Βασίλης Τσολακίδης: Σε κάθε γωνιά του Έβρου, με περιοδεία  απ΄ το Πύθιο ως τη Μέστη

Βασίλης Τσολακίδης: Σε κάθε γωνιά του Έβρου, με περιοδεία  απ΄ το Πύθιο ως τη Μέστη

Σε κάθε γωνιά του Έβρου, “οργώνοντας” κυριολεκτικά το νομό, βρέθηκε ο υποψήφιος βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ Βασίλοης Τσολακίδης.

Πρώτος σταθμός της περιοδείας του ήταν ο σιδηροδρομικός σταθμός του Πυθίου Διδυμοτείχου, με τον ξύλινο Γαλλικό σταθμό να τελεί υπό κατάρρευση και να χρήζει άμεσης σωστικής παρέμβασης και αποκατάστασης, ώστε αυτό το μνημείο νεότερης αρχιτεκτονικής κληρονομιάς να διασωθεί και να αποτελεί πόλο επισκεψιμότητας για το ιστορικό χωριό.

Είναι άκρως αποκαρδιωτική η εικόνα και η κατάσταση του σταθμού, που είχε μεγάλη δραστηριότητα και ήταν ο σταθμός που συνέδεε την Ελλάδα με την Τουρκία, ενώ η σύνδεση με το τουρκικό σιδηροδρομικό δίκτυο ήταν πόλος προσέλκυσης για χιλιάδες νέους από τον κόσμο, που ταξίδευαν με το INTER-RAIL PASS διατηρώντας την παλιά κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα του, όταν στάθμευε το περίφημο ORIENT EXPRESS κι ένα οίκημα από το εντυπωσιακό κτιριακό σύμπλεγμα του ήταν για τους V.I.P. επιβάτες του! Ένας ιστορικός σταθμός που φιλοξενεί το Μνημείο Γάλλων Πεσόντων Στρατιωτών κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν η περιοχή βρέθηκε στο επίκεντρο ιστορικών εξελίξεων.

Ένα τοπόσημο παγκόσμιας εμβέλειας, που οφείλουμε να αναδείξουμε και να προβάλουμε συστηματικά. Η δε σύνδεση με την Τουρκία και το γειτονικό Ουζούν Κιοπρού (Μακρά Γέφυρα) και στη συνέχεια με την Κωνσταντινούπολη- Istanbul πρέπει να είναι μια προτεραιότητα στο πλαίσιο της αμοιβαίας συνεργασίας και της ειρηνικής συνύπαρξης. Χαίρομαι ιδιαίτερα που η εταιρεία, την οποία ίδρυσα πριν 26 χρόνια στο Νεοχώρι Ορεστιάδας, η YTONG, άρχισε να μεταφέρει πρώτη ύλη απ’ την Τουρκία αναζωπυρώνοντας την ελπίδα για την επανεκκίνηση της επιβατικής και εμπορευματικής, που προϋποθέτει τη θεματική βελτίωση των ελληνο-τουρκικών σχέσεων.  

Στο δημοτικό στάδιο του Διδυμοτείχου η δημοτική αρχή δείχνει την ευαισθησία της για το φαινόμενο της βίας κατά των γυναικών, θρηνώντας, μνημονεύοντας και αποδοκιμάζοντας την βάρβαρη, άνανδρη και απάνθρωπη δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες για την υπογράμμιση αυτής της αποτροπιαστικής πράξης που συντάραξε την τοπική κοινωνία και την ελληνική κοινή γνώμη!

 

Η καταπολέμηση του φαινομένου αφορά όλη την ελληνική κοινωνία, που θα πρέπει να εκπαιδευτεί και διαρκώς να επιμορφώνεται στο σεβασμό της ανθρώπινης ύπαρξης και του γυναικείου φύλου. Στο δημοτικό στάδιο με ένα μπάνερ οι «ΜΥΡΜΙΔΟΝΕΣ», με τον Αθανάσιο Τσιτσιμάκα, τον προπονητή των πρωταθλητών, μας ενημερώνει για την καλή παράδοση του Διδυμοτείχου στον κλασικό αθλητισμό, με τη Νικολέτα Αντωνιάδου, που είναι ένα αυθεντικό ταλέντο , στα 100 μέτρα μετ’ εμποδίων και τον Γρηγόρη Γκατσιούδη να βαδίζει στα χνάρια του πατέρα, του παγκόσμιου πρωταθλητή Κώστα Γκατσιούδη! Μας κάνουν περήφανους με τις επιδόσεις τους και χαιρόμαστε για την εξαιρετική δουλειά όλων τους!

Μέσα στην καρδιά της πόλης υπάρχει το ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΟΩΜΑΤΟΣ από το οποίο θα πρέπει να περάσουν όλοι οι πολιτικοί από όλο το φάσμα των πολιτικών δυνάμεων και να αποτίσουν τον επιβαλλόμενο στοιχειώδη φόρο τιμής στους     Εβραίους του Διδυμοτείχου, που πριν 80 χρόνια (1943-2023) εκτοπίστηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης της ναζιστικής Γερμανίας, όπου και εξοντώθηκαν 950 Εβραίοι συμπατριώτες μας κι έτσι η ιστορική καστροπολιτεία έχασε ένα σημαντικότατο τμήμα της διοικούσας κοινωνικής και οικονομικής τάξης του. Σήμερα και για πάντα η μνήμη τους και η θυσία τους παραμένει ζωντανή και κοινός τόπος για όλους μας. Είναι το σύνθημα ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ – ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ ΦΑΣΙΣΜΟΣ!

 

Στο Δρόμο για το Ελληνοχώρι, στην τοποθεσία ΚΟΥΡΟΥΝΤΕΡΕ, βρίσκεται το ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ, όπου στις 11 ΜΑΡΤΙΟΥ 1944 εκτελέστηκαν από τους ναζί κατακτητές 12 Βορειο-Εβρίτες πατριώτες αντιστασιακοί, λίγους μήνες πριν την Απελευθέρωση του Διδυμοτείχου από τις δυνάμεις του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ. Το Διδυμότειχο ήταν από τις πρώτες πόλεις της Ευρώπης, που αποτίναξαν τον χιτλερικό ζυγό και ο λαός του Διδυμοτείχου και της ευρύτερης περιοχής του προσέδωσε παλλαϊκό και πανηγυρικό χαρακτήρα στις εορταστικές εκδηλώσεις. 

   

«ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ» επέστρεψαν με τη μυθοπλασία της Διδώς Σωτηρίου στον πραγματικό χώρο γέννησης τους, στο μεταξουργείο Τζίβρε! Είναι ένας ύμνος για το Σουφλί, τη μεταξένια πολιτεία, ένα λογοτεχνικό – εκδοτικό και πολιτιστικό ορόσημο υψηλού και πολλαπλού συμβολισμού, που αξίζει κάθε υπογράμμισης και προβολής! Είναι η πραγματική ιστορία των μεταξεργατριών, οι οποίες ήταν φυλακισμένες μαζί με την Έλη Παππά στις φυλακές ΑΒΕΡΩΦ, τη γυναίκα του εμβληματικού στελέχους του ΚΚΕ, του Νίκου Μπελογιάννη, μετέφεραν τις αυθεντικές μαρτυρίες τους αφηγούμενες τη ζωή τους και τις συνθήκες εργασίας τους, τους κοινωνικούς και συνδικαλιστικούς αγώνες τους κι έτσι η Διδώ Σωτηρίου έγραψε ένα μυθιστόρημα μετά κι από επιτόπια έρευνα της στο Σουφλί!

Τα χειρόγραφα αγνοούνταν για πάρα πολλά χρόνια, καθώς η ταραγμένη μεταπολεμική περίοδος επέβαλε τη συνεχή μεταφορά τους σε διάφορες κρύπτες μ’ αποτέλεσμα η απώλεια ενός μέρους τους να είναι μια φυσιολογική συνέπεια. Ήταν ένα ανολοκλήρωτο μυθιστόρημα, που τελικά ολοκληρώθηκε και κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «ΚΕΔΡΟΣ» το 2011, με τη συνεργασία του ανιψιού της Νίκου Μπελογιάννη, γιου της Έλης Παππά και του Νίκου Μπελογιάννη, και της καθηγήτριας Νεοελληνικής Λογοτεχνίας στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) Έρης Σταυροπούλου! ΜΙΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ «ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ», ΤΗΣ ΓΚΙΜΠΡΕΝΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΟΥΦΛΙΟΥ! Μια διαρκής ευκαιρία για να συνομιλήσει και να επικοινωνήσει η μεταξένια πολιτεία με ένα ευρύτερο εθνικό και διεθνές ακροατήριο για την πολυεπίπεδη κοινωνική, οικονομική, πολιτιστική και παραγωγική ιστορία του!

Στο Δάσος της Δαδιάς Σουφλίου με δέος και τρόμο συνειδητοποιούμε την καταστροφική μανία της φωτιάς που μπορούσε να είναι τραγικά καταστροφικότερη για την εντυπωσιακή βιοποικιλότητα, την χλωρίδα και την πανίδα του Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΔΑΔΙΑΣ –ΛΕΥΚΙΜΗΣ- ΣΟΥΦΛΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ. Ο νέος οργανισμός θα πρέπει να αξιοποιήσει την εμπειρία όλων των δυνάμεων που δραστηριοποιούνται στο δάσος και να δημιουργήσει ένα ουσιαστικό και εποικοδομητικό πλαίσιο για τη συνεργασία όλων των πλευρών. Ήδη υπάρχει μια πολύτιμη συσσωρευμένη διαχειριστική εμπειρία που μπορεί να βοηθήσει σε ΕΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ! Η Δαδιά είναι ένα προικισμένο χωριό κι ΕΝΑΣ ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΕΠΟΧΩΝ!

Στη Λίμνη Τυχερού, που είναι ένα τεχνητό έργο του δημάρχου Τυχερού ΧΡΗΣΤΟΥ ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ, ΕΝΟΣ ΒΡΑΒΕΥΜΕΝΟΥ ΑΙΡΕΤΟΥ, που άνοιξε νέους ορίζοντες για την αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων και χρηματοοικονομικών μέσων προς όφελος των τοπικών κοινωνιών και οικονομιών!

Στη Λευκίμη Σουφλίου ο ξενώνας του Ζαχαρία Μπουμπόπουλου «ΑΠΟΛΙΘΩΜΕΝΟ ΔΑΣΟΣ» είναι μια πρόταση οικοτουριστική μονάδας, που ενισχύει το αγροτουριστικό προϊόν της περιοχής στο ΔΑΣΟΣ ΛΕΥΚΙΜΗΣ –ΔΑΔΙΑΣ –ΣΟΥΦΛΙΟΥ προσελκύοντας λάτρεις της φύσης από διάφορες χώρες της Ευρώπης! Ακόμη πιο εντυπωσιακή η ΣΥΛΛΟΓΗ ΑΠΟΛΙΘΩΜΑΤΩΝ 40.000.000 ΕΤΩΝ – ΜΙΑ ΓΕΩΛΟΓΙΚΗ ΒΙΒΛΟΣ, που εκπλήσσει τον επισκέπτη με τα ευρήματα της και τελεί υπό την επιστημονική εποπτεία και τεκμηρίωση του ομότιμου καθηγητή Παλαιοντολογίας στο ΕΚΠΑ Ευάγγελου Βελιτζέλου, που με τις έρευνες του συνέβαλε στην ανάδειξη του ΑΠΟΛΙΘΩΜΕΝΟΥ ΔΑΣΟΥΣ ΦΥΛΑΚΤΟΥ –ΤΥΧΕΡΟΥ- ΛΕΥΚΙΜΗΣ! Τα μέχρι τώρα βήματα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά οι δυνατότητες τεράστιες για να καταστεί η περιοχή ΕΝΑΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ!

 

Στη Μέστη Αλεξανδρούπολης λειτουργεί η πρότυπη αγελαδοτροφική μονάδα, το CAMPUS, και η μονάδα Βιοαερίου της ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ, για την πορεία της οποίας μίλησε ο πρόεδρος της Αθανάσιος Παπαζηλάκης, που συνοδευόταν από τον μάνατζερ της επιχείρησης Παύλο Παπαζηλάκη.

Ο υποψήφιος βουλευτής Έβρου με τον ΣΥΡΙΖΑ –ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Βασίλης Τσολακίδης τόνισε ότι «Η ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ είναι ένα παράδειγμα  καθετοποιημένης παραγωγής, αειφόρου  ανάπτυξης και κυκλικής οικονομίας-Με 3.000 αγελάδες στο πρότυπο αγελαδοτροφικό κέντρο της παράγονται ημερησίως 50 τόνοι γάλακτος, ενώ 1000 μονάδες Βιοαερίου σαν αυτή στη Μέστη Αλεξανδρούπολης θα σήμαιναν τη σημαντική μείωση των εισαγωγών σε φυσικό αέριο κι ένα τεράστιο όφελος για την εθνική οικονομία και τη χώρα!», ενώ ο πρόεδρος της ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ Αθανάσιος Παζηλάκης αναφερόμενος στη σχέση του κ. Τσολακίδη με την οικονομική πραγματικότητα, τόνισε με έμφαση ότι «ο Βασίλης Τσολακίδης γνωρίζει καλά την πραγματική οικονομία και μπορεί να φανεί χρήσιμος για τον τόπο»!