Ο Γιάννης Ναϊτίδης εξελέγη πριν λίγο Πρόεδρος Δημοτικής Κοινότητας Αλεξανδρούπολης – Ήττα της παράταξης Λαμπάκη

Ο Γιάννης Ναϊτίδης εξελέγη πριν λίγο Πρόεδρος Δημοτικής Κοινότητας Αλεξανδρούπολης – Ήττα της παράταξης Λαμπάκη

Ο Γιάννης Ναϊτίδης εξελέγη πριν από λίγο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Αλεξανδρούπολης, στην ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε μετά το πρόσφατο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που ψηφίστηκε τον Απρίλιο και δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ ως ν. 5043/2023.

Με βάση το νέο νόμο που επέφερε αλλαγές στον τρόπο εκλογής προέδρων και συμβουλίων στις δημοτικές κοινότητες για τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές στις 8 Οκτωβρίυ 2023,  επανήλθαν σε ισχύ οι ρυθμίσεις που προβλέπουν την εκλογή του προέδρου της δημοτικής κοινότητας από το σύνολο των μελών του συμβουλίου μεταξύ των δύο πρώτων συμβούλων των δύο πρώτων κατά σειρά εκλογής συνδυασμών και δεν θα αναλαμβάνει θέση Προέδρου ο σύμβουλος της πρώτης παράταξης που πλειοψήφισε. Έτσι, την θέση του Προέδρου διεκδίκησαν ο Γιάννης Ναϊτίδης, που είχε εκλεγεί με την παράταξη “Πόλη και Πολίτες” του πρώην δημάρχου Βαγγέλη Λαμπάκη ο οποίος τον διέγραψε και ανήκει πλέον σε αυτή της δημοτικής αρχής του Γιάννη Ζαμπούκη και η Κυριακή Χατζησάββα από την δεύτερο παράταξη “Φάρος” της Δημοτικής Κοινότητας, η οποία πήρε τη θέση του επικεφαλής Παύλου Γεωργιάδη, όταν αυτός παραιτήθηκε.

Ο Γιάννης Ναϊτίδης συγκέντρωσε 8 ψήφους, η Κυριακή Χατζησάββα 5 και υπήρχαν και δυο λευκά, των συμβούλων προφανώς της “Λαϊκής Συσπείρωσης”.  Δηλαδή τον κ.Ναϊτίδη ψήφισε βάση των αποτελεσμάτων και η κ.Χατζησάββα, την υποψηφιότητα της οποίας στήριζε η παράταξη του πρώην δημάρχου κ.Λαμπάκη (είχε στείλει… τοποτηρητή στην διαδικασία τον Γιάννη Βαταμίδη), χωρίς η ίδια να ζητήσει κάτι τέτοιο.

Η διάταξη με την οποία έγινε η σημερινή ψηφοφορία, συνιστά συμμόρφωση με απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο έκρινε αντισυνταγματικές τις διατάξεις σχετικά με τον τρόπο ανάδειξης του προέδρου των δημοτικών κοινοτήτων άνω των 300 κατοίκων με ορισμό του συμβούλου του πρώτου κατά σειρά συνδυασμού.

Με τη νέα διάταξη επανέρχονται σε ισχύ οι ρυθμίσεις που προβλέπουν την εκλογή του προέδρου της δημοτικής κοινότητας από το σύνολο των μελών του συμβουλίου μεταξύ των δύο πρώτων συμβούλων των δύο πρώτων κατά σειρά εκλογής συνδυασμών.

Αυτό σημαίνει ότι σε όσες κοινότητες άνω των 300 κατοίκων ο πρόεδρος δεν εκλέχτηκε σε συνδυασμό που συγκέντρωσε ποσοστό μεγαλύτερο του 50%, θα πρέπει να γίνει ειδική συνεδρίαση του συμβουλίου κοινότητας για να εκλεγεί εκ νέου ο πρόεδρός του.