«Η Έξοδος των Θρακών»: Παρουσιάστηκε το νέο, συγκινητικό βιβλίο του Εβρίτη Κωνσταντίνου Τριανταφυλλάκη

Ρεπορτάζ: Χριστίνα Μακρή


 Στον κατάμεστο από Θρακιώτες και όχι μόνο χώρο του εκδοτικού οίκου, με πολλούς όρθιους, όλοι παρακολούθησαν με φανερή συγκίνηση την παρουσίαση ενός βιβλίου που θυμίζει τον άγνωστο σε πολλούς ξεριζωμό των Θρακών από τις πατρογονικές εστίες, με βίαιο τρόπο από τους Τούρκους.
Ένα εξαιρετικό βιβλίο με αναφορές σε πραγματικά ιστορικά γεγονότα, που όμως συνοδεύονται αρμονικά με μυθοπλασία.
Ένα βιβλίο «φόρος τιμής» στην εκατόχρονη επέτειο από τον βάναυσο ξεριζωμό του πληθυσμού της Ανατολικής Θράκης· ένα έργο ζωής, μία «υποχρέωση», όπως λέει ο ίδιος, στη μνήμη των παππούδων του, που δεν σταμάτησαν ποτέ να ατενίζουν με νοσταλγία και βαθύ πόνο τα πατρογονικά εδάφη τους, εκεί, πέρα, στην απέναντι μεριά του Έβρου…
Την εκδήλωση-παρουσίαση συντόνισε ο Εβρίτης δημοσιογράφος-ιστορικός ερευνητής Παντελής Αθανασιάδης και για το βιβλίο μίλησαν οι:
Άγγελος Συρίγος, Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Βουλευτής Α’ Αθήνας, Υφυπουργός Παιδείας
Κωνσταντίνος Βασιλείου, Νομικός-Συγγραφέας και Κριτικός
Σίσσυ Γκίκα, Φιλόλογος και στέλεχος της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδος στην ΕΕ.
Νατάσα Γκουτζικίδου, Συγγραφέας με καταγωγή από το Πύθιο Έβρου.
Αποσπάσματα από το βιβλίο διάβασαν οι ηθοποιοί Γωγώ Ατζολετάκη, Χρήστος Φωτίδης και καθήλωσαν τους πάντες.
Την εκδήλωση συνόδεψαν μουσικά με τραγούδια της Θράκης οι Ζωή Τηγανούρια, Βαγγέλης Δημούδης και Γιώργος Συμεωνίδης.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του και ο επίτιμος Αρχηγός ΓΕΣ Χαράλαμπος Λαλούσης, που είναι και επίτιμος δημότης Διδυμοτείχου.
Το Evros-news.gr βρέθηκε με την Χριστίνα Μακρή στην παρουσίαση του νέου βιβλίου «Η Έξοδος των Θρακών» του Κωνσταντίνου Τριανταφυλλάκη και ευχήθηκε από κοντά στον συντοπίτη μας συγγραφέα να είναι και αυτό καλοτάξιδο.
Και όπως πρότεινε ο συμπατριώτης μας Ρένος Χαραλαμπίδης, γιατί όχι να μην το δούμε σύντομα είτε σε τηλεοπτική σειρά, είτε σε κινηματογραφική ταινία. Για να μάθει όλος ο κόσμος των ξεριζωμό των Θρακών.

Βιογραφικό

Ο Κωνσταντίνος Α. Τριανταφυλλάκης γεννήθηκε στο Ασημένιο Έβρου. Τελείωσε το Γυμνάσιο Διδυμοτείχου. Το 1975 ήρθε στην Αθήνα και σπούδασε στην Πάντειο. Το 1979 εγκαταστάθηκεστη Νέα Υόρκη για μεταπτυχιακές σπουδές στα Οικονομικά, στις Πολιτικές Επιστήμες (master) και στις Διεθνείς Σχέσεις (διδακτορικό). Στην Ελλάδα επέστρεψε το 1990. Εργάζεται ως σύμβουλος επιχειρήσεων σε θέματα Μarketing και Επικοινωνίας.

Άλλα έργα του συγγραφέα: Αλλιώς τα είχαμε σχεδιάσει… (2012)Ημερολόγια Χαρμολύπης (2014)Μια άλλη ευκαιρία… (2017)Μικρές περιπλανήσεις στις ρωγμές του χρόνου (2019), όλα από τις εκδόσεις ΙΑΝΟS.