Σουφλί: Ετοιμάζουν το πρώτο Φεστιβάλ Μουριάς

Σουφλί: Ετοιμάζουν το πρώτο Φεστιβάλ Μουριάς

Το πρώτο Φεστιβάλ Μουριάς ετοιμάζουν στο Σουφλί, με την Ένωση Επαγγελματιών Εμπόρων και Βιοτεχνών Σουφλίου και Περιφέρειας να έχει ήδη προγραμματίσει τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν.

Το 1ο Φεστιβάλ Μουριάς θα διεξαχθεί το διήμερο Παρασκευή 14 και Σάββατο 15 Ιουλίου 2023 στο Σουφλί, ενώ η Ένωση με ανακοίνωσή της γνωστοποιεί ότι θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με συλλόγους και ενδιαφερόμενους φορείς την Πέμπτη στις 20:30 στο “Κουκούλι” για καφέ και ανοιχτό τραπέζι συζήτησης. Σκοπός της γιορτής “1ο Φεστιβάλ Μουριάς” είναι η γνωριμία με το δέντρο της μουριάς, όπως περιγράφει η ανακοίνωση της Ένωσης.
Συνάντηση με συλλόγους και ενδιαφερόμενους φορείς. Πέμπτη 20: 30 στο Κουκούλι για καφέ και ανοιχτό τραπέζι συζήτησης.

Θα θέλαμε να σας ανακοινώσουμε την πραγματοποίηση του 1ου Φεστιβάλ Μουριάς που θα πραγματοποιηθεί το διήμερο Παρασκευή 14 και Σάββατο 15 Ιουλίου 2023 στο Σουφλί.

Σκοπός της γιορτής είναι η γνωριμία με το δέντρο της μουριάς. Εκπαίδευση και μάθηση είναι το θέμα της καθώς αναγνωρίζουμε τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες εφαρμογές και χρήσης του δέντρου εκτός από το τάισμα των μεταξοσκωλήκων. Μέσα από μια γιορτή λοιπόν θα προσπαθήσουμε να προωθήσουμε το δέντρο που είναι τόσο χαρακτηριστικό στην περιοχή μας, να μοιράσουμε δέντρα μουριάς, να κάνουμε γνωστές εφαρμογές με τα φρούτα της όπως μαρμελάδες, λικέρ, παγωτό, κέικ κ. α και να ερευνήσουμε τι ακόμα μπορούμε να κάνουμε με αυτό.

Μέσα από δράσεις που θα πραγματοποιήσουμε τις επόμενες εβδομάδες σκοπός μας είναι να συγκεντρώσουμε τα φρούτα που υπάρχουν ήδη στα δέντρα της περιοχής μας και να τα φτιάξουμε μαρμελάδες και ότι άλλο μπορούμε ώστε στη γιορτή να μπορούν να μοιραστούν στους επισκέπτες. Ακόμα βαθύτερος σκοπός είναι να δοθεί ερέθισμα στους νεότερους να σκεφτούν το ενδεχόμενο μιας μελλοντικής επιχείρησης με αυτό το αντικείμενο που τόσο θα είχε απήχηση στην περιοχή μας για περεταίρω αξιοποίηση της παραγωγής μας.

Καλούνται όλοι οι ενδιαφερόμενοι φορείς όπως σχολικές μονάδες, που μπορούν να συμμετέχουν στις δράσεις μας τις επόμενες μέρες ώστε να συγκεντρώσουμε τα φρούτα που ενδέχεται να έχετε στην αυλή σας και θα μπορούσατε μέσω του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων να φτιάξετε διάφορα καλούδια προς πώληση για την ενίσχυσή σας και να πάρετε μέρος στη γιορτή μας. Ακόμα θα θέλαμε την βοήθεια και την συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής εκπαίδευσης καθώς και των ΔΙΕΚ Σηροτροφίας να συμμετάσχουν και να κάνουν ίσως κάποια πρακτική εργασία πάνω σε αυτή τη δραστηριότητα.

Ακόμα θα θέλαμε να απευθυνθούμε σε πολιτιστικούς συλλόγους Ανέμη, Θρακική Εστία αλλά και από τα γύρω χωριά που ίσως θα επιθυμούσαν να συμμετέχουν στην γιορτή μας αυτή με παρουσίαση του έργου τους εκείνο το διήμερο. Φυσικά θα χρειαστούμε κάθε δυνατή βοήθεια από κάθε εθελοντική εργασία και τον σύλλογο Κινήσου και σύλλογο Χρυσαλλίδα όπου σε συνεννόηση όλων μας να καταφέρουμε να φτιάξουμε μια μεγάλη γιορτή της φύσης και του περιβάλλοντος και κατ’ επέκταση του τόπου μας που μπορεί να δώσει ερεθίσματα στους νεότερους να ασχοληθούν ερασιτεχνικά ή και επαγγελματικά με κάποιο τρόπο με αυτό το αγαπημένο δέντρο σήμα κατατεθέν του Σουφλίου μας.

Στα πλαίσια της γιορτής σκεφτόμαστε να δημιουργηθεί έκθεση παραδοσιακών προϊόντων με τοπικούς παραγωγούς στην πλατεία του Σουφλίου. Ακόμα να δημιουργηθεί άνοιγμα και κλείσιμο της γιορτής από τα τοπικά χορευτικά συγκροτήματα. Θα θέλαμε να δημιουργηθούν και ενδεχόμενες παράλληλες δράσεις για παιδιά. Τη δεύτερη μέρα συζητείται η δημιουργία ενός τεράστιου τραπεζιού φαγητού από τη Δημαρχία μέχρι και την πλατεία ώστε να φέρουμε τους ανθρώπους κοντά και να δημιουργήσουμε την ανάγκη της παρέας, συντροφιάς κάτω από τον ίσκιο των μουριών του κεντρικού μας δρόμου. Συνάντηση με συλλόγους και ενδιαφερόμενους φορείς. Πέμπτη 20: 30 στο Κουκούλι για καφέ και ανοιχτό τραπέζι συζήτησης.

Εκ του Συλλόγου.