Βασίλης Στεφανακίδης: Κι όμως, όλοι αυτοί ζουν ανάμεσά μας

Βασίλης Στεφανακίδης: Κι όμως, όλοι αυτοί ζουν ανάμεσά μας

του Βασίλη Στεφανακίδη*


Παρακολουθώντας όλες τις πρόσφατες αλλά και τις παλιότερες δημοσκοπήσεις, προσπερνώ τα εκάστοτε ποσοστά που δίνουν στα λεγόμενα συστημικά κόμματα και στέκομαι με απορία αλλά και τρόμο στα ποσοστά που εμφανίζουν τα λεγόμενα αντισυστημικά κόμματα τόσο προς τα αριστερά όσο και προς τα ακροδεξιά άκρα του πολιτικού φάσματος.

Και ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω τι σόι άνθρωποι είναι αυτοί οι οποίοι δηλώνουν πως θα ψηφίσουν Βαρουφάκη, Κασιδιάρη και τους πλείστους άλλους γραφικούς οι οποίοι διεκδικούν την ψήφο των πολιτών. Διεκδικούν δηλαδή το πολυτιμότερο δικαίωμα του πολίτη, την ψήφο του, από την οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό το μέλλον όχι μόνο το δικό τους αλλά και όλης της χώρας.
Καταλαβαίνω γιατί ένας πολίτης επιλέγει Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, όπου τα προγράμματα και οι επιδιώξεις τους είναι ξεκάθαρες. Ξέρεις τι έχεις να περιμένεις. Από εκεί και πέρα όμως, αδυνατώ να εξηγήσω πώς μπορεί να χαρίζει την ψήφο του ένας σώφρων πολίτης σε κάποιον που πουλάει από τηλεοράσεως κηραλοιφές, επιστολές του Ιησού και μαντζούνια διά πάσα νόσον και από τα οποία φυσικά έχει πλουτίσει εις βάρος των αφελών και ανόητων που τον εμπιστεύονται.
Αδυνατώ να κατανοήσω πώς ένας νορμάλ άνθρωπος εμπιστεύεται τον άνθρωπο που έκλεισε τις τράπεζες το 2015 και μας έστελνε στις ουρές των ΑΤΜ για 40 ευρώ ημερησίως και μέχρι σήμερα επαίρεται γι’ αυτή την τραγωδία που ζήσαμε και ουχί μόνο, αλλά μας λέει τώρα πως είναι έτοιμος να το ξανακάνει. Να ανατινάξει τις τράπεζες, να μας βγάλει από το ευρώ και να μας μοιράζει «Δήμητρες», κάτι χαρτάκια σαν τα λαϊκά λαχεία, λέει, με τα οποία θα συναλλασσόμαστε και δεν θα… έχουμε ανάγκη κανέναν. Κι είναι, τρομάρα του, και καθηγητής Οικονομικών!
Αδυνατώ να καταλάβω πώς βρίσκονται υποστηρικτές ενός καταδικασμένου για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, με τατουάζ στο μπράτσο τον αγκυλωτό σταυρό των ναζί, οι οποίοι και δηλώνουν έτοιμοι να τον επιβραβεύσουν με την ψήφο τους και να τον ξανακάνουν βουλευτή! Ανθρώπους που μισούν τους πάντες, ακόμα και τα άντερά τους, και είναι έτοιμοι να μετέλθουν παντός τρόπου για να καθυποτάξουν τους πάντες στο όνομα μιας αρρωστημένης αντίληψης που έχουν για τις έννοιες πατρίδα, έθνος, ελευθερία, δημοκρατία, ατομικά δικαιώματα.
Όπως αδυνατώ να εξηγήσω το ότι υπάρχουν ανάμεσά μας άνθρωποι που στέκονται δίπλα σε όλα αυτά τα σούργελα, από αποτυχημένους γηραλέους επιχειρηματίες, εισαγγελείς, ακτιβιστές της κονόμας με ποδήλατα και στρώματα, ευειδείς κυρίες που δεν αντέχουν τα αξύριστα πόδια και μασχάλες, και πολλών άλλων για τους οποίους ο όρος «γραφικός» είναι εξαιρετικά επιεικής.
Τι είναι τελικά όλοι αυτοί των οποίων η άθροιση των υποστηρικτών τους βγάζει ένα συνταρακτικό από όλες τις απόψεις αποτέλεσμα;
Ζουν προφανώς ανάμεσά μας. Τους βλέπουμε, μας βλέπουν και από μέσα τους μας βρίζουν και μας μισούν. Συναλλασσόμαστε μαζί τους, συνεργαζόμαστε, έχουμε κοινωνικές ή και φιλικές σχέσεις και τελικά δεν ξέρουμε πόσο έρεβος κρύβει η ψυχή τους.
Δεν ξέρουμε πόσο επικίνδυνοι μπορούν να γίνουν αν πέσουμε στην ανάγκη τους. Ναι, καταλαβαίνω πως ανάμεσά μας υπάρχουν πολλά λούμπεν στοιχεία που, επειδή δεν κατάφεραν τίποτα στη ζωή τους και επί της ουσίας δεν έχουν να χάσουν και τίποτα, λειτουργούν με τον παραλογισμό «στάχτη και μπούρμπερη». Να διαλυθούν τα πάντα και να χάσουν τα πάντα όσο το δυνατόν περισσότεροι. Αλλά είναι δυνατόν να είναι τόσο πολλοί αυτοί;
Ο αιμοσταγής Μάο έλεγε «αφήστε όλα τα άνθη να ανθίσουν. Στην πράξη βέβαια αυτά που θεωρούσε αγκάθια τα ξερίζωνε, αλλά αυτό είναι άλλη κουβέντα. Στα δημοκρατικά πολιτεύματα όμως είναι βασική αρχή η ελεύθερη έκφραση και διακίνηση των ιδεών. Σχεδόν οι πάντες έχουν δικαίωμα στο εκλέγειν και εκλέγεσθε .
Το θέμα όμως είναι πόσο έδαφος βρίσκουν οι ακραίες και γελοίες απόψεις διαφόρων «σωτήρων» και πώς αυτές μπορούν να δηλητηριάσουν τις κοινωνίες με μισαλλοδοξία, διαχωρισμούς, βία και ολοκληρωτικές απόψεις.
Ναι, η δημοκρατία πρέπει και είναι ανεκτική. Δεν είναι εκδικητική. Ελπίζω όμως να μην είναι και αφελής και να μην τους πληρώσουμε ακριβά όλους αυτούς τους τυχάρπαστους.
* Ο Βασίλης Στεφανακίδης είναι δημοσιογράφος με καταγωγή από τη Νέα Βύσσα Έβρου. Είναι Διευθυντής Σύνταξης της εφημερίδας “ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ”, ενώ έχει εργαστεί και σε άλλα κορυφαία ΜΜΕ της Αθήνας.