Η Αλεξανδρούπολη στο επίκεντρο: Επίσκεψη 4 κορυφαίων Πρέσβεων, με επικεφαλής τον Αμερικανό Τζορτζ Τσούνη (φωτό)

Η Αλεξανδρούπολη στο επίκεντρο: Επίσκεψη 4 κορυφαίων Πρέσβεων, με επικεφαλής τον Αμερικανό Τζορτζ Τσούνη (φωτό)

Η Αλεξανδρούπολη βρέθηκε για μια ακόμη φορά σήμερα στο επίκεντρο μτου παγκόσμιου ενδιαφέροντος, με την επίσκεψη στην περιοχή 4 κορυφαίων Πρέσβεων, επικεφαλής των οποίων ήταν ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζορτζ Τσούνης.

Συγκεκριμένα, ο Ελληνοαμερικανός κ.Τσούνης, συνοδευόμενος από  τον Πρέσβη της Βουλγαρίας Valentin Poriazov, τον Πρέσβη της Μολδαβίας Andrei Popov, τον Πρέσβη της Ουκρανίας Shutenko Sergii και την Επιτετραμμένη της Πρεσβείας της Ρουμανίας, Adriana Ciamba, ξεκίνησαν αρχικά από το σημείο των έργων του FSRU, όπου εκπρόσωποι των εταιρειών που μετέχουν στο έργο τους ενημέρωσαν για την πορεία υλοποίησης.

Τσούνης: Ηγετικός ο ρόλος της Ελλάδας

το FSRU Αλεξανδρούπολης διαδραματίζει σημαντικό ρόλο  

Όπως μάλιστα έγραψε ο Αμερικανός Πρέσβης:

“Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν περήφανα τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας, επανασχεδιάζοντας τον ενεργειακό χάρτη της νοτιοανατολικής Ευρώπης, διαφοροποιώντας τις πηγές ενέργειας με τους Βαλκάνιους γείτονές τους και βοηθώντας να σπάσει το μονοπώλιο φυσικού αερίου της Ρωσίας. Το FSRU Αλεξανδρούπολης διαδραματίζει βασικό ρόλο στην επίτευξη των περιφερειακών ενεργειακών και κλιματικών στόχων”.

Στη συνέχεια οι Πρέσβεις, συνοδευόμενοι και από την Γενική Πρόξενο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη Liz Lee, μετέβησαν στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, το οποίο διαδραμτίζει σημαντικό γεωστρατηγικό, γεωπολιτικόι ρόλο. Για την επίσκεψη αυτή ο κ.Τσοιύνης επεσήμανε:

“Εξαιρετική επίσκεψη στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης με συναδέλφους Πρέσβεις, υπογραμμίζοντας τη σημασία του για τις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Η Αλεξανδρούπολη είναι το κλειδί για την ενίσχυση της περιφερειακής σταθερότητας και ευημερίας, της ενεργειακής διαφοροποίησης και της υποστήριξης του ΝΑΤΟ”.

Ακολούθησε συνάντηση τους με την διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης. Ο Πρόεδρος του ΟΛΑ Α.Ε Κωνσταντίνος Χατζημιχαήλ που τους υποδέχθηκε, παρουσία και του Διευθύνοντος Συμβούλου Κωνσταντίνου Χατζηκωνσταντίνου, έκανε λεπτομερή ενημέρωση για όλαα τα project που “τρέχουν” πλέον στο λιμάνι με τον κομβικό ρόλο. Τόσο όσον αφορά το στρατιωτικό, αλλά και το εμπορικό κομμάτι.

Ο κ.Χατζημιχαήλ με ανάρτηση του τόνισε για την σημερινή σημαντική επίσκεψη:

Μεγάλη τιμή να φιλοξενούμε τη συνάντηση διπλωματών 5+1 κρατών της δυτικής Μαύρης Θάλασσας, μία πρωτοβουλία του Αμερικανού Πρέσβη και να συζητήσουμε την εμβάθυνση της συνεργασίας και την ενίσχυση των υποδομών, διαδρόμων και δικτύων που διέρχονται και διασυνδέουν τις χώρες μας.

Συνάντηση με τυον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης Γιάννη Ζαμπούκη

Οι τέσσερις Πρέσβεις και η Ρουμάνα Επιτετραμμένη της Πρεσβείας της χώρας της, συνεχίζοντας τις επισκέψεις βρέθηκαν στο Δημαρχείο και συναντήθηκαν με τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολής Γιάννη Ζαμπούκη σε πολύ ευχάριστο και θετικό κλίμα.

Ο δήμαρχος κ.Ζαμπούκης σημείωσε χαρακτηριστικά:
“Σήμερα είχα την τιμή και χαρά να υποδεχτώ στο γραφείο μου τον Πρέσβη της Αμερικής στην Αθήνα George Tsunis. Μαζί του ήταν η Γενική Πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη  Liz Lee, o Πρέσβης της Βουλγαρίας, Valentin Poriazov, ο Πρέσβης της Μολδαβίας, Andrei Popov, ο Πρέσβης της Ουκρανίας, Shutenko Sergii και η Επιτετραμμένη της Πρεσβείας της Ρουμανίας, Adriana Ciamba.
Μιλήσαμε για όλα όσα συμβαίνουν στην Αλεξανδρούπολη που αλλάζει, εξελίσσεται και τραβάει τα βλέμματα και μαζί και το διεθνές ενδιαφέρον!
Η Αλεξανδρούπολη στο προσκήνιο”

Ο Αμερικανός Πρέσβης Τζορτζ Τσούνης επίσης αναφέρθηκε στη συνάντηση τους με τον κ.Ζαμπούκη, τονίζοντας:

Είχα την χαρά να συναντηθώ με τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης Γιάννη Ζαμπούκη για να συζητήσουμε πώς μπορούμε να ενισχύσουμε τη συνεργασία σε όλα τα μέτωπα στην Αλεξανδρούπολη, μια βασική πύλη προς τα Δυτικά Βαλκάνια και την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, ζωτικής σημασίας για το ΝΑΤΟ, την ενεργειακή διαφοροποίηση, την περιφερειακή σταθερότητα και ευημερία”

Ακολούθησε συνάντηση, εθιμοτυπική και όχι ουυσίας, με τον Αντιπεριφερειάρχη Έβρου Δημήτρη Πέτροβιτς στο Νομαρχείο της πόλης.

Συνάντηση με τον Μητροπολίτη Αλεξανδρούπολης κ.Άνθιμο

Ακολούθως η διπλωματική ομάδα πρέσβεων υπό τον Πρέσβη των Η.Π.Α. κ. Τζορτζ Τζέιμς Τσούνη επισκέφθηκαν τον Μητροπολίτη κ. Άνθιμο στο γραφείο του στο Ανθίμειο Κέντρο.

Ο Μητροπολίτης Αλεξανδρούπολης υποδέχθηκε εγκάρδια τον κ. Τσούνη και τους Πρέσβεις και συζήτησαν για αρκετή ώρα για θέματα συνεργασίας των χωρών στην ευαίσθητη περιοχή του Έβρου και στην Αλεξανδρούπολη. ‘Ετσιο… έλιωσε και ο πάγος που είχε δημιουργηθεί από παλαιότερες δηλώσεις του Σεβασμιότατου κ.Άνθιμου εναντίον του Αμερικανού Πρέσβη ηγια τις ενβδυματολογιοκές του επιλογές (βερμούδα και σανδάλια) σε προηγούμενη παρουσία του στην πόλη, αλλά ουσιαστικά επειδή δεν τον επισκέφθηκε.
Μετά το πέρας της συναντήσεως αντηλλάγησαν μεταξύ του Μητροπολίτου μας και των Πρέσβεων εθιμοτυπικά δώρα.
Μάλιστα και ο κ.Τσούνης σχολίασε την συνάντηση με τον Μητροπολίτη γράφοντας:

“Είχαμε την τιμή να συναντηθούμε με τον Μητροπολίτη Άνθιμο κατά την πολύ παραγωγική επίσκεψή μας στην Αλεξανδρούπολη. Εκτιμούμε την ηγεσία και το έργο του για την καταπολέμηση των προσπαθειών υπονόμευσης των κοινών δημοκρατικών αξιών μας. Σας ευχαριστούμε για τη σταθερή υποστήριξή σας στις προσπάθειές μας για την ενίσχυση της περιφερειακής σταθερότητας”.

 
Τέλος, ο Αμερικανός Πρέσβης Τζορτζ Τσούνης παρέθεσε γεύμα το απόγευμα στους συναδέρφοπυς του διπλωβμάτες αλλά και όσους συναντήθηκαν σήμερα μαζί τους, στην γνωστή ταβέρνα “Αη Γιώργης” στην Μάκρη.