Κυρ. Βελόπουλος: Απ΄ τα “Μαύρα ταμεία” στο “ξεπούλημα της δεξιάς” και τους “υποψηφίους-φαντάσματα” του Έβρου

Κυρ. Βελόπουλος: Απ΄ τα “Μαύρα ταμεία” στο “ξεπούλημα της δεξιάς” και τους “υποψηφίους-φαντάσματα” του Έβρου

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης 

Από τα παράξενα αυτών των εκλογών στην Θράκη ήταν τα όσα συνέβησαν κατά την προεκλογική περίοδο αναφορικά με την Ελληνική Λύση.

Ζητήματα εσωκομματικής διαφάνειας, αιτιάσεις για μαύρα ταμεία, καρατόμηση του Ηλ. Ηλιακόπουλου από το ψηφοδέλτιο του Εβρου, οι ανύπαρκτοι υποψήφιοι στον Έβρο και ο υποψήφιοι φαντασματα, φήμες για υπόγειες συνεργασίες με τη ΝΔ, τα τελικά αποτελέσματα και το μέλλον του κόμματος στην Θράκη ήταν η κύρια θεματολογία που απασχόλησαν του χρήστες στα μκδ και το ελληνόφωνο διαδίκτυο.

ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

Πιο συγκεκριμένα, για την περίοδο 1/5-26/5/2023, στο ελληνόφωνο διαδίκτυο: 

  1. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον συγκεντρώνουν οι δηλώσεις Αντ. Μυλωνάκη για τα μαύρα ταμεία του Κυρ. Βελόπουλου, σύμφωνα με τις οποίες: Είμαστε σε ένα κομματικό μηχανισμό που διαχειρίζεται χρήματα άρα εκτός από όλα τα άλλα είναι και οικονομικό το θέμα γιατί τα λεφτά τα οποία διαχειρίζεται ένα κόμμα δεν είναι δικά του. 800 χιλιάδες είναι η επιχορήγηση το χρόνο, 200 χιλιάδες είναι για τα ιδρύματα. Είναι μετά τα χρήματα τα οποία δίνουν οι βουλευτές γιατί αυτά φορολογούνται στους βουλευτές. Εμείς δίνουμε 1.500 το μήνα, 1.000€ τα παίρνει το κόμμα κατευθείαν από τη μισθοδοσία και τα 500€ είναι μαύρα σε ένα φάκελο. Δεν προβλέπεται πάνω από 1.000€, αν δείτε αυτά που σημειώνουμε όταν πάει στο λογιστήριο της Βουλής δεν μπορεί να πάρει πάνω από 1.000€. Εικάζω ότι χρησιμοποιούνται για το κόμμα αλλά δεν πρέπει να ξέρουμε τι γίνεται; Δεν κατηγορώ κανέναν.
  2. 2.Οι εσωκομματικές εξελίξεις στην Θράκη έχουν μέχρι σήμερα μείνει αναπάντητες κι ασχολίαστες από τα κεντρικά όργανα του κόμματος, αλλά και από τους κατά τόπους εκπροσώπους του παρά τα σχόλια των χρηστών στο διαδίκτυο αλλά τα δημοσιογραφικά ρεπορτάζ πριν και μετά τις εκλογές
  3. Από τα παράξενα αυτών των εκλογών στην Θράκη και τα αποτελέσματα της Ελληνικής Λύσης στον Έβρο, όπου δύο υποψήφιοι-φάντασμα συγκέντρωσαν 1.107 ψήφους ενώ δεν τους έχουν δει πουθενά οι Εβρίτες, αλλά ούτε και οι ίδιοι έχουν προβεί σε κάποιες σχετικές αναφορές
  4. Η προοπτική να κρατηθεί η έδρα της Ελληνικής Λύσης στην Θράκη αφού με το νέο εκλογικό νόμο που θα ισχύσει, ο ΣΥΡΙΖΑ παραχωρεί 11 έδρες, το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ 7, το ΚΚΕ 4 και η Ελληνική Λύση 3. Σημειώνοντας ότι το πρώτο κόμμα διαθέτει εκλογικό ποσοστό πάνω από 40%, σύμφωνα με τις διατάξεις του νέου νόμου λαμβάνει πριμ 50 εδρών, με την έννοια ότι οι υπόλοιπες 250 έδρες κατανέμονται αναλογικά.
  5. Ιδιαίτερα αισθητή κατεγράφη η (μερική κι επιλεκτική) αφωνία του Κυρ. Βελόπουλου για τις εξελίξεις στην Θράκη σχετικά με την δράση του Προξενείου κάτι που αναμενόταν να συσπειρώσει ψηφοφόρους στην περιοχή σε υψηλά ποσοστά, κάτι που δεν κατεγράφη στην γενική εικόνα των αποτελεσμάτων.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Από την διαδικτυακή καταγραφή των εκλογικών αποτελεσμάτων αναφορικά με το query ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ προκύπτει ότι:

  1. Σύμφωνα με τις αναφορές των εκλογικών αποτελεσμάτων α)Καθαρή πρωτιά της ΝΔ καταγράφεται στις 58 από τις 59 εκλογικές περιφέρειες δείχνουν τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα. β) Σε 51 περιφέρειες ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δεύτερος και σε 7 καταλαμβάνει την τρίτη θέση. Στη Ροδόπη καταγράφεται το καλύτερο ποσοστό του. γ)Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στη δεύτερη θέση σε 7 περιφέρειες, στην τρίτη σε 40 και στην τέταρτη θέση σε 12 περιφέρειες. δ)Το ΚΚΕ καταγράφει υψηλότερα ποσοστά στα παραδοσιακά «κάστρα» του. ε)η Ελληνική Λύση καταγράφει τις καλύτερες επιδόσεις της στις εκλογικές περιφέρειες Έβρου (8,69%), Α’ Θεσσαλονίκης (8,29%), Β’ Θεσσαλονίκης (7,96%) και Ημαθίας (7,94%). στ) Πανελλαδικά η Ελληνική Λύση κέρδισε σε απόλυτους αριθμούς 40.000 νέους ψηφοφόρους.
  2. Χαμηλά τα ποσοστά της Ελληνικής Λύσης καταγράφονται στους Έλληνες του εξωτερικού: Πρώτο κόµµα με ποσοστό 44,22% αναδεικνύεται η Νέα Δημοκρατία και στους Ελληνες του εξωτερικού, που ψήφισαν από τον τόπο κατοικίας τους για πρώτη φορά σε αυτές τις εκλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ συγκέντρωσε ποσοστό 18,47%, ενώ το ΚΚΕ 10,56% και το ΜέΡΑ25 10,25%, σημαντικά αυξημένο σε σχέση με το αποτέλεσμα στην Ελλάδα. Αντίστοιχα το ΠΑΣΟΚ συγκέντρωσε 6,66%, ενώ η Δημιουργία Ξανά (Θάνος Τζήμερος – Φαήλος Κρανιδιώτης) έλαβε ποσοστό 2,74%. Επίσης, 2,26% έλαβε η Πλεύση Ελευθερίας, η Νίκη 1,60%, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1,13% και η Ελληνική Λύση 1%.
  3. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ποσοστά συσπείρωσης-αποσυσπείρωσης της ΕΛ.ΛΥ. όπου όλα καταγράφουν μονοψήφια ποσοστά κάτι που φαινόταν και προεκλογικά και δεν έδιναν την προοπτική διψηφίου ποσοστού.
  4. 4.Οι λεγόμενοι «αναποφάσιστοι», όταν έφτασαν τελικά πάνω από την κάλπη, κατά 51,3% προτίμησαν το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, το 13% ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ, το 9.6% ΠΑΣΟΚ, το 3,7% ΚΚΕ, ενώ 4,1% έδειξε εμπιστοσύνη στην Ελληνική λύση.
  5. Στην ΠΑΜΘ η Ελληνική Λύση μεσοσταθμικά πέτυχε ποσοστό 16.49% έναντι 11,87% το 2019 που ανταποκρίνεται στα κατά μέσο όρο ποσοστα επικρατείας. Ιδιαίτερο ενδιαφερον έχει ότι η άνοδος τη Ελληνικής Λύσης εντοπίζεται στην Ροδόπη (με 992 επιπλέον ψηφους) και τον Έβρο (με 2.332ψήφους) που οφείλεται στην δυναμική που είχε αναπτυχθεί το τελευταίο εξάμηνο λόγω των εξελίξεων στον Δήμο Ιάσμου (Ν. Ροδόπης) και της δραστηριότητας των υποψηφίων στον Έβρο, μέχρι την στιγμή της καρατόμησης του κ. Ηλία Ηλιακόπουλου από τα ψηφοδέλτια της Ελληνικής Λύσης.
  6. Συγκριτικά η εκτιμηθείσα επιρροή αρχικώς της Ελληνικής Λύσης στο ν. Έβρο παρουσιαζει εκροή μετά την υπόθεση Ηλιακόπουλου ενώ εμφανίζονται και αυξημένα ποσοστά αποχής στον Β. Έβρο με την κύρια δύναμη της Ελληνικής Λύσης να εντοπίζεται στην Αλεξανδρούπολη χωρίς ν’απορροφά την αρχικώς καταγραφείσα δυναμική που αντιστοιχεί στον λεγόμενο δεξιό-πατριωτικό χώρο μετά την αποχώρηση Ηλιακόπουλου.
  7. Στα μκδ αναδείχθηκε κι ένα άλλο παράδοξο με την σταυροδοσία σε υποψηφίους φαντάσματα όπως η κ. Ευαγγελία – Λία Γιανναράκου και ο κ. Παντελής Σκαρλάτος οι οποίοι είναι παντελώς άγνωστοι κι άσχετοι με την περιοχή όπου έλαβαν η μεν κ. Γιανναράκου 743 σταυρούς (η οποία ανήκει στον βαθύ οικογενειοκρατικό πυρήνα του κόμματος) και ο κ. Σκαρλάτος 374 (ο οποίος κατά δήλωσή του δεν έχει καμία σχέση με την Ελληνική Λύση) προφανώς σε ένα κλίμα κατευθυνόμενος δυσταυρίας. Τίθεται, λοιπόν, ακόμη ένα ζήτημα διαφάνειας στην λειτουργία του κόμματος του Κυρ. Βελόπουλου αλλά και θέτει ένα σοβαρό ζήτημα νόθευσης της βούλησης των ψηφοφόρων ενώ εγείρονται ερωτήματα και για τον ρόλο των υποψηφίων βουλευτων του κόμματος.
  8. Παρά το γεγονός ότι η Ελληνική Λύση εισπράττει τα αρνητικά σχόλια των “δεξιών χρηστών” ειδικά μετά την “υπόθεση Ηλιακόπουλου” η ανάλυση του διαδικτύου αναδεικνύει μία άλλη πτυχή: σύμφωνα με αναλύσεις η Ριζοσπαστική Δεξιά ή Άκρα Δεξιά δεν είναι ομοιογενής. Ο εθνικισμός, η αντι-μεταναστευτική τάση, ο γενικός αντι-συστημισμός, η μεγάλη δυσπιστία προς την Ε.Ε., ο ισχυρός πολιτισμικός συντηρητισμός αλλά και η παρουσία αντι-δημοκρατικών πυρήνων είναι στοιχεία που συναντώνται τόσο στο εκλογικό σώμα της Ελληνικής Λύσης όσο και σε εκείνο του Εθνικού Κόμματος-Έλληνες.Ωστόσο, οι ψηφοφόροι της Ελληνικής Λύσης επιδεικνύουν μεγάλη ιδεολογική διασπορά και εμφανή απουσία ιδεολογικής συνοχής. Αντιθέτως, το εκλογικό σώμα των Ελλήνων είναι πιο συμπαγές, ξεκάθαρα εθνικιστικό, περισσότερο πολιτισμικά συντηρητικό και πιο αντι-δημοκρατικό από εκείνο της Ελληνικής Λύσης. Αυτό δικαιολογεί , ενδεχομένως, τα βαθιά δομικά αίτια “που αναδεικνύουν τον Κυρ. Βελόπουλο ως τον βασικό πολιτικό παίκτη που συνέβαλε στο “ξεπούλημα” του λεγόμενου δεξιού χώρου” όπως καταγράφεται σε σχόλια χρηστών.
  9. Η προηγούμενη παρατήρηση ίσως εξηγεί και τον “πόλεμο” ανακοινώσεων αλλά και την διαδικτυακή διαμάχη των χρηστών που ανήκουν στον χώρο της “ριζοσπαστικής δεξιάς” που αυτοπροσδιορίζονται και ως ψηφοφόροι του σχηματισμού ΝΙΚΗ-ΝΑΤΣΙΟΣ
  10. Τέλος, η Ελληνική Λύση και ο Κυρ. Βελόπουλος δεν φαίνεται να στοχεύουν στην εκλογική δεξαμενή του λεγόμενου δεξιού ή /και πατριωτικού χώρου ενώ το τελευταίο χρονικό διάστημα καταγράφονται αρνητικές αναφορές για τον τρόπο που εκμεταλλεύεται ο Κυρ. Βελόπουλος την “θρησκευτική ψήφο” με τις “άγιες επιστολές του Ιησού” και τις “κηραλοιφές” καθώς εκτιμάται ότι γελοιοποιούνται βασικές αξίες και σύμβολα της Ελληνικής Κοινωνίας.

(Η ανάλυση έγινε με την υπηρεσία palo pro, το πιο ολοκληρωμένο εργαλείο διαχείρισης φήμης στο διαδίκτυο. Τα στοιχεία δεν είναι δημοσκοπικού χαρακτήρα.Για περισσότερες πληροφορίες και σε βάθος ανάλυση των αναφορών επικοινωνήστε μαζί μας στο customerservicepro@palo.gr

      

     

 

Πηγή: komotinipress.gr