Τηλεφώνημα Κασκαρέλη σε Φιντάν, για τις λαθρομεταναστευτικές ροές στον Έβρο

Τηλεφώνημα Κασκαρέλη σε Φιντάν, για τις λαθρομεταναστευτικές ροές στον Έβρο

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν χθες ο υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών  Βασίλης Κασκαρέλης και ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν, για την αύξηση των λαθρομεταναστευτικών ροών στον Έβρο τις τελευταίες ημέρες.

Μπορεί ο υπηρεσιακός υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χαράλαμπος Λαλούσης να δήλωσε ότι η Τουρκία δεν εργαλιοποιεί το λαθρομεταναστευτικό, αν και είναι δεδομένο ότι μόνιμα κάνει κάτι τέτοιο, αλλά από την πλευρά του ο κ.Κασκαρέλης που έχει εμπειρία σε θέματα που αφορούν την Τουρκία μια κιαι υπηρέτησε εκεί ως Πρέσβης, έθεσε έμμεσα ζήτημα ελέγχου των αυξημένων λαθρομεταναστευτικών ροών.

Προφανώς προτού καν αναλάβει τη θέση του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας ο Χακάν Φιντάν δεν θα μπορούσε να μιλήσει για την κατάσταση στον Έβρο, όπου παρατηρούνται σχετικά αυξημένες λαθρομεταναστευτικές ροές προερχομένων από τα τουρκικά σύνορα. Χθες Τρίτη όμως, λίγες ώρες αφού ο Χακάν Φιντάν ανέλαβε επισήμως τα καθήκοντα του υπουργού Εξωτερικών ο πρέσβης Βασίλης Κασκαρέλης, υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών και πρόσωπο με μεγάλη εμπειρία στον χειρισμό των ελληνοτουρκικών στο παρελθόν, συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Τούρκο ομόλογό του.


Κι αυτό διότι μετά τους περίπου 91 Γεζίντι που εντοπίστηκαν σε νησίδες στον Έβρο και μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υποδοχής και ταυτοποίησης στο Φυλάκιο του Έβρου, πληροφορίες αναφέρουν ότι χθες περισσότεροι από 300 μετανάστες βρίσκονται στο ποτάμι επιχειρώντας να μπουν στην Ελλάδα.
Από την ελληνική πλευρά ανακοινώθηκε επισήμως μέσω Twitter το τηλεφώνημα Κασκαρέλη – Φιντάν, ενώ αναφέρεται ότι συζητήθηκε το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης. Άλλωστε, ήταν νομοτελειακό οτι ο Έλληνας υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών θα επιχειρούσε να έλθει σε συνεννόηση με τον Τούρκο ομόλογό του, ζητώντας του να ασκήσει την επιρροή του για να μην συνεχιστούν οι ροές προσφύγων και μεταναστών προς την Ελλάδα.

Αλλωστε ο Χακάν Φιντάν δύσκολα μπορεί να επικαλεστεί αναρμοδιότητα ή άγνοια για το μεταναστευτικό αφού επί σειρά ετών ήταν ο πανίσχυρος αρχηγός της τουρκικής μυστικής υπηρεσίας MIT που είχε «ενοχοποιηθεί» ότι ενορχηστρώνει τις ροές προσφύγων και μεταναστών προς την Ελλάδα.
Διακηρυγμένη πρόθεση του προέδρου της Τουρκίας αλλά και του ελληνικού πολιτικού συστήματος είναι να υπάρξει κάποιου είδους συνεννόηση από τις δύο καινούριες κυβερνήσεις αμέσως μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου στην Ελλάδα οπότε εικάζεται ότι η Άγκυρα δεν θα επιχειρήσει να υπονομεύσει τα ήρεμα νερά που επικρατούν στο Αιγαίο τους τελευταίους μήνς, μετά τους φονικούς σεισμούς στη γειτονική χώρα και την παύση των καθημερινών παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη.

Τα σχόλια απενεργοποιήθηκαν