Η Παναγιά του Έβρου, το μεγαλύτερο γυναικείο μοναστήρι της Θράκης, άνοιξε τις πόρτες της στους “ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ” (ΒΙΝΤΕΟ)

Η Παναγιά του Έβρου, το μεγαλύτερο γυναικείο μοναστήρι της Θράκης, άνοιξε τις πόρτες της στους “ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ” (ΒΙΝΤΕΟ)

Η Παναγιά του Έβρου, το μεγαλύτερο γυναικείο μοναστήρι της Θράκης που βρίσκεται στην Μάκρη Αλεξανδρούπολης, άνοιξε τις πόρτες της στην εκπομπή”ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ” και τον Σταύρο Θεοδωράκη.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης βρέθηκε στο μεγαλύτερο γυναικείο μοναστήρι του Έβρου, την «Παναγιά του Έβρου» στη Μάκρη Αλεξανδρούπολης.  Άκουσε τις αφηγήσεις μοναχών και μοναζουσών και η κάμερα της εκπομπής κατέγραψε μοναδικές εικόνες. Η εκπομπή προβλήθηκε την Μεγάλη Τρίτη στην τηλεόραση του ALPHA.


Πριν 40 χρόνια 18 αδελφές από την Μονή της Σουρωτής στάλθηκαν στον Έβρο για να «στήσουν», «δίπλα στα σύνορα», το πρώτο μοναστήρι στην Αλεξανδρούπολη. Την «Παναγιά του Έβρου». Οι μοναχές που έκαναν τότε το μεγάλο βήμα, αφηγούνται στον Σταύρο Θεοδωράκη τις δυσκολίες εκείνης της περιόδου, αλλά και όσα σήμερα τις κάνουν ευτυχισμένες στην «νέα τους οικογένεια».
Αγιογραφίες, ψηφιδωτά, κέντημα, αργυροχοΐα αλλά και γεωργικές εργασίες είναι ανάμεσα στα καθημερινά διακονήματα των 50, σήμερα, αδελφών ηλικίας από 30 έως 95 ετών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ-Πρωταγωνιστές: Οδοιπορικό στη Μονή «Παναγιά του Έβρου» Αλεξανδρούπολης, από τον Σταύρο  Θεοδωράκη 

Σχεδόν όλες είναι απόφοιτες Πανεπιστημίου και η Γερόντισσα Μακρίνα –απόφοιτη ιατρικής και η ίδια- εξηγεί γιατί το θεωρεί «απολύτως φυσιολογικό»!
Οι «Πρωταγωνιστές», Μεγάλη Δευτέρα και Μεγάλη Τρίτη, «πλημμυρίζουν» με ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδας από την χορωδία της γυναικείας αδελφότητας της Παναγιάς του Έβρου.

Δείτε την εκπομπή αφιέρωμα της τηλεόρασης του ALPHA ΕΔΩ:

https://tinyurl.com/8ewj7ttr