Διδυμότειχο: Επίτιμος δημότης αναγορεύθηκε ο Καθηγητής Ιστορίας του Αμερικανικού Πανεπιστημίου Στάνφορντ, Aron Rodrigue (ΒΙΝΤΕΟ)

Διδυμότειχο: Επίτιμος δημότης αναγορεύθηκε ο Καθηγητής Ιστορίας του Αμερικανικού Πανεπιστημίου Στάνφορντ, Aron Rodrigue (ΒΙΝΤΕΟ)

Με την αναγόρευση σε επίτιμο δημότη Διδυμοτείχου του κορυφαίου Καθηγητή Ιστορίας του Αμερικανικού Πανεπιστημίου του Στάνφορντ Aron Rodrigue, ξεκίνησαν χθες Παρασκευή 5 Μαίου, οι εργασίες του Διεθνούς Συμποσίου για την ιστορία της Εβραϊκής Κοινότητας Διδυμοτείχου.

Το Διεθνές Συμπόσιο συνδιοργανώνουν ο Δήμος Διδυμοτείχου και το Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Πρόκειται για τριήμερες εκδηλώσεις μνήμης για τον εκτοπισμό και την εξόντωση των μελών της ιστορικής και μαρτυρικής Εβραϊκής Κοινότητας Διδυμοτείχου πριν από ογδόντα χρόνια. Σύμφωνα με τις ιστορικές πηγές, το 97% των μελών της κοινότητας εξοντώθηκε στο ναζιστικό στρατόπεδο θανάτου του Άουσβιτς – Μπίρκεναου στην Πολωνία.

Από χθες 5 έως και αύριο Κυριακή 7 Μαΐου 2023, στο Αμφιθέατρο του Δημαρχείου και στο Λαογραφικό Μουσείο Διδυμοτείχου θα λάβουν χώρα οι εκδηλώσεις.

Κεντρική εκδήλωση ήταν στηn χθεσινή τελετή έναρξης  η ανακήρυξη του Καθηγητή Ιστορίας του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ των ΗΠΑ Aron Rodrigue και η ομιλία του στην συνέχεια.

Ο Πρόεδρος  του Δημοτικού Συμβουλίου Διδυμοτείχου Δημήτρης Παπακωνσταντίνου διάβασε την ομόφωνη απόφαση για τον καθηγητή κ.Rodrigue, που έλκει την καταγωγή του από το Διδυμότειχο, και αναγορεύθηκε επίτιμος δημότης Διδυμοτείχου.

Την ειδική τιμητική πλακέτα παρέδωσε ο δήμαρχος Διδυμοτείχου Ρωμύλος Χατζηγιά ννογλου, εν μέσω χειροκροτημάτων.

Παρόντες στην πρώτη ημέρα του Διεθνούς Συμποσίου ήταν οι βουλευτές Τάσος Δημοσχάκης, Σταύρος Κελέτσης (αποχώρησε πολύ γρήγορα πριν την αναγόρευση του Καθηγητή), Νατάσα Γκαρά, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Πολιτικής και Κτηνοτροφίας Βασίλης Δελησταμάτης, ο δήμαρχος Σουφλίου Παναγιώτης Καλακίκος.

Επίσης, ο Γενικός Γραμματέας του δήμου Αλεξανδρούπολης Ιωάννης Μπόγδης, η Διοικήτρια της Σχολής Δοκίμων Αστυφυλάκων κ.Πουρνάρα, εκπρόσωπος του Διοικητή της 16ης Μεραρχίας, ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Κώστας Γκατσιούδης, ο Σοφολογιότατος Μουφτής Διδυμοτείχου, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι, μέλη της εβραϊκής κοινότητας που έχουν μείνει στην πόλη αλλάκαι ήρθαν από διάφορες πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού, για να πάρουν μέρος σε αυτό το Συμπόσιο τιμής και μνήμης.

Οι τριήμερες εκδηλώσεις βασίζονται στο τρίπτυχο Ιστορία – Εκπαίδευση και Μνήμη και έχουν στόχο την ανάδειξη της Εβραϊκής ιστορίας και μνήμης στο Διδυμότειχο και την καταπολέμηση του Αντισημιτισμού.


ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΣΥΜΠΟΣΙΟΥ