Ορεστιάδα: Παρουσίαση του βιβλίου το «Μητερικό της Θράκης» του Γιώργου Γκόζη

Η Ιερά Μητρόπολη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας και Σουφλίου, ο Δήμος Ορεστιάδας,   η Επιτροπή «1923-2023: 100 χρόνια Νέα Ορεστιάδα», η ΔΗ.Κ.Ε.Π.Α.Ο. και οι εκδόσεις  Παρατηρητής της Θράκης παρουσιάζουν το βιβλίο του Γιώργου Γκόζη, «Μητερικό της Θράκης – Βίοι  και Μαρτύρια Αγίων και Οσίων Γυναικών της Θράκης».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί αρουσία του συγγραφέα, στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο Ν. Ορεστιάδας
(Κωνσταντινουπόλεως 55), το Σάββατο 10 Ιουνίου 2023 και ώρα 11:00.
Θα προλογίσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός.
Θα χαιρετίσουν οι:
—Βασίλης Μαυρίδης, Δήμαρχος Ν. Ορεστιάδας
—Ζήνα Ζάχαρη, Πρόεδρος Επιτροπής «1923-2023: 100 χρόνια Νέα Ορεστιάδα»
—Δημήτρης Βαρσαμακίδης, Πρόεδρος ΔΗ.Κ.Ε.Π.Α.Ο.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
—π. Βαρθολομαίος Αστεριάδης, Αρχιμανδρίτης
—Σταυρούλα Ντινούδη, Φιλόλογος, Διδάκτωρ Νεοελληνικής Φιλολογίας ΔΠΘ
—Νεκτάριος Μουρδικούδης, Φιλόλογος με ΜΑ στη Νεολληνική Φιλολογία.
Θα συντονίσει η Τζένη Κατσαρή-Βαφειάδη, Φιλόλογος – Επιμελήτρια εκδόσεων.
Λίγα λόγια για το βιβλίο  
Τo «Μητερικό της Θράκης» είναι μία συμπιληματική συλλογή αγιολογικών έργων, όπου εξιστορούνται ο βίος και η πολιτεία γυναικείων μορφών του Χριστιανισμού στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή της Θράκης, κατά τη διάρκεια μίας χρονικής διαδρομής που εκτείνεται από τα χρόνια των διωγμών μέχρι την άλωση της του Κωνσταντίνου. Η συλλογή αυτή, ωστόσο, δεν αυτοπεριορίζεται από τον τίτλο της ούτε μόνο στις Γυναίκες ούτε μόνο στη Θράκη. Απευθύνεται σε οποιονδήποτε, πιστό ή μη, αναζητά τη Μαρτυρία της εν Χριστώ ζωής, αδιάκριτα από την ανδρώα ή γυναικεία φύση που του δόθηκε, αλλά και σε κάθε μελετητή της ιστορίας της Θράκης, όπως αυτή καταγράφηκε στο πέρασμα δώδεκα χριστιανικών αιώνων.
Το βιβλίο δεν απευθύνεται σε έναν εκλεκτικό ή περίκλειστο κύκλο ειδικών.
Αντιθέτως, απευθύνεται σε κάθε μέλος του πληρώματος της Εκκλησίας και σε κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο με ανησυχίες. Εμπεριέχει, εκτός της ευσύνοπτης γνωριμίας  με την Αγιολογία, τα μαρτύρια της Οσιομάρτυρος Σεβαστιανής, της Αγίας Γλυκερίας‒με το θαύμα επί της μυροδόχου‒, αλλά και το μαρτύριο των Αγίων Τεσσαράκοντα Γυναικών και του Αγίου Αμμών. Ακολουθούν οι βίοι της Αγίας Μαρίας της Νέας  της εκ Βιζύης και της Οσίας Παρασκευής της Νέας της εξ Επιβατών, αλλά και
το επίμετρο με την παρουσία της Οσίας Παρασκευής της Νέας στη Βαλκανική Ορθοδοξία.
Το «Μητερικό της Θράκης» διαθέτει, επίσης, χάρτη της βυζαντινής Θράκης δια χειρός του συγγραφέα, καθώς και φωτογραφικό παράρτημα με εικόνες και ναούς της βυζαντινής Θράκης, αλλά και εικόνες των Αγίων Μητέρων που αποτυπώνονται στις σελίδες του βιβλίου. Τα πολύτιμα κείμενα των Μαρτυριών και των Βίων  να σημειωθεί πως παρατίθενται και αποδίδονται ‒παράλληλα με το πρωτότυπο κείμενο‒ σε μία προσιτή νέα ελληνική, ώστε να γίνονται άμεσα και κατανοητά,  χωρίς όμως να απομακρύνονται από το πνεύμα των συγγραφέων τους.
Βιογραφικό συγγραφέα
Ο Γιώργος Σ. Γκόζης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1970. Σπούδασε στο τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στην ίδια σχολή, στον τομέα Εκκλησιαστικής Ιστορίας, Χριστιανικής Γραμματείας, Αρχαιολογίας και Τέχνης. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου ειδίκευσης στην Αγιολογία. Η εργογραφία του στα ελληνικά Γράμματα, ως συγγραφέα έργων πεζού λόγου, περιλαμβάνει δημοσιεύσεις προσωπικών, αλλά και συλλογικών αφηγήσεων.
Επίσης, έχει συμμετάσχει  σε ανθολογίες και συλλογικά έργα, ενώ από το 2016 είναι τακτικό μέλος
της Εταιρείας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης. Επίσημη ιστοσελίδα του είναι www.georgegozis.gr.