Βασίλης Στεφανακίδης Είδος εν ανεπαρκεία και πάλι η προεκλογική σοβαρότητα

Βασίλης Στεφανακίδης Είδος εν ανεπαρκεία και πάλι η προεκλογική σοβαρότητα

του Βασίλη Στεφανακίδη*

protothema.gr


Στην προηγούμενη προεκλογική περίοδο η δημόσια συζήτηση περιστράφηκε -μην πω εξαντλήθηκε- κυρίως σε θέματα κυβέρνησης συνεργασίας, ποιοι με ποιους, στη σύγκριση υποψήφιων πρωθυπουργών, αξιοπιστίας των διεκδικητών και των πεπραγμένων τους, σε προσωπικές επιθέσεις με τοξικότητα και παρουσίαση μιας χώρας γεμάτης εξαθλιωμένους πολίτες και σε διάφορα άλλα τέτοια «χαριτωμένα»

Oσον αφορά τα προγράμματα των κομμάτων, με τα οποία πολύ λίγο ασχοληθήκαμε, από τη μια είχαμε τον Μητσοτάκη να υπόσχεται μεν βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και των μισθών, αλλά σε βάθος τετραετίας και εφόσον συνεχιστούν οι αναπτυξιακοί ρυθμοί και προκύψει πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος. Και από την άλλη τον ΣΥΡΙΖΑ με ένα πρόγραμμα-μαμούθ, η εφαρμογή του οποίου θα γινόταν στις πρώτες 50 ημέρες, όπου θα αυξάνονταν ο κατώτατος μισθός, οι μισθοί του Δημοσίου, θα επανερχόταν η 13η σύνταξη, θα μηδενιζόταν ο ΦΠΑ στα τρόφιμα, θα πάγωναν οι πλειστηριασμοί κ.λπ., χωρίς φυσικά να γίνεται κουβέντα από πού θα προέρχονταν τα απαιτούμενα χρήματα, τα οποία θα έφταναν σε ανυπολόγιστα πολλά δισεκατομμύρια.
Στην παρούσα φάση και εν όψει των δεύτερων εκλογών, επιτέλους συζητάμε και μαθαίνουμε από πού θα προέρχονταν αυτά τα χρήματα που θα αναδιανέμονταν στην ελληνική κοινωνία.
Δεν ξέρω αν θα τους κάνει καλό κι αν θα βοηθήσει εκλογικά τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ αυτή η συζήτηση, αλλά, επιτέλους, έχουν αρχίσει να ανοίγουν τα στόματα και αποκαλύπτονται οι σχεδιασμοί και οι προθέσεις, για να μπορέσουν οι σκεπτόμενοι πολίτες να πάρουν τις αποφάσεις τους εν όψει της 25ης Ιουνίου.

Ετσι, μάθαμε, για παράδειγμα, πως αν ο ΣΥΡΙΖΑ κληθεί να κυβερνήσει εκ νέου (λέμε τώρα), την επόμενη μέρα, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, θα φορολογήσει εκτάκτως τις επιχειρήσεις που έχουν υπερέσοδα, κατά δήλωση της εκπροσώπου του. Οχι κέρδη, αλλά υπερέσοδα, δηλαδή με βάση τον τζίρο. Εκτός κι αν η εκπρόσωπός του συγχέει τον τζίρο με τα κέρδη, πράγμα πολύ πιθανό, γιατί, όπως έχει αποδειχτεί, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν το ’χουν και πολύ με την αγορά και την πραγματική ζωή.
Θα καταργήσουν ακόμα το αφορολόγητο στις γονικές παροχές και, για να μην ξεχνιόμαστε, εκείνο που και καλά ξέφυγε από τα χείλη του Κατρούγκαλου για την επαναφορά του χαρατσιού στις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών σίγουρα θα υπάρχει στην ατζέντα τους. Απλά δεν θέλουν να το πουν προεκλογικά. Για τον φόρο στα μερίσματα και τον ΕΝΦΙΑ ξεκαθάρισε η εκπρόσωπος πως δεν περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα των 50 ημερών, αλλά άφησε ανοιχτό το θέμα για μετά τις 50 ημέρες!
Οσον αφορά το ΠΑΣΟΚ που μέχρι τώρα διέλαθε την προσοχή μας το πρόγραμμά του, γιατί κακώς θεωρούσαμε πως δεν θα κληθεί δα να κυβερνήσει αύριο το πρωί, τώρα που αναθάρρησε με το ποσοστό του «ισχυρού» διψήφιου ποσοστού 11,46%, βγαίνουν τα στελέχη του και μας ανακοινώνουν τις δικές τους πηγές εσόδων για να ασκήσουν κοινωνική πολιτική και δικαιότερη αναδιανομή του πλούτου.
Ετσι μαθαίνουμε πως θα φορολογήσουν, αν τους δοθεί η ευκαιρία, τα μερίσματα των επιχειρήσεων με 15%, αδιαφορώντας τι θα σημάνει κάτι τέτοιο για τις επιχειρήσεις και τις επενδύσεις για τις οποίες διψά η χώρα, θα επιβάλουν έκτακτη φορολογία (κι αυτοί το ίδιο) στις μεγάλες επιχειρήσεις, χωρίς να διευκρινίζουν ποιες είναι αυτές και πώς διακρίνονται οι μεγάλες από τις μεσαίες, θα αυξήσουν τον ΕΝΦΙΑ γιατί είναι ένας φόρος που αφορά τους έχοντες, με παράλληλη απαλλαγή των μικρών περιουσιών, χωρίς να διευκρινίζεται και πάλι από ποιο ύψος και πάνω θεωρείται κάποιος έχων και κατέχων.

Δεν ξέρω αν όλα αυτά που ακούμε είναι για γέλια ή για κλάματα, αλλά το σίγουρο είναι πως είναι ανόητα και δείχνουν ότι γράφτηκαν και αποφασίστηκαν από ανθρώπους που ζουν σε ένα παράλληλο σύμπαν, ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματική οικονομία και τη σημερινή ελληνική πραγματικότητα.
Ο Μητσοτάκης, χωρίς να τάζει ουσιαστικά τίποτα το απτό και το άμεσο, εγγυώμενος μόνο σταθερότητα και προσέλκυση επενδύσεων για αύξηση του εθνικού πλούτου, πήρε στις προηγούμενες εκλογές 40,79%. Το δεύτερο και το τρίτο κόμμα, με 20,07% και 11,46% αντίστοιχα, μάχονται τώρα ποιος θα έχει την πρωτοκαθεδρία στην κεντροαριστερή πολυκατοικία και πλειοδοτούν σε φόρους που στη συνέχεια θα μοιράσουν στους φτωχότερους.
Φόροι που θα προέλθουν κυρίως από τη μεσαία τάξη, η οποία πήρε τις αποφάσεις της και το 2019 και τώρα τον Μάιο. Και αναρωτιέμαι μετά ταύτα πού τελικά στοχεύουν και γιατί θυσιάζουν την όποια αξιοπιστία τους. Νομίζουν πως έτσι θα αποτρέψουν την ισχυροποίηση και έναν εκτός ελέγχου Μητσοτάκη; Δεν ξέρω, αλλά μάλλον κάπου κάνουν πάλι λάθος!
 * Ο Βασίλης Στεφανακίδης είναι δημοσιογράφος με καταγωγή από τη Νέα Βύσσα Έβρου. Είναι Διευθυντής Σύνταξης της εφημερίδας “ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ”, ενώ έχει εργαστεί και σε άλλα κορυφαία ΜΜΕ της Αθήνας.