασία πρέπει να έχει τις απαραίτητες επισημάνσεις αναφορικά με την ημερομηνία παραγωγής και λήξης, την επωνυμία παρασκευαστή και σήμανση καταλληλότητας(τον κωδικό της εγκατάστασης παραγωγής).Τα κατεψυγμένα προϊόντα απαγορεύεται να αποψύχονται σε θέσεις λιανικής πώλησης και να διατίθενται ως νωπά.

Β.Όσον αφορά τα αυγά:

 1. Τα αυγά πρέπει να προέρχονται από εγκεκριμένες εγκαταστάσεις και αυτό θα πρέπει να αποτυπώνεται τόσο στη συσκευασία τους όσο και στο κέλυφος. Στο κέλυφος τίθεται σφραγίδα με το διακριτικό αριθμό του παραγωγού (π.χ. 1EL 72095). Ο αριθμός αυτός από αποτελείται από τρία τμήματα:
  • μονοψήφιο αριθμό, που υποδηλώνει τη μέθοδο εκτροφής (0 Βιολογική Παραγωγή, 1 Ελευθέρας Βοσκής, 2 Δάπεδο με Στρωμνή, 3 Εμπλουτισμένοι Κλωβοί)
  • κωδικό χώρας παραγωγής (π.χ. EL= Ελλάδα, BG = Βουλγαρία)
  • κωδικό αριθμό ταυτοποίησης της εκτροφής (π.χ. 72095)
 2. Στις λαϊκές αγορές, όταν πωλούνται αυγά χύμα, πρέπει απαραίτητα στο σημείο πώλησης, να αναγράφεται η επωνυμία και η διεύθυνση του παραγωγού.
 3. Η ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας των αυγών είναι 28 ημέρεςαπό την ημέρα της γέννησηςτους,όταν διατηρούνται σε δροσερό μέρος.
 4. Συστήνεται να αποφεύγεται το πλύσιμο των αυγών πριν την αποθήκευσή τους (σε θερμοκρασία δωματίου ή ψυγείο), γιατί το νερό καταστρέφει τη βιολογική μεμβράνη μεταξύ των πόρων του κελύφους, καθιστώντας τα αυγά ευάλωτα σε βακτηριακές επιμολύνσεις.
 5. Τα αυγά δεν πρέπει να έχουν ακάθαρτο, ραγισμένο και μη φυσιολογικό κέλυφος.

Η Δ/νση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας ΑΜΘ συστήνει σε  όλους τους καταναλωτές, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοίκαι να προμηθεύονται τρόφιμα από εγκεκριμένες εγκαταστάσεις, τα οποία φέρουν σήμανση καταλληλότητας.

 

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*