Οργή για Κατρούγκαλο: Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα αυξήσει τις ασφαλιστικές εισφορές στους ελεύθερους επαγγελματίες κατά 20%

Οργή για Κατρούγκαλο: Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα αυξήσει τις ασφαλιστικές εισφορές στους ελεύθερους επαγγελματίες κατά 20%

Οργή επικρατεί στους ελεύθερους επαγγελματίες και όχι μόνο, για την δήλωση του Γιώργ0υ Κατρούγκαλου ότι αν ο ΣΥΡ ΙΖΑ αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, θα αυξήσει τις ασφαλιστικές εισφορές για τους ελεύθερους επαγγελματίες κατά 20%.

Μετά τις τεράστιες και αλυσιδωτές αντιδράσεις όλων των εκπροσώπων των ελεύθερων επαγγελματιών, ανεξαρτήτως πολιτικού και κομματικού χώρου που ανήκουν, ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ αναγκάστηκε να αποσύρει την υποψηφιότητα του. Κάτι όμως που δεν μπορεί να γίνει, αφού ήδη το όνομα του τυπώθηκε στα ψηφοδέλτια και έτσι παραμένει αναγκαστικά. Φυσικά η Κυβέρνηση δεν άφησε ανεκμετάλλευτο αυτό το ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΑΥΤΟΓΚΟΛ Κατρούγκαλου και ΣΥΡΙΖΑ και μίλησε για κρυφή κυβερνητική ατζέντα, αναγκάζοντας τον Αλέξη Τσίπρα να παρέμβει με δήλωση προσπαθώντας να μαζέψει τα ασυμμάζευτα.

Η δήλωση Κατρούγκαλου προκάλεσε όπως ήταν αναμενόμενο σεισμικές αναταράξεις και ανάγκασε ακόμη και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα να αποδοκιμάσει τις δηλώσεις του πρώην υπουργού και συνεργάτη του να διευκρινίσει σε συνέντευξή του ότι στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει κανενός είδους πρόβλεψη για αύξηση εισφορών.

Λίγα λεπτά μετά ο πρώην υπουργός Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. «Αναλαμβάνω πλήρως την πολιτική ευθύνη για τη χθεσινή μου τοποθέτηση και δηλώνω ότι αποσύρομαι από την εκλογική μάχη» έγραψε ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Το τηλεφώνημα Τσίπρα με Κατρούγκαλο
Σύμφωνα με πληροφορίες, στον πρώην Υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έγινε «αυστηρότατη επίπληξη» καθώς φέρεται πως του διαμηνύθηκε πως λίγες ώρες πριν το άνοιγμα της κάλπης δεν επιτρέπεται σε κανέναν «να θολώνει το μήνυμα του κόμματος», πολύ περισσότερο όταν στο κυβερνητικό πρόγραμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν υπάρχει αναφορά σε αύξηση των εισφορών. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα με τον κ. Κατρούγκαλο, ο οποίος στη συνέχεια επέλεξε να αποσυρθεί από τα ψηφοδέλτια.

ΣΥΡΙΖΑ: Εθεσε εαυτόν εκτός συλλογικής προσπάθειας

Ελάχιστα λεπτά μετά το τουίτ του Γιώργου Κατρούγκαλου ότι αναλαμβάνει πλήρως την πολιτική ευθύνη για τη χθεσινή του τοποθέτηση περί ανάγκης αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών και της ανακοίνωσης ότι αποσύρεται από την εκλογική μάχη, ακολούθησε σκληρή ανακοίνωση από τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Η μεσαία τάξη μόνο ελαφρύνσεις δικαιούται» επισημαίνεται στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ  και προστίθεται: «Όποιος παρεκκλίνει από το Συμβόλαιο Αλλαγής, είτε συνειδητά, είτε από λάθος, θέτει εαυτόν εκτός της συλλογικής προσπάθειας για τη μεγάλη αλλαγή», αναφορά η οποία μοιάζει περισσότερο με απόφαση απομάκρυνσης του Γιώργου Κατρούγκαλου από τις λίστες υποψηφίων βουλευτών παρά με αποδοχή παραίτησης από τα ψηφοδέλτια του κόμματος.

Διαβάστε το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης του ΣΥΡΙΖΑ για την αποχώρηση Κατρούγκαλου από τα ψηφοδέλτια του κόμματος:
«Η μεσαία τάξη, με μεγάλες θυσίες, πλήρωσε πανάκριβα την κρίση και τις αλαζονικές πολιτικές του κ. Μητσοτάκη που δεν νοιάστηκε. Η μεσαία τάξη λοιπόν μόνο ελαφρύνσεις δικαιούται. Το Συμβόλαιο Αλλαγής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι απόλυτα σαφές ως προς αυτό. Είναι το συλλογικό μας όραμα, η ηθική μας υποχρέωση, που μας δεσμεύει να το κάνουμε πράξη. Όποιος παρεκκλίνει από το Συμβόλαιο Αλλαγής, είτε συνειδητά, είτε από λάθος, θέτει εαυτόν εκτός της συλλογικής προσπάθειας για τη μεγάλη αλλαγή. Ο ελληνικός λαός την Κυριακή θα κληθεί να προσυπογράψει με την ψήφο του το Συμβόλαιο Αλλαγής και Εμπιστοσύνης και μόνο αυτό. Και να μας κρίνει από την υλοποίησή του».

Συνεργάτες Κατρούγκαλου: «Καλεί τους ψηφοφόρους να μην τον ψηφίσουν»
Εν τω μεταξύ, πηγές προσκείμενες στο περιβάλλον του πρώην Υπουργού, Γιώργου Κατρούγκαλου μετέδιδαν πως ο ίδιος «καλεί τους ψηφοφόρους να μην τον ψηφίσουν», καθώς τεχνικά δεν μπορεί να διαγραφεί, δεδομένου ότι τα ψηφοδέλτια κατευθύνονται προς τα εκλογικά κέντρα.

Το όνομα του Γιώργου Κατρούγκαλου στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει κανονικά παρά τη δήλωση παραίτησης στην οποία προέβη μετά τον σάλο που προκάλεσαν οι δηλώσεις του για τις ασφαλιστικές εισφορές.

Πηγές της Διεύθυνσης Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών μετά από ερωτήματα που ετέθησαν για την υποψηφιότητα του κ. Καστρούγκαλου, ανέφεραν ότι «με δεδομένο το γεγονός ότι η υποψηφιότητά του έχει ανακηρυχθεί από τον Άρειο Πάγο αυτή παραμένει σε ισχύ. Σε περίπτωση που ο κ. Κατρούγκαλος εκλεγεί, έχει δικαίωμα να παραδώσει την έδρα του».
Σημειώνεται ότι ο Γ. Κατρούγκαλος, δεν μπορεί να παραιτηθεί πριν ορκιστεί εφόσον εκλεγεί. Θα πρέπει δηλαδή, να ορκιστεί βουλευτής την 1η Ιουνίου, στη συνέχεια να παραιτηθεί (αν παραιτηθεί και παραδώσει την έδρα) και στη συνέχεια να ορκιστεί ο αντικαταστάτης του.

Μητσοτάκης: Υπαρκτός ο κίνδυνος φοροκαταιγίδας από

ΣΥΡΙΖΑ, γι’ αυτό διέγραψαν τον μαρτυριάρη Κατρούγκαλο

Ειδική αναφορά στην υπόθεση του Γιώργου Κατρούγκαλου έκανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στο Παλέ ντε Σπόρ στην κεντρική συγκέντρωση της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη πριν από τις εκλογές.
Όπως είπε μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας έπαψε τον κ. Κατρούγκαλο όχι γιατί προανήγγειλε αυξήσεις στις εισφορές αλλά γιατί είναι «μαρτυριάρης», ενώ κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ πως την ίδια ώρα έχει δίπλα του τον καταδικασμένο Νίκο Παππά αλλά και τον Παύλο Πολάκη.
«Η Κυριακή που μας έρχεται είναι η μέρα που θα δώσει δεύτερη εντολή στην προκοπή, ανοίγοντας τον δρόμο για την αυτοδύναμη Ελλάδα και την αυτοδύναμη ΝΔ», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους.

«Όσο πάμε προς τις εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ αποκαλύπτεται όλο και περισσότερο» είπε χαρακτηριστικά. «Στην αρχή ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε δίπλα του τον Βαρουφάκη με τη Δήμητρα. Μετά πόνταρε στην κυβέρνηση των ηττημένων, μετά έγινε κυβέρνηση των απελπισμένων, ειδικού σκοπού. Μετά ήρθε το κερασάκι στην τούρτα να το ομολογεί χθες ο κ. Κατρούγκαλος ότι θέλει να επαναφέρει τον νόμο του για το ασφαλιστικό, με πρώτο βήμα την επαναφορά των κρατήσεων», τόνισε.

«Διέγραψαν αυτόν που αποκάλυψε το σχέδιο και κρατάνε αυτούς που διέσυραν το κράτος δικαίου. 20:23:55 Ο κίνδυνος μιας νέας φοροκαταιγίδας υπάρχει», τόνισε. «Δεν θα τους πετύχει όμως. Θα μείνουν μόνοι τους στον μίζερο και σκοτεινό κόσμο τους», σημείωσε.

Θύελλα κατά Κατρούγκαλου από τους ελεύθερους επαγγελματίες για τις εισφορές

Χιονοστιβάδα αντιδράσεων στις τάξεις των ελεύθερων επαγγελματιών προκάλεσαν οι δηλώσεις του πρώην Υπουργού και υποψήφιου Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Γιώργου Κατρούγκαλου περί επαναφοράς του συντελεστή 20% επί του εισοδήματος των ελεύθερων επαγγελματιών για τον υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών. Με ένα μπαράζ ανακοινώσεων, επαγγελματικοί και συνδικαλιστικοί φορείς, επιστημονικοί σύλλογοι, αλλά και εκπρόσωποι της αγοράς και της πραγματικής οικονομίας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας πως η επιστροφή του μέτρου στην περίπτωση επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στις εκλογές, θα σημάνει τον αφανισμό του μικρομεσαίου ελεύθερου επαγγελματία.

Στο μεταξύ, τριγμούς στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις Κατρούγκαλου, καθώς κορυφαία στελέχη, αν και δεν έχουν τοποθετηθεί δημοσίως, δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους ως προς το timing που επέλεξε ο πρώην υπουργός για να εκθέσει την άποψή του αυτή, την οποία σε δεύτερο χρόνο χαρακτήρισε προσωπική.
ΟΕΕ: Επαναφορά του κεφαλικού φόρου
Καθώς πληθαίνουν τις τελευταίες ώρες οι φωνές των αντιδράσεων, ο Πρόεδρος του ΟΕΕ, Κωνσταντίνος Κόλλιας, δήλωσε έκπληκτος από τη δήλωση του κ. Κατρούγκαλου, προειδοποιώντας πως ο συγκεκριμένος νόμος καθιστά “σύμφορη τη λειτουργία ατομικής επιχείρησης”.

Αναλυτικά, η δήλωση:

«Με έκπληξη παρακολούθησα την χθεσινή τοποθέτηση του κυρίου Κατρούγκαλου, ο οποίος προανήγγειλε την επαναφορά του κεφαλικού φόρου για τους ελεύθερους επαγγελματίες, με τους υπέρογκους συντελεστές – 20% – των εισφορών επί των εσόδων. Προφανώς, ξεχνά την τεράστια ζημιά, που έγινε, όταν ίσχυε ο περίφημος νόμος Κατρούγκαλου, όταν και πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες αδυνατούσαν να πληρώσουν τις υπέρογκες εισφορές, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν στη διακοπή της λειτουργίας της ατομικής τους επιχείρησης, ενώ ταυτόχρονα εκτοξεύθηκαν οι συνεργασίες με πληρωμές σε μαύρα, χωρίς παραστατικά. Ξεχνά, επίσης, το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος νόμος και ειδικότερα οι διατάξεις του για την επιβολή του κεφαλικού αυτού φόρου, κρίθηκε αντισυνταγματικός από το Συμβούλιο της Επικρατείας, μετά από προσφυγή του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και άλλων θεσμικών φορέων. Καλό θα ήταν ο κ. Κατρούγκαλος να πάρει πίσω τις εμμονικές ιδέες του, οι οποίες αποδεδειγμένα καθιστούν ασύμφορη τη λειτουργία ατομικής επιχείρησης και οδηγούν στον αφανισμό τον μικρομεσαίο ελεύθερο επαγγελματία».
ΤΕΕ: “Κόκκινη γραμμή” για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες
“Καταστροφική” χαρακτήρισε τη σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με το εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Γιώργος Στασινός, λέγοντας πως “δεν συνηθίζουμε να παρεμβαίνουμε πριν τις εκλογές, αλλά αυτό το θέμα είναι για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες της χώρας «κόκκινη γραμμή».

Αναλυτικά, η δήλωση:
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός, απατώντας σε σχετικό ερώτημα, δήλωσε: «Ξαφνικά, τρεις ημέρες πριν τις εκλογές, ο κ. Κατρούγκαλος βάζει θέμα επαναφοράς της ασφαλιστικής εισφοράς 20% στο εισόδημά μας! Πρέπει να του θυμίσω ότι όλοι οι επιστήμονες, ελεύθεροι επαγγελματίες, αυταπασχολούμενοι της χώρας αγωνιστήκαμε σκληρά επί χρόνια για να καταργηθεί αυτό το χαράτσι. Δεν ξεχνάμε τί περάσαμε με το νόμο Κατρούγκαλου, όσα χρόνια και αν περάσουν. Ας μην κάνει κανείς λάθος: όλοι οι μηχανικοί, όλοι οι επιστήμονες ελεύθεροι επαγγελματίες, δεν θα δεχθούμε ποτέ να επανέλθει. Η σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με το εισόδημά μας αποδείχτηκε καταστροφική την πρώτη φορά. Δεν θα αφήσουμε να υπάρξει δεύτερη. Δεν θα επιτρέψουμε να δημευθεί ξανά το εισόδημά μας, ο κόπος μας και το προϊόν της δουλειάς μας. Δεν συνηθίζουμε να παρεμβαίνουμε πριν τις εκλογές, αλλά αυτό το θέμα είναι για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες της χώρας «κόκκινη γραμμή». Απαιτούμε ξεκάθαρες κουβέντες, σταράτα λόγια: Ζητώ από όλα τα κόμματα να δεσμευθούν, τώρα, πριν τις εκλογές, χωρίς αστερίσκους, ότι δεν θα επιβάλλουν τέτοια είδη και τέτοια ύψη ασφαλιστικών εισφορών στους αυταπασχολούμενους επαγγελματίες».


ΔΣΑ: “Μείζον ζήτημα” η επαναφορά του νόμου Κατρούγκαλου

“Πισωγυρίσματα σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα που απασχολεί χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, τη μεσαία τάξη της χώρας, δεν χωρούν” τόνισε από πλευράς του ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Βερβεσός, προσθέτοντας πως “δήλωσή του περί επαναφοράς του νόμου, δημιουργεί μείζον ζήτημα”.
Αναλυτικά, η δήλωση:
Ο «νόμος Κατρούγκαλου», που συνέδεσε τις ασφαλιστικές εισφορές με το εισόδημα είχε ως αποτέλεσμα την υπέρμετρη οικονομική επιβάρυνση των ελεύθερων επαγγελματιών – επιστημόνων, επιβάλλοντας σε αυτούς, επί της ουσίας, πρόσθετη φορολογική υποχρέωση. Ο νόμος αυτός, ο οποίος βρήκε αντιμέτωπο σύσσωμο το δικηγορικό σώμα, κρίθηκε αντισυνταγματικός και γι’ αυτό καταργήθηκε από την επόμενη Κυβέρνηση. Η εμμονή του εμπνευστή του νόμου αυτού στην ορθότητα των ρυθμίσεών του και η δήλωσή του περί επαναφοράς του νόμου, δημιουργεί μείζον ζήτημα, το οποίο δεν μπορούμε να παραβλέψουμε. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι σχετικές δηλώσεις του Γ. Κατρούγκαλου εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τις προσωπικές του απόψεις. Πισωγυρίσματα σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα που απασχολεί χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, τη μεσαία τάξη της χώρας, δεν χωρούν. Η δε Κυβέρνηση που σήμερα βάλει κατά των δηλώσεων Γ. Κατρούγκαλου, έχει και αυτή τις δικές της ευθύνες για την πρόσφατη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών και τη σημαντική επιβάρυνσή τους.
Σφοδρές είναι οι αντιδράσεις και από εκπροσώπους της αγοράς, καθώς η επαναφορά του μέτρου θα πλήξει άμεσα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως επισημαίνουν.
Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών: “Όχι, αυξήσεις, αλλά ελαφρύνσεις”

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες μοχθούν και παλεύουν μέρα με τη μέρα για να επιβιώσουν, όχι απλά δεν αντέχουν να φορτωθούν άλλα βάρη στις πλάτες τους” αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών.
Αναλυτικά, η ανακοίνωση:

Με αυξανόμενη ανησυχία ο εμπορικός κόσμος της χώρας παρακολουθεί την φημολογία των τελευταίων ημερών για αύξηση των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών και των εμπόρων και την επαναφορά του ποσοστού 20% στις ασφαλιστικές κρατήσεις.
Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες μοχθούν και παλεύουν μέρα με τη μέρα για να επιβιώσουν, όχι απλά δεν αντέχουν να φορτωθούν άλλα βάρη στις πλάτες τους αλλά απαιτούν να ελαφρυνθούν τα πολλά που κουβαλάνε καθημερινά.
Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών στις αλλεπάλληλες συναντήσεις του με βουλευτές της Α’ Αθηνών και εκπροσώπους κομμάτων, παρέδωσε μια σειρά από προτάσεις για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και την περαιτέρω ελάφρυνση των εν πολλοίς αβάσταχτων βαρών που σηκώνουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ώστε οι πολιτικές αρχές να τοποθετηθούν αναλόγως.
Οι 10 θέσεις – κλειδιά του ΕΣΑ έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα μας προς ενημέρωση των μελών μας και όλου του εμπορικού κόσμου.


ΕΒΕΑ: “Είμαστε αντίθετοι”
Θέση για το ζήτημα έλαβε και η Πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου, εκφράζοντας την αντίθεση του ΕΒΕΑ απέναντι στο συγκεκριμένο μέτρο.
Αναλυτικά, η ανακοίνωση:
«Οι δηλώσεις του πρώην Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Γ. Κατρούγκαλου – λίγα 24ωρα πριν τις εκλογές – περί επαναφοράς της ασφαλιστικής εισφοράς 20% στο εισόδημα των αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών, προκαλούν δικαίως ανησυχία στο σύνολο της αγοράς.
Η συγκεκριμένη επιλογή στο παρελθόν οδήγησε στην εξόντωση χιλιάδων ελεύθερων επαγγελματιών, οι οποίοι αδυνατούσαν να πληρώσουν τις υπέρογκες εισφορές, αλλά και σε αύξηση της “μαύρης” οικονομίας.
Ως ΕΒΕΑ είμαστε αντίθετοι. Η θέση του επιχειρηματικού κόσμου είναι σαφής: κάθε επιστροφή σε λογικές υπερφορολόγησης και στοχοποίησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις για την οικονομία και την απασχόληση.
Σε αυτό το κρίσιμο θέμα, ζητάμε από όλα τα κόμματα να τοποθετηθούν ξεκάθαρα και να δεσμευθούν για τις προθέσεις τους».

Υπενθυμίζεται ότι το ζήτημα ανακίνησε ο πρώην Υπουργός και υποψήφιος Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Γιώργος Κατρούγκαλος, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης λέγοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ εξετάζει επιστροφή του μέτρου της επιβολής ασφαλιστικών κρατήσεων 20% στους ελεύθερους επαγγελματίες και της σύνδεσης με το εισόδημά τους.
«Είναι λογικό να συνδέεται με το εισόδημα η ασφαλιστική εισφορά» είπε, μεταξύ άλλων, ο πρώην υπουργός Εργασίας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Ο ίδιος επανήλθε σήμερα, καθώς επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, τονίζοντας πως εξέφρασε μια προσωπική άποψη σε σχέση με τις εισφορές, προσθέτοντας πως «είναι καλύτερο να πληρώνουν λιγότερα οι περισσότεροι και να μην επιβαρύνεται υπέρμετρα κανένας».


Αναλυτικά, η τοποθέτηση του κ. Κατρούγκαλου:
«Η ΝΔ προσπαθεί να μη συζητάμε για τα επίδικα και ουσιώδη, αλλά να διαμορφώνει την ατζέντα με ψευδό-ζητήματα κατασκευής της.
Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το ασφαλιστικό είναι στο πρόγραμμα μας. Δεσμευόμαστε να ενισχύσουμε τους συνταξιούχους με την 13η σύνταξη, την επιστροφή των αναδρομικών και αυξήσεις και σε όσους έχουν προσωπική διαφορά και να καταργήσουμε την ιδιωτικοποίηση της εικουρικής ασφάλισης.
Σε σχέση με τις εισφορές, εξέφρασα τη προσωπική μου άποψη, ότι είναι καλύτερο να πληρώνουν λιγότερα οι περισσότεροι και να μην επιβαρύνεται υπέρμετρα κανένας.
Καμία αλλαγή επιβάρυνσης των ελεύθερων επαγγελματιών ή των μισθωτών σε σχέση με τις ασφαλιστικές τους εισφορές δεν προβλέπει το προγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο άλλωστε είναι δημοσιευμένο εδώ και καιρό και όλοι έχουν τη δυνατότητα να το μελετήσουν.
Οι αλλαγές που προβλέπει για τη ζωή τους είναι γνωστές:
Αύξηση του εισοδήματος με την αύξηση του αφορολόγητου και την καταργηση του φόρου επιτηδεύματος.

Μείωση των τιμών με τη μείωση του ΦΠΑ και του ΕΦΚ.
Ρύθμιση των χρεών, με αναστολή πληστηριασμών πρώτης κατοικίας.
Και ένα κράτος δίκαιο, δίπλα στις ανάγκες τους».
Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης: Αρκετά με τους αμετανόητους «μεταρρυθμιστές» χωρίς όφελος των ασφαλισμένων και σε βάρος της δημόσιας υγείας 

Την άμεση αντίδραση του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και του προέδρου του Νίκου Νίτσα (βλ φωτο) προκάλεσαν οι δηλώσεις σε τηλεοπτική εκπομπή του πρώην υπουργού κ. Κατρούγκαλου ο οποίος υπεραμύνθηκε της πολιτικής που εφάρμοσε στο πλαίσιο της ασφαλιστικής “μεταρρύθμισης” του. Ο κ. Νίτσας θυμίζει ότι «ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είχε συνδέσει τις ασφαλιστικές εισφορές των ελευθερων επαγγελματιών με το εισόδημά τους (!) πράγμα που οδήγησε σε συνολική φορολόγηση των εισοδημάτων σε ποσοστό μέχρι… 80%, γεγονός που παραδέχτηκε και ο ίδιος στη συγκεκριμένη εκπομπή. Ανέφερε δε ως παράδειγμα γιατρό με ετήσιο εισόδημα 200.000 ευρώ ο οποίος ωφελείται μετά την αλλαγή -από την παρούσα κυβέρνηση- της ασφαλιστικής ρύθμισης που εκείνος είχε εισάγει.»
Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης επισημαίνει ότι ύστερα από αυτή τη δημόσια εμφάνιση του πρώην υπουργού και μέλος του ΣΥΡΙΖΑ προκύπτουν δύο εύλογα ερωτήματα «Κάποιοι ακόμα πιστεύουν ότι υπάρχουν γιατροί στη χώρα μας με εισόδημα 200.000 ευρώ ετησίως ή προσπαθούν να δημιουργήσουν πρόσφορο έδαφος στην κοινωνία για ό,τι σκοπεύουν να εφαρμόσουν αμετανόητα και εμμονικά; Υπάρχει κρυφή ατζέντα για επάνοδο ασφαλιστικών εισφορών-φόρων από μια ενδεχόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ;»

Ο κ. Νίτσας ξεκαθαρίζει ότι «οι γιατροί της Θεσσαλονίκης ζητούμε ΣΗΜΕΡΑ απαντήσεις δηλώνοντας την πλήρη αντίθεσή μας σε όποια μετατροπή των ασφαλιστικών εισφορών σε έμμεση φορολογία χωρίς κάποιο όφελος για τον ασφαλισμένο! Η δε νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις προσεχείς εθνικές εκλογές πρέπει να αποκαταστήσει τους μισθούς των γιατρών του δημόσιου τομέα σε αξιοπρεπή επίπεδα, για τους δε γιατρούς του ιδιωτικού τομέα θα πρέπει να φροντίσει σε περαιτέρω μείωση των φορολογικών συντελεστών και επιβαρύνσεων ώστε να μην αναρωτιόμαστε ύστερα από τέσσερα χρόνια γιατί οι Έλληνες γιατροί που ήδη βρίσκονται και εργάζονται στο εξωτερικό, από 20.000 αυξήθηκαν σε… 40.000».


Άδωνις Γεωργιάδης: Καμία προσωπική άποψη όσα είπε ο Κατρούγκαλος
Μετά την ανακοίνωση του Γιώργου Κατρούγκαλου, ο συνομιλητής του στην επίμαχη εκπομπή, Άδωνις Γεωργιάδης, με ανάρτησή του στο Twitter κατέρριψε τον ισχυρισμό ότι πρόκειται για προσωπικές απόψεις του πρώην υπουργού Εργασίας αναφέροντας ότι «περιέγραψε (σ.σ. ο Γιώργος Κατρούγκαλος) όλο το ιδεολογικό υπόβαθρο της συγκεκριμένης πολιτικής επιλογής της Κυβερνήσεως του @atsipras και φυσικά πουθενά δεν ανέφερε καμμία απολύτως πίεση από το Μνημόνιο και τους δανειστές»
Σκέρτσος: Αποκαλύφθηκε άλλη μια κρυφή πτυχή της κυβέρνησης ειδικού σκοπού και ολικής καταστροφής
Μετά την αποκάλυψη δια στόματος Γιώργου Κατρούγκαλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Άκης Σκέρτσος, σε ανακοίνωσή του τόνισε ότι πρόκειται για «άλλη μια κρυφή πτυχή της κυβέρνησης ειδικού σκοπού και ολικής καταστροφής που μας προτείνει ο κ. Τσίπρας».
«Έχουμε προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι το μη κοστολογημενο προγραμμα ΣΥΡΙΖΑ δεν “βγαίνει” χωρίς νέα φοροεπιδρομή στα εισοδήματα ή νέα δάνεια, ελλείμματα, χρέος και τελικά νέα εποπτεία. Όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές τόσο αποκαλύπτεται ότι δεν έμαθαν τίποτα από την ήττα του 2019 και το μόνο που επιδιώκουν είναι η επιστροφή για να ολοκληρώσουν όσα δεν πρόλαβαν στην προηγούμενη θητεία τους» προσθέτει ο κ. Σκέρτσος.

Η ανακοίνωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Άκη Σκέρτσου
Χθες το βράδυ αποκαλύφθηκε από τον κ. Κατρούγκαλο άλλη μια κρυφή πτυχή της κυβέρνησης ειδικού σκοπού και ολικής καταστροφής που μας προτείνει ο κ. Τσίπρας: η επαναφορά δηλαδή του νόμου Κατρούγκαλου σε ο,τι αφορά τον συντελεστή ασφαλιστικών κρατήσεων των ελεύθερων επαγγελματιών στο 20% του ετήσιου εισοδήματος τους. Έχουμε προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι το μη κοστολογημενο προγραμμα ΣΥΡΙΖΑ δεν «βγαίνει» χωρίς νέα φοροεπιδρομή στα εισοδήματα ή νέα δάνεια, ελλείμματα, χρέος και τελικά νέα εποπτεία. Όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές τόσο αποκαλύπτεται ότι δεν έμαθαν τίποτα από την ήττα του 2019 και το μόνο που επιδιώκουν είναι η επιστροφή για να ολοκληρώσουν όσα δεν πρόλαβαν στην προηγούμενη θητεία τους. Την Κυριακή λέμε «ναι» στην πρόοδο και την προκοπή όλων μας και «όχι» στη δεύτερη φορά στη συμφορά.

Τσαπανίδου: Καμία επιβάρυνση στη μεσαία τάξη, μόνο μειώσεις περιλαμβάνει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ
«Καμία αλλαγή επιβάρυνσης των μισθωτών και των ελεύθερων επαγγελματιών σε σχέση με τις ασφαλιστικές τους εισφορές δεν προβλέπει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Πόπη Τσαπανίδου.
Αναλυτικά, η ανακοίνωση:
«Μπροστά στο φόβο ότι οι εκλογές συμπίπτουν με το τέλος της 3ης εβδομάδας του μήνα και πιθανότατα οι περισσότεροι ελεύθεροι επαγγελματίες της μεσαίας τάξης θα προσέλθουν στις κάλπες χωρίς ευρώ στη τσέπη, ο κ. Μητσοτάκης και ο μηχανισμός διαστρέβλωσης της ΝΔ επιχειρούν για άλλη μια φορά να ξεγελάσουν τους πολίτες.
Καμία αλλαγή επιβάρυνσης των μισθωτών και των ελεύθερων επαγγελματιών σε σχέση με τις ασφαλιστικές τους εισφορές δεν προβλέπει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο άλλωστε είναι δημοσιευμένο εδώ και καιρό και όλοι έχουν τη δυνατότητα να το μελετήσουν.
Οι αλλαγές που προβλέπει για τη ζωή τους είναι γνωστές:
Αύξηση του εισοδήματος με την αύξηση του αφορολόγητου και την κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος.

Μείωση των τιμών με τη μείωση του ΦΠΑ και του ΕΦΚ.
Ρύθμιση των χρεών και αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.
Και ένα κράτος δίκαιο, δίπλα στις ανάγκες τους».