Ξυδάκης (ΣΥΡΙΖΑ): Όσοι ψήφισαν Ν.Δ “έχουν  ομίχλη στα μυαλά, πάσχουν από σύνδρομο της Στοκχόλμης”

Ξυδάκης (ΣΥΡΙΖΑ): Όσοι ψήφισαν Ν.Δ “έχουν ομίχλη στα μυαλά, πάσχουν από σύνδρομο της Στοκχόλμης”

Στους ψηφοφόρους ρίχνει το φταίξιμο για την συντριβή που υπέστη ο ΣΥΡΙΖΑ  στις εκλογές της 21ης Μαΐου, ο πρώην υπουργός και βουλευτής του κόμματος Νίκος Ξυδάκης, δημοσιογράφος επί πολλά χρόνια.

Μάλιστα, παρά τις έντονες αντιδράσεις ακόμα και μέσα στο κόμμα του, ο κ.Ξυδάκης σήμερα με νέα δήλωση του επιμένει στις απόψεις του ότι αυτοί που ψήφισαν Ν.Δ “έχουν ομίχλη στα μυαλά, πάσχουν από σύνδρομο της Στοκχόλμης”. Παράλληλα κατηγόρησε και τους νέους που κατά πλειοψηφία ψήφισαν Ν.Δ. ότι “είτε δεν έχουν καταλάβει οι ίδιοι, είτε δεν έχουν καταλάβει οι γονείς τους”.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra, ο κ. Ξυδάκης χρέωσε την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στην παραπληροφόρηση και την συσκότιση που υπάρχει στα μυαλά μίας ομάδας ψηφοφόρων, κάνοντας μάλιστα λόγο για… Σύνδρομο της Στοκχόλμης. 

“Ίσως σε ένα μέρος του πληθυσμού, μέσα στη συσκότιση, την παραπληροφόρηση και την ομίχλη στα μυαλά, υπάρχει ένα σύνδρομο “είμαστε θυρωροί της νύχτας”, ένα “σύνδρομο της Στοκχόλμης””, είπε χαρακτηριστικά σχολιάζοντας την σαρωτική νίκη της Νέας Δημοκρατίας.

(Σ.Σ. Το σύνδρομο της Στοκχόλμης είναι ένα ψυχολογικό φαινόμενο κατά το οποίο όμηροι εκφράζουν συμπάθεια και συμπόνοια και έχουν θετικά συναισθήματα προς τους απαγωγείς τους, μερικές φορές σε σημείο που να υπερασπίζονται και ταυτίζονται με τους απαγωγείς. Αυτά τα συναισθήματα γενικά θεωρούνται παράλογα μέσα από το πρίσμα του κινδύνου ή του ρίσκου που υπέστησαν τα θύματα, τα οποία θεωρούν ουσιαστικά την έλλειψη κακοποίησης από τους απαγωγείς ως μια πράξη καλοσύνης. Χρησιμοποιείται και πιο γενικά, ως συμπάθεια που εκφράζεται από ένα θύμα προς εκείνον που τον κακοποίησε.)

Δεν δίστασε μάλιστα να επιτεθεί και στους νέους, οι οποίοι προτίμησαν να ψηφίσουν την ΝΔ, λέγοντας πως “είτε δεν έχουν καταλάβει οι ίδιοι, είτε δεν έχουν καταλάβει οι γονείς τους”.

Η απάντηση της ΝΔ

“Μέχρι την 21η Μαΐου, ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε ότι οι νέοι θα έριχναν τον Μητσοτάκη. Τώρα που και οι νέοι ψήφισαν Νέα Δημοκρατία, κατά τον κύριο Ξυδάκη είτε πάσχουν από το σύνδρομο της Στοκχόλμης, είτε δεν κατάλαβαν τι ψήφισαν” αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, Παύλος Μαρινάκης.

“Οι μόνοι που δεν έχουν καταλάβει τι ψήφισαν οι Ελληνίδες και οι Έλληνες είναι ο κύριος Τσίπρας και η παρέα του. Και, όσο συνεχίζουν να προσβάλλουν τους πολίτες, τόσο το 20% θα μοιάζει σύντομα με άπιαστο όνειρο.

Τους αφήνουμε στη μιζέρια και στο μίσος τους προς ό,τι δεν συμφωνεί με τις ιδεοληψίες τους. Συνεχίζουμε ενωμένοι, σταθερά, τολμηρά, μπροστά, δίπλα σε κάθε πολίτη, για να φτιάξουμε όλοι μαζί την Ελλάδα που θέλουμε, την Ελλάδα που αξίζει σε όλους”, καταλήγει η ανακοίνωση της ΝΔ.

Ξυδάκης: Επιμένει ότι έχουν “ομίχλη στο μυαλό” όσοι ψηφισαν τη Νέα Δημοκρατία- Δεν εξηγείται διαφορετικά

Σε διευκρινίσεις για τις χθεσινές του δηλώσεις για το “Σύνδρομο της Στοκχόλμης” και όσους ψήφισαν ΝΔ που έχουν ομίχλη στο μυαλό, χωρίς όμως να ανακαλέσει, προχώρησε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος βουλευτής Νίκος Ξυδάκης.

Μιλώντας το πρωί στην ΕΡΤ, ο κ. Ξυδάκης δήλωσε πως ούτε σκοπεύει να ανασκευάσει, ούτε να αποσύρει όλα όσα είπε, γιατί “δεν είναι χαρακτηρισμός εκάστου των εκλογέων αλλά είναι μια προσέγγιση του πώς λειτουργούν οι πληθυσμοί”. 

Επικαλέστηκε μάλιστα και μία φράση του Κωνσταντίνου Καραμανλή από το μακρινό 1989: “Η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο φρενοκομείο”, μία φράση που όπως είπε “σχολιαζότανμε πολιτικούς όρους”.

“Όλα αυτά που είπα ήταν μέρος μιας συζήτησης μιάμισης ώρας” ανέφερε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και Πολιτισμού με τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ επισημαίνοντας ότι αυτά που είπε σε τηλεοπτική εκπομπή και προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων έχουν ειπωθεί πολλές φορές στον ελληνικό δημόσιο χώρο από πολλά χείλη και από πολλούς ανθρώπους.

“Το 1989 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έλεγε ότι η Ελλάς μετεβλήθη σε απέραντο φρενοκομείο” σημείωσε ο κ. Ξυδάκης διευκρινίζοντας ότι η δήλωσή του έγινε στην προσπάθεια του να ερμηνεύσει το πως ψηφίζει ο κόσμος και πως προασπίζει τα συμφέροντά του.

Συνεχίζοντας την επιχειρηματολογία του, αναφέρθηκε στους Βραζιλιάνους στις παραγκουπόλεις, που ψήφισαν τον Μπολσονάρου αλλά και στην εργατική τάξη στις ΗΠΑ που προτίμησε τον Τραμπ.

“Δεν υπάρχει μια εξήγηση αλλά βλέπουμε ότι πολύς κόσμος που το συμφέρον του μπορεί να είναι σε μια άλλη πολιτική πρόταση να ψηφίζει διαφορετικά, δικαίωμά του, και αυτό είναι το νόημα της εκλογής, αλλά είναι και ένας τρόπος να κρίνουμε”, συμπλήρωσε ο κ. Ξυδάκης.

Και όπως πρόσθεσε ένας σημαντικός λόγος που συνετέλεσε στην μεγάλη εκλογική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ήταν ότι οι εκπρόσωποί του δεν μπορούσαν να περάσουν ένα μήνυμα “σαφές, αποτελεσματικό και εμπνευστικό” προς τους πολίτες μετά από τέσσερα χρόνια στην αντιπολίτευση. “Αυτό είναι η πολιτική ανάλυση. Και αυτή είναι η αυτοκριτική που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας” πρόσθεσε ο κ. Ξυδάκης ερμηνεύοντας κατ΄ αυτόν τον τρόπο το εκλογικό αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου.

Τέλος, ερωτώμενος σχετικά με την”ομίχλη στο μυαλό” κάποιων εκ των ψηφοφόρων που είπε χτες, ο Νίκος Ξυδάκης απάντησε ότι “για ένα μέρος των ανθρώπων δεν ξέρω τι να πω, υπάρχει προπαγάνδα, συσκότιση, είναι η Ελλάδα στο 107 για την ενημέρωση, δεν υπάρχει συζήτηση και ζύμωση και αυτό εκτός από την τεράστια ευθύνη των μέσων είναι και μια τεράστια ευθύνη των πολιτικών δυνάμεων που δεν κάνουν τις συζητήσεις και τις επεξηγήσεις των προγραμμάτων τους”.

Πηγή: THETOC.gr