Διδυμότειχο: Ανησυχία έχει προκαλέσει η κατάρρευση ετοιμόρροπου, διατηρητέου κτιρίου, σε κεντρικό σημείο

Ανησυχία έχει προκαλέσει στους κατοίκους του Διδυμοτείχου, η κατάρρευση ενός ετοιμόρροπου, διατηρητέου κτιρίου σε κεντρική σημείο της πόλης, την Μεγάλη  Παρασκευή  14 Απριλίου.

Το συγκεκριμένο κτίριο, που παλαιότερα λειτουργούσε ως παντοπωλείο και εδώ και πάρα πολλά χρόνια ήταν κλειστό, βρισκόταν λίγο πριν την  πλατεία Ροκίδη, στον κεντρικό δρόμο που οδηγεί από την πλατεία της πόλης προς το κάστρο. Ανήκε στον γνωστό γιατρό καρδιολόγο Στέφανο Σιναπίδη, ο οποίος επεσήμανε ότι είχε κριθεί διατηρητέο.  Δίπλα ακριβώς υπάρχει καφενείο που λειτουργεί κανονικά και μάλιστα το καλοκαίρι έχει και… τραπεζάκια έξω.

Χρόνια τώρα όμως δεν βρέθηκε κάποια λύση και τελικά κατέρρευσε, χωρίς ευτυχώς να υπάρξει κίνδυνος τραυματισμού για κάποιον από τους διερχόμενους. Όμως τονίσαμε, πρόκειται για έναν δρόμο που κυκλοφορεί αρκετός κόσμος, ενώ ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες λειτουργεί λίγα μέτρα πιο πάνω και άλλο κατάστημα καφέ-ουζερί, που συγκεντρώνει πολύ κόσμο. Είναι επίσης χαρακτηριστικό, ότι μια μητέρα σχολίασε στην είδηση της κατάρρευσης του κτιρίου που χρονολογούνταν από το 1920, πως μόλις είχε περάσει από εκεί με τις δυο κορούλες της και κυριολεκτικά… είχαν άγιο.

Στο σημείο βρέθηκαν και ο δήμαρχος Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου, με τους αρμόδιους Αντιδημάρχους Βούλη Μπιλιακάκη και Στέλα Θεοδοσίου και απλά αρκέστηκαν να παρακολουθούν τα μηχανήματα του δήμου να απομακρύνουν τα μπάζα της κατάρρευσης από τον δρόμο που είχε κλείσει. Το θέμα όμως είναι τι θα κάνουν για αυτό το σοβαρό  πρόβλημα, γιατί μέσα στο Διδυμότειχο υπάρχουν αρκετά παρόμοια κτίρια, που είτε έχουν κριθεί διατηρητέα, είτα τα έχουν παρατήσει οι ιδιοκτήτες τους. Πολλοί από τους οποίους μάλιστα δεν μένουν στην πόλη του Διδυμοτείχου, αλλά σε διάφορες πόλεις της χώρας ή ακόμα και στο εξωτερικό. Το διπλανό σε αυτό που κατέρρευσε, είναι σχεδόν ίδια περίπτωση. Λίγα μέτρα πιο κάτω, στην αρχή του δρόμου από την  πλατεία προς τον Καλέ και δίπλα στην πιάτσα των ταξί, υπάρχει ένα επίσης διατηρητέο που ανήκει μάλστα στον δήμο Διδυμοτείχου ο οποίος το είχε αγοράσει, το οποίο είναι  πολύ επικίνδυνο και μάλιστα έχουν τοποθετηθεί στηρίγματα διαφόρων ειδών να μην καταρρεύσει.

Υπάρχει επίσης το γνωστό κτίρο ιδιοκτησίας Τζίβρε, που βρίσκεται ακριβώς στην μέση της οδού “Ελευθερίου Βενιζέλου”, στη γωνία αυτής με την οδό Μπεγέτη, το οποίο επίσης είχε κριθεί κατεδαφιστέο από τις υπηρεσίες του δήμου Διδυμοτείχου, αλλά μέχρι τώρα δεν έγινε τίποτα. Από εκεί και απότους δυο δρόμους διέρχονται καθημερινά εκατοντάδες άτομα, ενώ υπάρχουν απέναντι καφετέρια και σουβλατζίδικο. Ο κίνδυνος είναι δεδομένος, έγινε ακόμα και πολύωρο δημοτικό συμβούλιο για να αποφασιστεί τι πρέπει να γίνει, χωρίς κανένα απιτέλεσμα και ο κίνδυνος παραμένει για τους διερχόμενους. Μάλιστα από το 2020 το Evros-news.gr μετά από καταγγελίες, είχε αναδείξει το πρόβλημα με ρεπορτάζ του. Η κατάσταση τώρα, μετά από 3 χρόνια, έχει γίνει ακόμα πιο επικίνδυνη.

Διδυμότειχο: Επικίνδυνο κτίριο για περαστικούς και θαμώνες, πάνω στον κεντρικό δρόμο της πόλης

Η δημοτική αρχή του Ρωμύλου Χατζηγιάννογλου, που είναι δεδομένο ότι… κληρονόησε το πρόβλημα από τις προηγούμενες, έχει να αντιμετωπίσει σίγουρα την πολυδαίδαλη γραφειοκρατία  που δεν είνα εντελώς ξεκάθαρη σε κεντρικό επίπεδο για την τύχη όλων αυτών των κτιρίων, την αρχαιολογία που για τα διατηρητέα θέτει αυστηρούς όρους, αλλά είναι αλήθεια πως δεν έχει κάνει το παραμικρό 4 χρόνια τώρα. Όχι μόνο στην πόλη του Διδυμοτείχου, αλλά και σε αρκετά χωριά, όπου επίσης ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΟΒΑΡΟΤΑΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ (θα επανέλθουμε επ΄ αυτού). Αντί να κατηγορεί τα τοπικά ΜΜΕ επειδή αναδεικνύουν τέτοια ζητήματα και την ανικανότητα της, ας φροντίσει να βρει κάποιες λύσεις, πριν γίνει η… στραβή και μετά όλοι θα χύνουμε ομαδικά κροκοδείλια δάκρυα.

Απλά να θυμίσουμε και στον κ.Χατζηγιάννογλου και τους συνεργάτες του, ότι σύμφωνα με το νόμο:

«Ο Δήμος, όταν υπάρχει ένα ετοιμόρροπο που εγκυμονεί κίνδυνο για τους διερχόμενους, ενημερώνει αρχικά τον ιδιόκτητη του, δίνοντας ένα χρονικό περιθώριο διμήνου. Αν δεν προβεί σε ενέργειες ο ιδιοκτήτης, τότε ο Δήμος επανέρχεται με νέα ειδοποίηση για δεκαπενθήμερη, αυτή την φορά προθεσμία. Αμέσως μετά ο Δήμος μπορεί να κατεδαφίσει το ακίνητο και να στείλει στον ιδιοκτήτη τον λογαριασμό». Πόσο μάλλον, όταν για το ετοιμόρροπο κτίριο έχει δοθεί άδεια και από την πολεοδομία και από την αρχαιολογία και από τον Εισαγγελέα για να γκρεμιστεί. Και έχουμε συγκεκριμένο παράδειγμα που σύντομα θα παρουσιάσουμε στο Evros-news.gr.